Baklawa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 28 x 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA

Orzechy i migdały siekamy (nie za drobno) i mieszamy. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając, dosypujemy cukier. Dodajemy wodę różaną i mieszankę orzechów włoskich i migdałów. Wszystko razem mieszamy.

KROK 2: UKŁADAMY CIASTO

Roztapiamy masło i smarujemy nim 5 arkuszy ciasta. Układamy jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na arkuszach rozkładamy masę orzechową i wygładzamy. Pozostałe arkusze również smarujemy masłem, układamy jeden na drugim i umieszczamy na masie orzechowej, lekko przyciskamy.

KROK 3: PIECZEMY BAKLAWĘ

Za pomocą ostrego noża baklawę tniemy w romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut, aż będzie chrupiąca.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Cukier, sok z cytryny i wodę zagotowujemy, a następnie redukujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy syropem. Posypujemy posiekanymi pistacjami i studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Orzechowe babeczki

Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Orzechowe babeczki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Placek orzechowy z jabłkami

Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Placek orzechowy z jabłkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    820 dni temu
    Dzień dobry! Jeżeli góra (górne płaty) wyszły suche i nie trzymają się masy orzechowej i spodu, to co trzeba poprawić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    819 dni temu
    Dzień dobry! Górne warstwy baklawy (zwłaszcza tej domowej) zazwyczaj są trochę bardziej suche od pozostałych. Jeśli nie do końca podoba Ci się ten efekt, możesz między górne płaty ciasta dodać trochę więcej masła.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!