Szparagowe paluszki w cieście filo

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Masło roztop w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO

Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta. 

KROK 2: OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.

Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich szparagów i wszystkich arkuszy ciasta.

KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI

Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko

Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

DG i Olciiak

Przekąski na imprezę

Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Przekąski na imprezę
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Przekąski z pastą z szynki

Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!

Przekąski z pastą z szynki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1165 dni temu
    odkrywcze ...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!