Kasza manna z karmelizowaną gruszką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ MANNĘ

Kaszę, 2 łyżki cukru i cynamon wsypujemy do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i nadal gotujemy i mieszamy kaszkę przez ok. 1-2 minuty.

KROK 2: POZOSTAWIAMY KASZĘ DO NAPĘCZNIENIA

Gotową kaszę przekładamy do miseczek, które przykrywamy talerzykami lub bawełnianą ściereczką, aby kasza napęczniała, ale nie wyschła.

KROK 3: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ

Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w cienkie plastry. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i gruszkę i karmelizujemy, nie przewracając, na bardzo małym ogniu.

KROK 4: PODAJEMY KASZĘ MANNĘ

Pistacje bardzo drobno siekamy. Każdą miseczkę z kaszą polewamy łyżką śmietanki i układamy na niej owoce. Gotowe danie posypujemy pistacjami i podajemy jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!