
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Masło roztop w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.
KROK 2: OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.
Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich szparagów i wszystkich arkuszy ciasta.
KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI
Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1271 dni temu
odkrywcze ...
Odpowiedz