Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- keksówkę
- dwie miseczki
- miskę
- silikonową łopatkę do wyrównywania powierzchni pasztetu
- tarkę o grubych oczkach
- ściereczkę z ligniny
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię, ziemniaki, natkę pietruszki oraz marchewkę dokładnie umyj. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki dokładnie obierz.
KROK 2: ŚCIERAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI
Zetrzyj cukinię i ziemniaki na tarce o dużych oczkach wprost do miseczki wyłożonej gazą. Dodaj dwie szczypty soli i odstaw na 10 minut, by warzywa puściły sok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce do drugiej miseczki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Natkę posiekaj. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a potem także posiekaj.
KROK 4: ODSĄCZAMY CUKINIĘ I ZIEMNIAKI
Zawiń warzywa w gazę a następnie odsącz je z nadmiaru soków. Dociśnij je dłonią, aby pozbyć się jak największej ilości płynu.
KROK 5: MIESZAMY SKŁADNIKI
Cukinię, marchew, ziemniaki i suszone pomidory przełóż do miski, dodaj natkę pietruszki, oliwę, kaszkę manny, bułkę tartą i wszystkie przyprawy oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 6: PIECZEMY PASZTET
Pasztetową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i włóż do piekarnika na godzinę i 15 minut. Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!
Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!
Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!
Pasztet z cukinii — pyszna alternatywa dla mięsnej klasyki
Pasztet z cukinii to świetny sposób na odczarowanie klasycznych, mięsnych pasztetów, charakteryzujących się bardzo intensywnym smakiem. Roślinna wersja pasztetu przyrządzona z cukinii jest lżejsza i bardziej rześka w smaku, dlatego idealnie sprawdzi się zarówno położona na śniadaniowe kanapki i tosty, jak i szybką, wieczorną przekąskę. Nasz przepis na pasztet z cukinii nie wymaga ani skomplikowanego sprzętu ani zaawansowanych umiejętności kucharskich, dlatego nadaje się do przygotowania także przez osoby początkujące i mało doświadczone.
Możliwości przygotowania pasztetu warzywnego z cukinią są liczne - można użyć zarówno tartej, świeżej, jak i ugotowanej i zblendowanej cukinii jako podstawy. Dodając do środka takie składniki, jak z naszego przepisu na pasztet z cukinii w odmiennych gramaturach czy konfiguracjach, można uzyskać różnorodne wariacje smakowe, które zachwycą podniebienie nawet najbardziej wymagających osób. Ważne jest to, by po wymieszaniu wszystkich składników masa nie była zbyt rzadka. Jeśli będziesz wykorzystywać cukinię gotowaną, konieczne może być dodanie większej ilości wiążącej kaszy manny albo bułki tartej.
Cukinię można także połączyć z innymi warzywami, takimi jak papryka, kukurydza, bakłażan czy bataty i stworzyć jeszcze własną wersję pasztetu z cukinii.
Nasz przepis to także doskonała baza do dalszych modyfikacji — w kilka chwil można przeistoczyć go w wersję wegańską, zamieniając jajka na kisiel z siemienia lnianego (siemię lniane zalane wrzątkiem) lub aquafabę (płyn z puszki z ciecierzycą). W ten sposób można cieszyć się smakiem pasztetu z cukinią w roli głównej, bez konieczności używania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Jak wygląda idealny przepis na pasztet z cukinii? Aby przygotować idealny pasztet warzywny z cukinii, należy skupić się na odpowiednim przygotowaniu składników oraz właściwych proporcjach oraz czasie pieczenia. Przyrządzając w domu pasztet z cukinią na obiad, śniadanie czy kolację po raz pierwszy, warto przestrzegać ściśle przepisu - dzięki temu wyeliminujesz wszystkie błędy i będziesz mieć pewność, że pasztet na pewno wyjdzie.
Pierwszym i jednocześnie jednym z najważniejszych kroków, jest przygotowanie samych warzyw. Należy dokładnie je umyć, a potem w zależności od przepisu, ugotować lub zetrzeć na tarce. Jeśli zdecydujesz się na wcześniejsze ugotowanie warzyw, postaraj się zrobić to na parze lub w małej ilości wody, aby uniknąć nadmiernego nagromadzenia się wody wewnątrz warzyw. Gdy przyrządzasz pasztet ze świeżych warzyw o sporej zawartości soków, zadbaj o to, aby odsączyć je z ich nadmiaru, tak jak robi się to w przypadku ogórków na mizerię.
Różnorodne przepisy na pasztet z cukinii poza warzywami, zawierają także inne składniki, w tym jeden wspólny — jajka lub inne składniki wiążące. Jeśli chcesz, aby pasztet miał kremową, ale zwartą konsystencję i nie rozpadał się zbyt mocno podczas krojenia, warto dodać do pasztetu dodatkowe składniki wiążące, takie jak chia, siemię lniane czy płatki owsiane, bułkę tartą lub aquafabę. Nie można zapomnieć także o przyprawach — to właśnie one nadadzą pasztetowi z cukinii wyjątkowy smak oraz aromat. Nie bój się przypraw, dodaj solidną porcję soli, pieprzu, papryki, kurkumy i innych lubianych przypraw.
Aby pasztet z cukinii i ziemniaków oraz innych składników nie wysuszył się podczas pieczenia, warto również dodać do niego odrobinę tłuszczu, na przykład oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Tłuszcz ten nie tylko nada pasztetowi odpowiednią konsystencję, ale także nie dopuści do szybkiej utraty wilgoci podczas pieczenia. Opcjonalnie można również dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego, aby pasztet miał nieco mniej zwartą konsystencję.
A co z osobami na diecie odchudzającej? Przyrządzając pasztet z cukinii w wersji fit, postaraj się ograniczyć ilość tłuszczu dodawanego do pasztetu, a jeśli masz możliwość, zamień go na inne składniki wiążące np. siemię lniane. Do takiej wersji pasztetu warto dodać także trochę spiruliny, młodego jęczmienia lub kiełków.
Pasztet z cukini z naszego przepisu możesz także nieco zmodyfikować, dodając do niego inne składniki (z dbałością o zachowanie poprawnych proporcji). Dodatek orzechów np. włoskich, pistacji, nerkowców lub nasion słonecznika uczyni pasztet nieco bardziej chrupkim i sycącym. Do cukiniowego pasztetu można dodać także czerwonej papryki, fasoli i kukurydzy, by stworzyć wariację w stylu meksykańskim. Innym ciekawym dodatkiem mogą być suszone grzyby, które nadadzą pasztetowi intensywnego aromatu. Dzięki zastosowaniu tych różnorodnych dodatków można stworzyć pasztet z cukinii o wyjątkowym i zróżnicowanym smaku, który zachwyci swoim smakiem wszystkich domowników oraz gości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)