Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- głęboką patelnię
- blender ręczny
- pędzelek silikonowy
- formę do tarty o średnicy 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
Kiedy szpinak będzie gotowy, dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Całość solimy, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy szpinak do wystudzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
Posiekany koperek, zawartość patelni i 2 łyżki oliwy dodajemy do miski z serami. Ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
KROK 4: WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
KROK 5: WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
298 dni temu
Ile gramów ciasta?
odpowiedz
296 dni temu
8 arkuszy ciasta filo waży ok. 340-350 gramów.