Szparagowe paluszki w cieście filo

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Masło roztop w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO

Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta. 

KROK 2: OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.

Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich szparagów i wszystkich arkuszy ciasta.

KROK 3: PIECZEMY SZPARAGI

Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!