zobacz film Kalafior w jogurtowym sosie curry

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Jogurt wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby nie był zimny w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.

KROK 2: PODSMAŻAMY KALAFIORA

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.

KROK 3: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    440 dni temu
    Nie polecam.

    odpowiedz

  • Pauliada Pauliada
    341 dni temu
    Dlaczego?
  • Henryk Smulski Henryk Smulski
    483 dni temu
    Brawo! Tak smaczny kalafior w stylu może sporządzać tylko Pan Karol. Obserwuję go od Jego młodości. Talent i skarb Lidla ! Mam wszysttkie książki kucharskie wydawane przez firmę. żałuję ze te czasy nie wrócą .Pozdrawiam Smacznego !

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!