zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj 

  • formę do tarty o średnicy 24 cm z wysokim rantem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
  • wałek do ciasta

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykładamy nim formę wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-12 minut. Ciasto powinno być blade. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Krok 3: Doprawiamy nadzienie

Do ugotowanych i zmielonych lub dobrze ubitych batatów dodajemy jajka, miód i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy. Wyciskamy sok i dodajemy go stopniowo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Krok 4: Łączymy składniki kruszonki

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przecedzamy. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Laskę wanilii rozkrawamy na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy do orzechów. Dodajemy namoczone płatki owsiane, mąkę i cynamon. Wrzucamy schłodzone masło i zagniatamy rękoma aż do uzyskania konsystencji kruszonki.

Krok 5: Pieczemy ciasto

Na wystudzone ciasto wykładamy nadzienie. Następnie rozsypujemy równomiernie kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 40-45 minut.

Krok 6: Dekorujemy ciasto z nadzieniem z batatów

Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram