Kalafior słodko-kwaśny

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • praskę do czosnku
  • miseczki na sos

Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu, cały czas mieszając.

Krok 3: PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM

Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kalafior w cieście piwnym

Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Kalafior w cieście piwnym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Zupa krem z rukoli i kalafiora

Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Zupa krem z rukoli i kalafiora

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!