
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 24 cm z wysokim rantem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
- wałek do ciasta
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykładamy nim formę wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-12 minut. Ciasto powinno być blade. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 3: Doprawiamy nadzienie
Do ugotowanych i zmielonych lub dobrze ubitych batatów dodajemy jajka, miód i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy. Wyciskamy sok i dodajemy go stopniowo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Krok 4: Łączymy składniki kruszonki
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przecedzamy. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Laskę wanilii rozkrawamy na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy do orzechów. Dodajemy namoczone płatki owsiane, mąkę i cynamon. Wrzucamy schłodzone masło i zagniatamy rękoma aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Krok 5: Pieczemy ciasto
Na wystudzone ciasto wykładamy nadzienie. Następnie rozsypujemy równomiernie kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 40-45 minut.
Krok 6: Dekorujemy ciasto z nadzieniem z batatów
Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)