Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- głęboką patelnię
- blender ręczny
- pędzelek silikonowy
- formę do tarty o średnicy 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
Kiedy szpinak będzie gotowy, dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Całość solimy, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy szpinak do wystudzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
Posiekany koperek, zawartość patelni i 2 łyżki oliwy dodajemy do miski z serami. Ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
KROK 4: WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
KROK 5: WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
23 dni temu
Czy można zastąpić ricottę mascarpone?
odpowiedz
17 dni temu
Niestety, taka zamiana raczej się nie uda.
337 dni temu
Ile gramów ciasta?
odpowiedz
335 dni temu
8 arkuszy ciasta filo waży ok. 340-350 gramów.