Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 10 minut.
Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć.
Kalafiora dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora dodajemy do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem. Gotujemy ok. 20 minut.
Pozostałego kalafiora skrapiamy pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku ok. 12-15 minut, aż kalafior zacznie się rumienić.
Do gotującej się zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. Zdejmujemy zupę z ognia. Dodajemy rukolę i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Jak podawać
Zupę przelewamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy trochę upieczonego kalafiora.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.
Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kremowa zupa z kalafiora
- Salsa z kiwi i mango
- Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Faszerowane liście winogron
- Zupa solanka
- Zupa instant
- Zupa z awokado z migdałami
- Kruche ciasteczka – przepis
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Zupa krem z topinamburu
- 3 sposoby na kalafior
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Tort malinowy
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Pizza rzymska
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1346 dni temu
Co robimy z kalafiorem z piekarnika, dodajemy do zupy w całości czy miksujemy? 🤔
odpowiedz
1345 dni temu
Upieczonego kalafiora dodajemy po trochu w całości do każdej porcji zupy :)
1314 dni temu
w całości
1245 dni temu
jemy
2344 dni temu
wyszła bardzo smaczna! kremowa z nutą goryczki od rukoli
odpowiedz
2467 dni temu
Witam czy mogę zastąpi czyms mleko? nie przepadam za nim w zupach.
odpowiedz
2467 dni temu
Mleko możesz zastąpić większą ilością bulionu, a do delikatnego zabielenia możesz użyć śmietany.
3249 dni temu
Smaczna zupka, ale nieco zmodyfikowałam i ugotowałam całego kalafiora a jako dodatek do zupki już gotowej zamiast podpieczonego kalafiora w piekarniku dałam świeży makaron pappardelle z dodatkiem grzybów prawdziwków i trufli z serii Deluxe oczywiście z Lidla :-) Narzeczony był zachwycony :-)
odpowiedz
3249 dni temu
Agnieszko, Twoja interpretacja naszej zupy bardzo nam się podoba :) Musiało być przepysznie!
3353 dni temu
Dziś robiłam przepyszna. Ja nie dodaje marchewki.
odpowiedz
3475 dni temu
hehe dzięki :) ale wtopa :P
odpowiedz
3476 dni temu
Klaudia, nie są to kiełki tylko świeży tymianek :)
odpowiedz
3479 dni temu
mam pytanko :) co to za kiełki widnieją na zdjęciu?
odpowiedz
3490 dni temu
Polecam! 5+ :)
odpowiedz
3629 dni temu
Zupa jest pyszna ale łagodna w smaku, można dodać na przykład 2 cebule i 3 ząbki czosnku, żeby był wyraźniejszy smak. Polecam też użyć dużego kalafiora, ja miałam akurat trochę mały i krem nie był tak gęsty jak się spodziewałam. Ogólnie polecam.
odpowiedz
3638 dni temu
Drogi Gościu, rukolę dodajemy na koniec, do już ugotowanej zupy i miksujemy ją z resztą składników na gładki krem.
odpowiedz
3640 dni temu
A rukolę kiedy się dodaje? Nie rozumiem:(
odpowiedz
3664 dni temu
Rewelacyjna zupa, polecam!
odpowiedz
3928 dni temu
Dla mnie trochę za mdła. Ocena 3/10
odpowiedz
3931 dni temu
przepyszna. polecam.
odpowiedz
3933 dni temu
Zrobiłam podobną zupkę ale z brokułami,wyszła cudowna i małokaloryczna.
odpowiedz
zobacz wszystkie