Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- woreczek strunowy
- air fryer
Przygotuj wcześniej:
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Napój sojowy łączymy z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn odstawiamy na chwilę, aby nabrał nieco gęstszej konsystencji przypominającej maślankę. Następnie do miski dodajemy sos sojowy, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Na koniec powstały płyn dokładnie mieszamy z mąką.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać napój sojowy bez dodatku cukrów.
KROK 2: OBTACZAMY BOCZNIAKI W CIEŚCIE
Boczniaki pozbawiamy trzonów (jeśli są grube i jest to konieczne) i dokładnie obtaczamy w cieście.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka kuchennego. Następnie wszystkie składniki panierki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PANIERUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w cieście dokładnie pokrywamy panierką, ponownie obtaczamy w cieście i ostatni raz pokrywamy panierką. Tak przygotowane grzyby smarujemy odrobiną oleju i pieczemy partiami w air fryerze przez ok. 15 minut, w temperaturze 200°C.
WSKAZÓWKA! Boczniaki możemy też usmażyć lub upiec w piekarniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Burek ze szpinakiem
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
120 dni temu
Nawet nie lubię boczniaków, ale spróbowałam tych "skrzydełek" u znajomych i od tego czasu zrobiłam je już dwa razy!
Odpowiedz