![Purée z pieczonych ziemniaków Purée z pieczonych ziemniaków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3b037904ac63-74bd5d06b4f8-kw50-2023-kinga-paruzel-puree-z-pieczonych-ziemniakow.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 180°C z funkcją termoobiegu
- tłuczek do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki szorujemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Czosnek przekrawamy na pół i wraz z ziemniakami przekładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 40 minut. Ziemniaki mają być po upieczeniu tak miękkie, że z łatwością wbijemy w nie nóż.
KROK 2: Przygotowujemy purée
Ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy na pół i za pomocą wyjmujemy ze skórki. Przekładamy obrane ziemniaki do miski i dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Dodajmy masło oraz ciepłe mleko – całość ugniatamy na purée o gładkiej, aksamitnej konsystencji.
KROK 3: Podajemy
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
![Ziemniaki z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/59ec6635a298-fb9442429c-ziemniaki_z_grilla_GRILL_12522_S_108909_960x540.webp)
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
![Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f1bf66b03595-4a39467de7-KW_17_Karol_Zapiekanka_z_dorszem_i_karczochami_6124_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
![Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac0a736ddd1f-571de02118c8-Jacket-Potato.webp)
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
![Pyry z gzikiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/02bf497c2e73-e99ac18b4d39-KW39_KINGA_pyry_z_gzikiem_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mątwa w białym winie
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Pizza z tortilli
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Kanapka z kurczakiem
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Klasyczny mus czekoladowy
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Risotto pomidorowe
- Makaron w sosie śmietankowym
- Ubijany ser brie z grzankami
Komentarze (0)