
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej, tak aby w momencie użycia był bardzo ciepły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY KALAREPY
Kalarepy dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm z ich górnej części. Wydrążamy środek i odkładamy go na później. Tak przygotowane warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez ok. 20 minut.
KROK 2: GOTUJEMY GROCH
W garnku umieszczamy groch i piramidkę smaku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyławiamy piramidkę z wody i odcedzamy groch.
KROK 3: GOTUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie rondla rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy czosnek, szpinak, wydrążoną część kalarepy i kuskus, całość zalewamy bulionem. Rondel przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy groch i dokładnie mieszamy.
KROK 4: NADZIEWAMY I PODPIEKAMY KALAREPY
Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarep. Warzywa ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut, aż farsz się delikatnie zarumieni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)