Ryż na mleku z jabłkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne do zapiekania
  • tarkę
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
  • ugotowany i wystudzony ryż

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.

KROK 2: PODGRZEWAMY RYŻ

Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.

KROK 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.

KROK 4: SMAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.

KROK 5: SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.

KROK 6: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!