
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 10 minut.
Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć.
Kalafiora dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora dodajemy do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem. Gotujemy ok. 20 minut.
Pozostałego kalafiora skrapiamy pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku ok. 12-15 minut, aż kalafior zacznie się rumienić.
Do gotującej się zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. Zdejmujemy zupę z ognia. Dodajemy rukolę i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Jak podawać
Zupę przelewamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy trochę upieczonego kalafiora.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Mini burgery
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (21)
1692 dni temu
Co robimy z kalafiorem z piekarnika, dodajemy do zupy w całości czy miksujemy? 🤔
Odpowiedz
1692 dni temu
Upieczonego kalafiora dodajemy po trochu w całości do każdej porcji zupy :)
1661 dni temu
w całości
1591 dni temu
jemy
2690 dni temu
wyszła bardzo smaczna! kremowa z nutą goryczki od rukoli
Odpowiedz
2814 dni temu
Witam czy mogę zastąpi czyms mleko? nie przepadam za nim w zupach.
Odpowiedz
2814 dni temu
Mleko możesz zastąpić większą ilością bulionu, a do delikatnego zabielenia możesz użyć śmietany.
3595 dni temu
Smaczna zupka, ale nieco zmodyfikowałam i ugotowałam całego kalafiora a jako dodatek do zupki już gotowej zamiast podpieczonego kalafiora w piekarniku dałam świeży makaron pappardelle z dodatkiem grzybów prawdziwków i trufli z serii Deluxe oczywiście z Lidla :-) Narzeczony był zachwycony :-)
Odpowiedz
3595 dni temu
Agnieszko, Twoja interpretacja naszej zupy bardzo nam się podoba :) Musiało być przepysznie!
3699 dni temu
Dziś robiłam przepyszna. Ja nie dodaje marchewki.
Odpowiedz
3822 dni temu
hehe dzięki :) ale wtopa :P
Odpowiedz
3823 dni temu
Klaudia, nie są to kiełki tylko świeży tymianek :)
Odpowiedz
3826 dni temu
mam pytanko :) co to za kiełki widnieją na zdjęciu?
Odpowiedz
3837 dni temu
Polecam! 5+ :)
Odpowiedz
3975 dni temu
Zupa jest pyszna ale łagodna w smaku, można dodać na przykład 2 cebule i 3 ząbki czosnku, żeby był wyraźniejszy smak. Polecam też użyć dużego kalafiora, ja miałam akurat trochę mały i krem nie był tak gęsty jak się spodziewałam. Ogólnie polecam.
Odpowiedz
3985 dni temu
Drogi Gościu, rukolę dodajemy na koniec, do już ugotowanej zupy i miksujemy ją z resztą składników na gładki krem.
Odpowiedz
3987 dni temu
A rukolę kiedy się dodaje? Nie rozumiem:(
Odpowiedz
4011 dni temu
Rewelacyjna zupa, polecam!
Odpowiedz
4274 dni temu
Dla mnie trochę za mdła. Ocena 3/10
Odpowiedz
4278 dni temu
przepyszna. polecam.
Odpowiedz
4279 dni temu
Zrobiłam podobną zupkę ale z brokułami,wyszła cudowna i małokaloryczna.
Odpowiedz
zobacz wszystkie