![Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c2a7ec8944a1-f7c4ba965ddd-kw43-karol-okrasa-zapiekanka-z-baklazanem-serami-i-mieta-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię grillową
- pędzelek silikonowy
- drewnianą łyżkę
- naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron kritharaki ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Z ciasta filo wytnij 16 płatów o wielkości pasującej do naczynia żaroodpornego i schowaj je do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.
W garnku na małym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy paprykę, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki suszonego oregano i sos pomidorowy. Całość gotujemy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron kritharaki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.
Połowę przygotowanego farszu rozprowadzamy równomiernie po cieście filo. Krążki bakłażana kroimy na 4 części. Połowę z nich układamy na farszu. Całość posypujemy ½ łyżki oregano i posiekaną na grube kawałki miętą. Na wierzch kruszymy połowę sera koziego i połowę sera krowiego.
Następnie układamy kolejne 4 plastry ciasta filo – jeden na drugim. Każdy przesmarowujemy odrobiną oleju.
Na płaty ciasta nakładamy pozostałą część farszu. Pozostałe kawałki bakłażana układamy na farszu i na wierzch kruszymy pozostałą część sera koziego i krowiego. Całość posypujemy poszatkowaną miętą.
Na wierzchu układamy kolejne 8 plastrów ciasta filo. Każdy z nich przesmarowujemy olejem. Za pomocą spodu łyżki zawijamy brzegi ciasta do środka formy.
Zapiekankę pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.
KROK 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.
![Baklawa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8236d9270b90-f6504856537c-Baklava.webp)
Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
![Faszerowana papryka z serem halloumi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2abb2538ce19-09aeb203c30f-KW_35_Karol_Pieczone_papryki_z_serem_halloumi_26727_26614_130818_AB_7852_RGB_OK_1250x700.webp)
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
![Wegańska musaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97d38ae71af9-3ae29ab9831f-KW12_Kinga_Paruzel_musaka_32570_200310_MA_10365_rgb_ok_1250x700.webp)
Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.
![Pieczona feta z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c0cd4e4ab19c-6944a8909d45-kw22-2021-kinga-paruzel-pieczona-feta-z-warzywami-1250x750.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
- Spaghetti z mulami
- Minipizza z kabanosami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Trifle kawowo-bananowy
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Milopitakia
- Chlebek z awokado
- Hummus bowl
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Tatar wołowy
- Bezglutenowe pancakes
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Wigilijna zupa rybna
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Pizza pepperoni
- Chicago’s pizza
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Komentarze (0)