Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- praskę do czosnku
- miseczki na sos
Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu, cały czas mieszając.
Krok 3: PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM
Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Makowe ślimaczki
- Pierogi z jagodami
- Krem z gotowanym indykiem
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekany kalafior
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Sałatka z salami
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Makaron chow mein z woka
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)