
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 28 x 28 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA
Orzechy i migdały siekamy (nie za drobno) i mieszamy. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając, dosypujemy cukier. Dodajemy wodę różaną i mieszankę orzechów włoskich i migdałów. Wszystko razem mieszamy.
KROK 2: UKŁADAMY CIASTO
Roztapiamy masło i smarujemy nim 5 arkuszy ciasta. Układamy jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na arkuszach rozkładamy masę orzechową i wygładzamy. Pozostałe arkusze również smarujemy masłem, układamy jeden na drugim i umieszczamy na masie orzechowej, lekko przyciskamy.
KROK 3: PIECZEMY BAKLAWĘ
Za pomocą ostrego noża baklawę tniemy w romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut, aż będzie chrupiąca.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Cukier, sok z cytryny i wodę zagotowujemy, a następnie redukujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy syropem. Posypujemy posiekanymi pistacjami i studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
928 dni temu
Dzień dobry! Jeżeli góra (górne płaty) wyszły suche i nie trzymają się masy orzechowej i spodu, to co trzeba poprawić?
Odpowiedz
927 dni temu
Dzień dobry! Górne warstwy baklawy (zwłaszcza tej domowej) zazwyczaj są trochę bardziej suche od pozostałych. Jeśli nie do końca podoba Ci się ten efekt, możesz między górne płaty ciasta dodać trochę więcej masła.