Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 180°C z funkcją termoobiegu
- tłuczek do ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki szorujemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą i oprószamy obficie solą. Czosnek przekrawamy na pół i wraz z ziemniakami przekładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu na 40 minut. Ziemniaki mają być po upieczeniu tak miękkie, że z łatwością wbijemy w nie nóż.
KROK 2: Przygotowujemy purée
Ziemniaki studzimy, następnie przekrawamy na pół i za pomocą wyjmujemy ze skórki. Przekładamy obrane ziemniaki do miski i dodajemy wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Dodajmy masło oraz ciepłe mleko – całość ugniatamy na purée o gładkiej, aksamitnej konsystencji.
KROK 3: Podajemy
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)