Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJANIE ŚMIETANY
Mocno schłodzoną śmietanę wlać do mocno schłodzonego pojemnika miksującego z zamocowaną nasadką mieszającą, ubijać (bez miarki) na sztywno 3 minuty/prędkość 3; przez cały czas śmietanę kontrolować, żeby nie zrobiło się z niej masło. Przełożyć ubitą śmietanę do innego naczynia i chłodzić w lodówce do chwili użycia. Usunąć nasadkę mieszającą, umyć pojemnik.
KROK 2: GOTOWANIE RABARBARU
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1-centymetrowe kawałki. Maliny umyć i przebrać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Rabarbar z połową miąższu wanilii, wyskrobane połówki lasek wanilii, 6 łyżek cukru i 6 łyżek wody gotować powoli (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/10 minut/prędkość 1/100°C. Dodać maliny i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 1. Zawartość pojemnika przełożyć do miski, usunąć laskę wanilii. Wstawić do lodówki. Umyć pojemnik.
KROK 3: GOTOWANIE RYŻU
Mleko z pozostałą wanilią, solą i cukrem gotować (z zatkniętą miarką) w pojemniku 10 minut/prędkość 1/100°C. Dodać ryż i gotować (bez miarki), ustawiwszy reverse/60 minut/prędkość 1/90°C. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę mleka.
KROK 4: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW I PODANIE RYŻU
Dodać skórkę cytrynową i mieszać wszystko, ustawiwszy reverse/10 sekund/prędkość 3. Ugotowany ryż ostudzić w pojemniku, dwukrotnie go mieszając (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/20 sekund/prędkość 2. Do zupełnie ostygłego ryżu dodać ubitą śmietanę i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy reverse/1 minuta/prędkość 3. Ryż nałożyć do miseczek albo pucharków i podać z rabarbarem.
Rada z fanpage’a MC
Zamiast rabarbaru do ryżu można podać roztopione masło i cukier z cynamonem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!
Ryż na mleczku kokosowym z mango
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.
Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Arbuzowe szaleństwo
- Świąteczne galaretki
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Wiśniowe Sushi
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Kaczka z brzoskwiniami
- Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
- Placek z rabarbarem
- Chleb cebulowy z kremem kminkowym
- Babeczki z polewą
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Tosty francuskie z bananami
- Owsianka na mleku
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Koktajle owocowe
- Szakszuka
- Domowa pasta tahini
- Wegańska pasta à la makrela
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Knedle serowe z morelami
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Perłowa owsianka
- Croissanty z filetem z piersi kurczaka
- Frittata z cukinią i szpinakiem
- Clafoutis z czereśniami
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)