
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę,
- folię spożywczą,
- wałek do ciasta,
- formę do tarty o średnicy 26 cm, papier do pieczenia, ryż, piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Wyrabiamy ciasto
Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.
KROK 2: Podpiekamy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy nadzienie tarty i pieczemy
Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Komentarze (3)
1401 dni temu
Wypróbowane :) mnie smakowało, żonie niezbyt, ale nie lubi ricotty. Warte sprawdzenia jako ciekawostka :)
odpowiedz
1404 dni temu
W składnikach brakuje pistacji.
odpowiedz
1403 dni temu
Używamy 60 g pistacji :)
zobacz wszystkie