Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- folię spożywczą
- wałek do ciasta
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z termoobiegiem)
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- mikser
- kuchenkę mikrofalową(opcjonalnie)
- kostki lodu (opcjonalnie)
- ręcznik papierowy (opcjonalnie)
Krok 1: ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.
Gdy już będzie drobno posiekane, dodajemy żółtka i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy ciasto, a następnie zagniatamy je rękoma. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć — dodajemy więcej śmietany.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 40-50 minut.
Krok 2: WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.
Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 16-20 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor. Studzimy ciasto i wykładamy na nie konfiturę z płatków róży.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY
Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i dokładnie mieszamy. Dolewamy jogurt. Mus wykładamy na spód posmarowany konfiturą. Wstawiamy całość do lodówki, aż mus się zestali.
Krok 4: DEKORUJEMY TARTĘ
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.
Jeżeli jabłka będą bardzo kruche i nie będą chciały się zwijać w kształt różyczek, zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej plasterki na 30-40 sekund. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po chwili wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!
Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.
Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)