Zupa krem z rukoli i kalafiora
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 10 minut.

Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć.

Kalafiora dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora dodajemy do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem. Gotujemy ok. 20 minut.

Pozostałego kalafiora skrapiamy pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku ok. 12-15 minut, aż kalafior zacznie się rumienić.

Do gotującej się zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. Zdejmujemy zupę z ognia. Dodajemy rukolę i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Jak podawać

Zupę przelewamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy trochę upieczonego kalafiora.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Gość Gość
    1376 dni temu
    Co robimy z kalafiorem z piekarnika, dodajemy do zupy w całości czy miksujemy? 🤔

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1376 dni temu
    Upieczonego kalafiora dodajemy po trochu w całości do każdej porcji zupy :)
  • Gość Gość
    1345 dni temu
    w całości
  • Gość Gość
    1275 dni temu
    jemy
  • aniarz aniarz
    2374 dni temu
    wyszła bardzo smaczna! kremowa z nutą goryczki od rukoli

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2498 dni temu
    Witam czy mogę zastąpi czyms mleko? nie przepadam za nim w zupach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2498 dni temu
    Mleko możesz zastąpić większą ilością bulionu, a do delikatnego zabielenia możesz użyć śmietany.
  • Agnieszka Agnieszka
    3280 dni temu
    Smaczna zupka, ale nieco zmodyfikowałam i ugotowałam całego kalafiora a jako dodatek do zupki już gotowej zamiast podpieczonego kalafiora w piekarniku dałam świeży makaron pappardelle z dodatkiem grzybów prawdziwków i trufli z serii Deluxe oczywiście z Lidla :-) Narzeczony był zachwycony :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3280 dni temu
    Agnieszko, Twoja interpretacja naszej zupy bardzo nam się podoba :) Musiało być przepysznie!
  • Aneczka Aneczka
    3384 dni temu
    Dziś robiłam przepyszna. Ja nie dodaje marchewki.

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    3506 dni temu
    hehe dzięki :) ale wtopa :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3507 dni temu
    Klaudia, nie są to kiełki tylko świeży tymianek :)

    odpowiedz

  • klaudia klaudia
    3510 dni temu
    mam pytanko :) co to za kiełki widnieją na zdjęciu?

    odpowiedz

  • magda magda
    3521 dni temu
    Polecam! 5+ :)

    odpowiedz

  • Gość :-) Gość :-)
    3660 dni temu
    Zupa jest pyszna ale łagodna w smaku, można dodać na przykład 2 cebule i 3 ząbki czosnku, żeby był wyraźniejszy smak. Polecam też użyć dużego kalafiora, ja miałam akurat trochę mały i krem nie był tak gęsty jak się spodziewałam. Ogólnie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3669 dni temu
    Drogi Gościu, rukolę dodajemy na koniec, do już ugotowanej zupy i miksujemy ją z resztą składników na gładki krem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3671 dni temu
    A rukolę kiedy się dodaje? Nie rozumiem:(

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3695 dni temu
    Rewelacyjna zupa, polecam!

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3959 dni temu
    Dla mnie trochę za mdła. Ocena 3/10

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3962 dni temu
    przepyszna. polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3964 dni temu
    Zrobiłam podobną zupkę ale z brokułami,wyszła cudowna i małokaloryczna.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!