zobacz film Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię grillową
  • pędzelek silikonowy
  • drewnianą łyżkę
  • naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Makaron kritharaki ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Z ciasta filo wytnij 16 płatów o wielkości pasującej do naczynia żaroodpornego i schowaj je do lodówki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.

W garnku na małym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy paprykę, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki suszonego oregano i sos pomidorowy. Całość gotujemy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron kritharaki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

KROK 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.

Połowę przygotowanego farszu rozprowadzamy równomiernie po cieście filo. Krążki bakłażana kroimy na 4 części. Połowę z nich układamy na farszu. Całość posypujemy ½ łyżki oregano i posiekaną na grube kawałki miętą. Na wierzch kruszymy połowę sera koziego i połowę sera krowiego.

Następnie układamy kolejne 4 plastry ciasta filo – jeden na drugim. Każdy przesmarowujemy odrobiną oleju.

Na płaty ciasta nakładamy pozostałą część farszu. Pozostałe kawałki bakłażana układamy na farszu i na wierzch kruszymy pozostałą część sera koziego i krowiego. Całość posypujemy poszatkowaną miętą.

Na wierzchu układamy kolejne 8 plastrów ciasta filo. Każdy z nich przesmarowujemy olejem. Za pomocą spodu łyżki zawijamy brzegi ciasta do środka formy.

Zapiekankę pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.

KROK 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    9 dni temu
    Zrobilam z cukinia, ricotta i feta. Rewelacja.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!