Ryż na mleku z jabłkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne do zapiekania
  • tarkę
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
  • ugotowany i wystudzony ryż

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.

KROK 2: PODGRZEWAMY RYŻ

Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.

KROK 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.

KROK 4: SMAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.

KROK 5: SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.

KROK 6: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    7 dni temu
    150 ml mleka na 200 g ryżu ? to chyba stanowczo za mało aby ryz się ugotował. Czy to ma być 2 : 1 czyli 500 ml mleka ? czy może więcej aby, zgodnie z opisem, mleko pozostało w garnku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    291 dni temu
    Coś niekompletny ten Wasz przepis. Zapomnieliście o utartych żółtkach jajek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    290 dni temu
    O tym, co zrobić z utartymi żółtkami wspominamy w kroku 3. Należy je stopniowo, cały czas mieszając, dodać do ugotowanego ryżu :)

Ryż na mleku – sprawdzony przepis na powrót do dzieciństwa

Ryż na mleku to jedno z tych dań, które większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Słodycz mleka i owoców, rozpływający się, kremowy ryż – to smaki, których się nie zapomina. Ryż z mlekiem nadal jest jednym ze sztandarowych dań dla dzieci w każdym wieku, ale nie tylko. Dorośli równie chętnie wracają do tego posiłku, zwłaszcza że jest on niezwykle pożywny. W sam raz na smaczne śniadanie. Przepis na ryż na mleku można modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami i dostępnymi w domu składnikami. To, co pozostaje niezmienne, to oczywiście ryż, mleko i masło oraz owoce. Jak zrobić ryż na mleku? Przepis Karola Okrasy zawiera trochę więcej składników, dzięki czemu to danie jest jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej treściwe. Co musisz przygotować? Przyda Ci się naczynie żaroodporne, w którym zapieczesz ryż, tarkę do starcia jabłka, trzepaczkę, za pomocą której utrzesz żółtka z cukrem i oczywiście sam ryż. Musi być wcześniej ugotowany i wystudzony, by można było zrobić z niego danie, które smakuje jak dzieciństwo…a może nawet jeszcze lepiej?

Co jest niezwykle ważne, gdy robisz ryż na mleku? Proporcje! W kuchni mają one niebagatelne znaczenie, jednak przy daniach słodkich, a tym bardziej tortach i innych ciastach, to konieczność! Ryż na mleku również musi zostać przygotowany z zachowaniem odpowiednich proporcji, by każdy ze składników smakował doskonale i stworzył jedno wspaniałe danie. Nie żartujemy – ryż wcale nie jest tak trudny do przypalenia, jak może się wydawać. Wystarczy dodać za mało mleka, by po chwili mieć w kuchni problem. Dlatego trzymaj się przepisu, a na eksperymenty zostaw miejsce później, gdy już posmakujesz oryginalnego dania Karola. A może zmiany nie będą konieczne?

Jak zrobić najlepszy ryż na mleku? Wypróbuj przepis Karola!

Jak ugotować ryż na mleku? Na to jest wiele sposobów, jednak Karol przygotował dla Ciebie coś wyjątkowego. To nie tylko ryż na mleku, ale i zapiekanka z dodatkiem pysznych, słodkich owoców i jeszcze kilku innych składników, które mogą Cię zadziwić. Jak zrobić ryż na mleku w wykonaniu Karola? Znajdź 25 minut na poranne gotowanie, a zobaczysz, w jak łatwy sposób można przygotować pyszne śniadanie.

Zacznij jednak od składników. Aby ugotować porcję dla czterech osób, potrzebujesz ryżu – Karol proponuje ryż jaśminowy, gdyż ma on swój specyficzny, delikatny smak, jednak możesz skorzystać z takiego ryżu, jaki akurat masz w domu. Wystarczy 200 gramów tego produktu. Do tego 150 mililitrów mleka. Jeśli nie używasz nabiału, możesz zrobić ryż na mleku roślinnym – sojowym, kokosowym czy jakimkolwiek innym, które lubisz. Na tym jednak lista składników się nie kończy. Karol postanowił zrobić z tego dania coś wyjątkowego. Dlatego będziesz potrzebować jeszcze dwóch żółtek, banana i dwóch jabłek, cukru, miodu, masła, kaszy manny, płatków owsianych i jednej cytryny oraz odrobiny cynamonu. Ta lista składników gwarantuje przepyszny ryż na mleku. Jak zrobić go zgodnie z przepisem Karola?

Zacznij od wcześniejszego ugotowania ryżu na mleku – do miękkości. Ugotowany ryż musi ostygnąć. Nie pozbywaj się też mleka z procesu gotowania – odlej go do miseczki, gdyż jeszcze się przyda. W garnku podgrzej odrobinę ryż z niewielką ilością mleka. Ryż musi nim być oblepiony. Teraz przygotuj żółtka z dwiema łyżkami cukru, które należy utrzeć na jasny krem. Będzie gotowy, gdy cukier się rozpuści. Do tej mieszanki dolej niewielką ilość mleka z ryżu. Połącz składniki. Podgrzany, ale nie gorący ryż, połącz z żółtkami. Gdyby masa była zbyt gorąca, jajka mogłyby się ściąć, co zepsułoby całe danie. A tego przecież nie chcemy! Całość wymieszaj i odstaw.

Jak się robi ryż na mleku z jabłkiem? W wersji Karola, jabłka należy podsmażyć. Najpierw obierz je ze skórki, a później zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni z trzema łyżkami miodu i skórką z cytryny usmaż jabłka. Jednak poczekaj, aż miód lekko się skarmelizuje. Dzięki temu owoce zostaną oblepione słodką masą. Następnie dodaj odrobinę cynamonu i sok z połowy cytryny. Wymieszaj raz jeszcze, by składniki się połączyły.

Wersja Karola tego pysznego dania jest zapiekana. Dlatego potrzebujesz naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je masłem i posyp kaszą manną, by cała powierzchnia została nią pokryta. To odpowiedź na pytanie, jak gotować ryż na mleku, żeby się nie przypalił. Gdy skończysz, pokrój banana w cienkie plastry. Teraz czas na łączenie wszystkich elementów i pieczenie!

Na dnie naczynia ułóż połowę ryżu, na nim banana, a później jabłka. Następnie znowu banana i ryz, a całość obsyp płatkami owsianymi. W piekarniku piecz całość przez około 30 minut. Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 140-150 stopni. Tu wszystkie składniki są już gotowe. Pieczenie ma je połączyć w jedną przepyszną całość.

I jak podoba Ci się pomysł Karola na ryż na mleku? Ten przepis warto sprawdzić w niedzielny poranek, gdy wszyscy domownicy mają ochotę na coś pysznego podczas wspólnie spędzonego, rodzinnego śniadania.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!