
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- praskę do czosnku
- miseczki na sos
Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu, cały czas mieszając.
Krok 3: PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM
Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (0)