Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 24 cm z wysokim rantem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
- wałek do ciasta
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykładamy nim formę wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-12 minut. Ciasto powinno być blade. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 3: Doprawiamy nadzienie
Do ugotowanych i zmielonych lub dobrze ubitych batatów dodajemy jajka, miód i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy. Wyciskamy sok i dodajemy go stopniowo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Krok 4: Łączymy składniki kruszonki
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przecedzamy. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Laskę wanilii rozkrawamy na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy do orzechów. Dodajemy namoczone płatki owsiane, mąkę i cynamon. Wrzucamy schłodzone masło i zagniatamy rękoma aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Krok 5: Pieczemy ciasto
Na wystudzone ciasto wykładamy nadzienie. Następnie rozsypujemy równomiernie kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 40-45 minut.
Krok 6: Dekorujemy ciasto z nadzieniem z batatów
Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!
Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!
Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.
Tarta rabarbarowa
Czas na wiosenne smaki! Przygotuj tartę z dodatkiem nasion laski wanilii, wypełnioną słodkim nadzieniem rabarbarowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Whoopies
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Chlebek bananowy
- Kopytka z batatów
- Sałatka Cobb
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Ciasto marchewkowe
- Domowa ice tea z nektarynek
- Amerykańskie gofry
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Wegańskie burrito z fasolą
- Makaron ze szparagami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- CIASTO MILIONERA
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Kaczka po pekińsku
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Sylwestrowe przekąski
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)