Ryż na mleku z rabarbarem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UBIJANIE ŚMIETANY

Mocno schłodzoną śmietanę wlać do mocno schłodzonego pojemnika miksującego z zamocowaną nasadką mieszającą, ubijać (bez miarki) na sztywno 3 minuty/prędkość 3; przez cały czas śmietanę kontrolować, żeby nie zrobiło się z niej masło. Przełożyć ubitą śmietanę do innego naczynia i chłodzić w lodówce do chwili użycia. Usunąć nasadkę mieszającą, umyć pojemnik.

KROK 2: GOTOWANIE RABARBARU

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1-centymetrowe kawałki. Maliny umyć i przebrać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Rabarbar z połową miąższu wanilii, wyskrobane połówki lasek wanilii, 6 łyżek cukru i 6 łyżek wody gotować powoli (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/10 minut/prędkość 1/100°C. Dodać maliny i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 1. Zawartość pojemnika przełożyć do miski, usunąć laskę wanilii. Wstawić do lodówki. Umyć pojemnik.

KROK 3: GOTOWANIE RYŻU

Mleko z pozostałą wanilią, solą i cukrem gotować (z zatkniętą miarką) w pojemniku 10 minut/prędkość 1/100°C. Dodać ryż i gotować (bez miarki), ustawiwszy reverse/60 minut/prędkość 1/90°C. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę mleka.

KROK 4: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW I PODANIE RYŻU

Dodać skórkę cytrynową i mieszać wszystko, ustawiwszy reverse/10 sekund/prędkość 3. Ugotowany ryż ostudzić w pojemniku, dwukrotnie go mieszając (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/20 sekund/prędkość 2. Do zupełnie ostygłego ryżu dodać ubitą śmietanę i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/1 minuta/prędkość 3. Ryż nałożyć do miseczek albo pucharków i podać z rabarbarem.

 

Rada z fanpage’a MC

Zamiast rabarbaru do ryżu można podać roztopione masło i cukier z cynamonem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!