Tarta z botwinką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę,
  • folię spożywczą,
  • wałek do ciasta,
  • formę do tarty o średnicy 26 cm, papier do pieczenia, ryż, piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (bez termoobiegu).

KROK 1: Wyrabiamy ciasto

Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.

KROK 2: Podpiekamy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy nadzienie tarty i pieczemy

Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    487 dni temu
    Farsz wyszedł mi za luźny a zrobiłam wszystko według proporcji podanych, trochę się rozwala :( botwinka chrupie, nie jest miękka, nie wiem czy taki był zamysł?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Farsz jest dość delikatny, także faktycznie może być taki, jak mówisz, czyli lekko luźny. Za to botwinka nie powinna chrupać, możesz następnym razem pokroić ją w naprawdę drobne kawałki, aby dobrze się ugotowała.
  • Ventas Ventas
    2002 dni temu
    Wypróbowane :) mnie smakowało, żonie niezbyt, ale nie lubi ricotty. Warte sprawdzenia jako ciekawostka :)

    odpowiedz

  • Ventas Ventas
    2005 dni temu
    W składnikach brakuje pistacji.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2005 dni temu
    Używamy 60 g pistacji :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!