zobacz film „Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • woreczek strunowy
  • air fryer

Przygotuj wcześniej:

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Napój sojowy łączymy z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn odstawiamy na chwilę, aby nabrał nieco gęstszej konsystencji przypominającej maślankę. Następnie do miski dodajemy sos sojowy, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Na koniec powstały płyn dokładnie mieszamy z mąką.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać napój sojowy bez dodatku cukrów.

KROK 2: OBTACZAMY BOCZNIAKI W CIEŚCIE

Boczniaki pozbawiamy trzonów (jeśli są grube i jest to konieczne) i dokładnie obtaczamy w cieście.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka kuchennego. Następnie wszystkie składniki panierki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

KROK 4: PANIERUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w cieście dokładnie pokrywamy panierką, ponownie obtaczamy w cieście i ostatni raz pokrywamy panierką. Tak przygotowane grzyby smarujemy odrobiną oleju i pieczemy partiami w air fryerze przez ok. 15 minut, w temperaturze 200°C.

WSKAZÓWKA! Boczniaki możemy też usmażyć lub upiec w piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!