Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Jogurt wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby nie był zimny w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.
KROK 2: PODSMAŻAMY KALAFIORA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.
KROK 3: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!
Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!
Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Prosta paella z kurczakiem
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Kurczak duszony w piwie
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Quisotto ze szpinakiem i chorizo
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Cassata alla Siciliana
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Pizza arabska z sałatką
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Gruszki parowane w białym winie
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Konfitura cytrynowa
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Indyk z salsą truskawkową
- Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
372 dni temu
Nie polecam.
odpowiedz
273 dni temu
Dlaczego?
415 dni temu
Brawo! Tak smaczny kalafior w stylu może sporządzać tylko Pan Karol. Obserwuję go od Jego młodości. Talent i skarb Lidla ! Mam wszysttkie książki kucharskie wydawane przez firmę. żałuję ze te czasy nie wrócą .Pozdrawiam Smacznego !
odpowiedz