
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ MANNĘ
Kaszę, 2 łyżki cukru i cynamon wsypujemy do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i nadal gotujemy i mieszamy kaszkę przez ok. 1-2 minuty.
KROK 2: POZOSTAWIAMY KASZĘ DO NAPĘCZNIENIA
Gotową kaszę przekładamy do miseczek, które przykrywamy talerzykami lub bawełnianą ściereczką, aby kasza napęczniała, ale nie wyschła.
KROK 3: KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ
Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w cienkie plastry. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i gruszkę i karmelizujemy, nie przewracając, na bardzo małym ogniu.
KROK 4: PODAJEMY KASZĘ MANNĘ
Pistacje bardzo drobno siekamy. Każdą miseczkę z kaszą polewamy łyżką śmietanki i układamy na niej owoce. Gotowe danie posypujemy pistacjami i podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)