Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię grillową
- pędzelek silikonowy
- drewnianą łyżkę
- naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Makaron kritharaki ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Z ciasta filo wytnij 16 płatów o wielkości pasującej do naczynia żaroodpornego i schowaj je do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek smarujemy olejem z obu stron. Układamy na patelni grillowej i grillujemy z każdej strony do momentu podpieczenia, uważając, aby kawałki bakłażana się nie spaliły. Grillowane krążki bakłażana przekładamy na deskę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Papryki kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grubszą kostkę.
W garnku na małym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy paprykę, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki suszonego oregano i sos pomidorowy. Całość gotujemy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron kritharaki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 3: SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy obficie olejem. Płaty ciasta filo wyjmujemy z lodówki. Pierwszy płat ciasta układamy na dnie naczynia żaroodpornego i smarujemy go delikatnie olejem. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem smarując nowy płat odrobiną oleju.
Połowę przygotowanego farszu rozprowadzamy równomiernie po cieście filo. Krążki bakłażana kroimy na 4 części. Połowę z nich układamy na farszu. Całość posypujemy ½ łyżki oregano i posiekaną na grube kawałki miętą. Na wierzch kruszymy połowę sera koziego i połowę sera krowiego.
Następnie układamy kolejne 4 plastry ciasta filo – jeden na drugim. Każdy przesmarowujemy odrobiną oleju.
Na płaty ciasta nakładamy pozostałą część farszu. Pozostałe kawałki bakłażana układamy na farszu i na wierzch kruszymy pozostałą część sera koziego i krowiego. Całość posypujemy poszatkowaną miętą.
Na wierzchu układamy kolejne 8 plastrów ciasta filo. Każdy z nich przesmarowujemy olejem. Za pomocą spodu łyżki zawijamy brzegi ciasta do środka formy.
Zapiekankę pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Miód piniowy, ocet i posiekane listki mięty, rozcierając, mieszamy w misce.
KROK 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i polewamy z wierzchu sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.
Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
9 dni temu
Zrobilam z cukinia, ricotta i feta. Rewelacja.
odpowiedz