Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 24 cm z wysokim rantem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
- wałek do ciasta
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykładamy nim formę wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-12 minut. Ciasto powinno być blade. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 3: Doprawiamy nadzienie
Do ugotowanych i zmielonych lub dobrze ubitych batatów dodajemy jajka, miód i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy. Wyciskamy sok i dodajemy go stopniowo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Krok 4: Łączymy składniki kruszonki
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przecedzamy. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Laskę wanilii rozkrawamy na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy do orzechów. Dodajemy namoczone płatki owsiane, mąkę i cynamon. Wrzucamy schłodzone masło i zagniatamy rękoma aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Krok 5: Pieczemy ciasto
Na wystudzone ciasto wykładamy nadzienie. Następnie rozsypujemy równomiernie kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 40-45 minut.
Krok 6: Dekorujemy ciasto z nadzieniem z batatów
Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!
Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!
Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.
Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)