zobacz film Spanakopita

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • głęboką patelnię
  • blender ręczny
  • pędzelek silikonowy
  • formę do tarty o średnicy 24 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK

Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.

Kiedy szpinak będzie gotowy, dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Całość solimy, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy szpinak do wystudzenia.

KROK 2: ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.

Posiekany koperek, zawartość patelni i 2 łyżki oliwy dodajemy do miski z serami. Ponownie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY

Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.

KROK 4: WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO

1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.

KROK 5: WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ

Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    298 dni temu
    Ile gramów ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    296 dni temu
    8 arkuszy ciasta filo waży ok. 340-350 gramów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!