Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 28 x 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Orzechy i migdały siekamy (nie za drobno) i mieszamy. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając, dosypujemy cukier. Dodajemy wodę różaną i mieszankę orzechów włoskich i migdałów. Wszystko razem mieszamy.
KROK 2: UKŁADAMY CIASTO
Roztapiamy masło i smarujemy nim 5 arkuszy ciasta. Układamy jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na arkuszach rozkładamy masę orzechową i wygładzamy. Pozostałe arkusze również smarujemy masłem, układamy jeden na drugim i umieszczamy na masie orzechowej, lekko przyciskamy.
KROK 3: PIECZEMY BAKLAWĘ
Za pomocą ostrego noża baklawę tniemy w romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut, aż będzie chrupiąca.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Cukier, sok z cytryny i wodę zagotowujemy, a następnie redukujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy syropem. Posypujemy posiekanymi pistacjami i studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Minitorcik migdałowy "Paris"
- Ciasto na pizzę
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Tarta z kremem cytrynowym
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Babeczki red velvet
- Kimchi
- Indyjska sól z przyprawami
- Curry
- Cronuty
- Zakwas na barszcz czerwony
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Eskalopki w cieście ze śliwkami
- Ciasto chałwowe Elida
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
- Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
524 dni temu
Dzień dobry! Jeżeli góra (górne płaty) wyszły suche i nie trzymają się masy orzechowej i spodu, to co trzeba poprawić?
odpowiedz
523 dni temu
Dzień dobry! Górne warstwy baklawy (zwłaszcza tej domowej) zazwyczaj są trochę bardziej suche od pozostałych. Jeśli nie do końca podoba Ci się ten efekt, możesz między górne płaty ciasta dodać trochę więcej masła.