Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej, tak aby w momencie użycia był bardzo ciepły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY KALAREPY
Kalarepy dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm z ich górnej części. Wydrążamy środek i odkładamy go na później. Tak przygotowane warzywa smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez ok. 20 minut.
KROK 2: GOTUJEMY GROCH
W garnku umieszczamy groch i piramidkę smaku. Zalewamy je 1 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut, aż groch będzie miękki. Następnie wyławiamy piramidkę z wody i odcedzamy groch.
KROK 3: GOTUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie rondla rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy czosnek, szpinak, wydrążoną część kalarepy i kuskus, całość zalewamy bulionem. Rondel przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy groch i dokładnie mieszamy.
KROK 4: NADZIEWAMY I PODPIEKAMY KALAREPY
Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarep. Warzywa ponownie zapiekamy przez ok. 10 minut, aż farsz się delikatnie zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Faszerowana kalarepa
- Galettes z grzybami i szynką
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Zasmażana młoda kapusta
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Hiszpańska pizza
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Grillowany stek z jelenia
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Risotto z kurczakiem
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Sos aioli
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Marynata grillowa do ryby
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Zielona pasta jajeczna
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Świąteczne bałwanki
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)