![Pieczona feta z warzywami Pieczona feta z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/da4fae9dd126-6944a8909d45-kw22-2021-kinga-paruzel-pieczona-feta-z-warzywami-1250x750.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA I FETĘ
Cebulę kroimy w cienkie plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwą.
Fetę delikatnie nacinamy z wierzchu w kostkę tak, by nie przeciąć sera całkowicie – dzięki temu szybciej zapiecze się on w środku. Ser układamy na warstwie warzyw w naczyniu żaroodpornym. Ponownie skrapiamy oliwą. Wokół kawałków fety układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 2: PIECZEMY FETĘ Z WARZYWAMI
Fetę z warzywami pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ser i warzywa powinny nabrać z wierzchu ładnego, złotego koloru.
Krok 3: PODAJEMY DANIE
Na zapieczony ser z warzywami wykładamy oliwki. Całość dekorujemy z wierzchu listkami bazylii. Pieczoną fetę podajemy na ciepło z chlebkami pita lub paluszkami chlebowymi oraz sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
![Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a6905486f243-4b6bd006ec39-Pita-z-serem-feta-podana-z-salatka_2016_08_0213375_rgb_ok.webp)
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
![Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5376f85b207-2437902e8bb6-kw5-salatka-z-baklazanem-feta-i-granatem-1250x700.webp)
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
![Warzywna zapiekanka z serem feta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c797498daded-4050432273b5-KW_08_Kinga_Paruzel_warzywna_zapiekanka_32397_040220_MS_83732_rgb_ok_ 1250x700.webp)
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
![Wegańska musaka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97d38ae71af9-3ae29ab9831f-KW12_Kinga_Paruzel_musaka_32570_200310_MA_10365_rgb_ok_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Ciecierzyca po bretońsku
- Zupa gyros
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Ośmiorniczki z grilla
- Sos do ravioli
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Mundialówki
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Kuleczki z koziego sera
Komentarze (0)