Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- głęboką patelnię
- blender ręczny
- pędzelek silikonowy
- formę do tarty o średnicy 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
Kiedy szpinak będzie gotowy, dodajemy poszatkowane ząbki czosnku. Całość solimy, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy szpinak do wystudzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
Posiekany koperek, zawartość patelni i 2 łyżki oliwy dodajemy do miski z serami. Ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
KROK 4: WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
KROK 5: WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Muffinki jednorożce
- Kresowe kluski z makiem
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Wegańska kapusta faszerowana
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Burek ze szpinakiem
- Milopitakia
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Barszcz
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Zielona przystawka
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Kanapka z lazurem i kurczakiem
- Kuleczki z koziego sera
- Kanapka ciao ciabatta
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegański bigos z boczniakami
- Dyniowe latte i milkshake
- Bezowy tort cytrynowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
277 dni temu
Ile gramów ciasta?
odpowiedz
276 dni temu
8 arkuszy ciasta filo waży ok. 340-350 gramów.