
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Masło roztop w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.
KROK 2: OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.
Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich szparagów i wszystkich arkuszy ciasta.
KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI
Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Przekąski z pastą z szynki
Rumiana bagietka i pasta twarogowa z szynki i suszonych pomidorów – smakowita przekąska, którą zrobisz w mgnieniu oka!

Komentarze (1)
586 dni temu
odkrywcze ...
odpowiedz