Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sito
  • folię spożywczą
  • wałek do ciasta
  • formę do tarty o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z termoobiegiem)
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • kuchenkę mikrofalową(opcjonalnie)
  • kostki lodu (opcjonalnie)
  • ręcznik papierowy (opcjonalnie)

Krok 1: ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

Gdy już będzie drobno posiekane, dodajemy żółtka i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy ciasto, a następnie zagniatamy je rękoma. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć — dodajemy więcej śmietany.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 40-50 minut.

Krok 2: WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 16-20 minut, aż ciasto uzyska ładny złoty kolor. Studzimy ciasto i wykładamy na nie konfiturę z płatków róży.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY

Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu i dokładnie mieszamy. Dolewamy jogurt. Mus wykładamy na spód posmarowany konfiturą. Wstawiamy całość do lodówki, aż mus się zestali.

Krok 4: DEKORUJEMY TARTĘ

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.

Jeżeli jabłka będą bardzo kruche i nie będą chciały się zwijać w kształt różyczek, zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej plasterki na 30-40 sekund. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po chwili wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram