Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA I FETĘ
Cebulę kroimy w cienkie plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwą.
Fetę delikatnie nacinamy z wierzchu w kostkę tak, by nie przeciąć sera całkowicie – dzięki temu szybciej zapiecze się on w środku. Ser układamy na warstwie warzyw w naczyniu żaroodpornym. Ponownie skrapiamy oliwą. Wokół kawałków fety układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 2: PIECZEMY FETĘ Z WARZYWAMI
Fetę z warzywami pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ser i warzywa powinny nabrać z wierzchu ładnego, złotego koloru.
Krok 3: PODAJEMY DANIE
Na zapieczony ser z warzywami wykładamy oliwki. Całość dekorujemy z wierzchu listkami bazylii. Pieczoną fetę podajemy na ciepło z chlebkami pita lub paluszkami chlebowymi oraz sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kotleciki z łososia
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Krewetki w cieście
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Ciecierzyca po bretońsku
- Zupa gyros
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Ośmiorniczki z grilla
- Sos do ravioli
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Mundialówki
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Kuleczki z koziego sera
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)