Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, zostawiamy trochę wody w garnku i dodajemy mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 3-5 minut.
KROK 2: DODAJEMY ŻURAWINĘ
Do ryżu dodajemy żurawinę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić ryżu.
KROK 3: PODAJEMY PUDDING
Gotowy pudding przekładamy do miseczek i polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.
Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!
Ryż na mleczku kokosowym z mango
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
Pudding ryżowy – pomysł na szybki i smaczny deser
Pudding ryżowy to minimalistyczny deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem. Kremowa konsystencja i słodki smak deseru ryżowego doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Przygotowanie puddingu nie zajmuje wiele czasu, a do jego przyrządzenia wystarczą zupełnie podstawowe akcesoria kuchenne i świeże składniki, co czyni go świetnym pomysłem na szybki deser z ryżem.
Domowy, słodki pudding ryżowy to deser, który daje możliwość personalizacji i dopasowania do własnego smaku. Do środka deseru możesz dodać suszone owoce, pokrojone orzechy, czekoladę, płatki zbożowe, korzenne przyprawy, świeże owoce, a także purée owocowe. Każdy z tych dodatków przeniesie Cię w krainę słodkiego uniesienia. Skorzystaj z naszego przepisu na szybki deser z ryżu i ciesz się jego smakiem w pojedynkę lub z całą rodziną!
Przepis na aromatyczny pudding ryżowy
Pudding ryżowy z naszego przepisu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie aromatycznego, słodkiego deseru na bazie ryżu nie zajmuje wiele czasu, a dzięki trikom, którymi podzielimy się z Tobą w dalszej części tekstu, deser będzie jeszcze pyszniejszy!
Przygotowanie puddingu zacznij od wyboru ryżu. Tak naprawdę pudding możesz przygotować z każdego rodzaju ryżu, wystarczy gotować go długo, cały czas dolewając płynu (wody lub mleka), by całkowicie nie odparował. Swój ryż z cynamonem możesz przyrządzić z ryżu brązowego, basmati, a także kleistego ryżu arborio. Idealny ryż uzyskasz, jeśli będziesz gotować go na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, by uniknąć jego przypalenia. Cierpliwość to klucz do uzyskania idealnej konsystencji tego pysznego deseru.
W naszym przepisie znajdziesz zwykłe mleko, ale pudding możesz przygotować na dowolnym rodzaju mleka, także roślinnego. Spróbuj wersji na mleku z orzech laskowego, migdałowego lub kokosowego i przekonaj się, która opcja smakuje Ci najbardziej. Chciałbyś przyrządzić bardziej dietetyczną wersję puddingu? Postaw na mleko 0,5% tłuszczu albo wymieszaj wybrany rodzaj mleka z wodą, aby zrównoważyć ilość tłuszczu w samym deserze.
A co z dodatkami? Pudding ryżowy to doskonała baza dla wielu smaków i aromatów. W naszym przepisie znajdziecie żurawinę i przyprawy korzenne, ale możecie użyć także świeżych owoców np. truskawek, borówek czy mango. Ryżowy deser świetnie komponuje się także z różnymi orzechami oraz kokosem. Posypanie puddingu pokruszonymi orzechami, które będą przyjemnie chrupać w zębach, doda mu więcej charakteru i smaku. Korzenne przyprawy możesz zamienić na odrobinę kakao lub czekolady. Nie masz w domu żadnych z tych składników? Użyj do deseru domowej konfitury lub dżemu! Prosto i smacznie — i do szczęścia nie trzeba nic więcej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Pudding chlebowy
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Jajka po rosyjsku
- Zielona maślanka
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Hummus z bobu
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Pudding jaglany z kaki
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Pudding chia z solonym karmelem
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
- Sernik czekoladowo-bananowy
- Grissini
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- Sałatka z brukselki
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
- Grillowana kukurydza
- Wegańskie brownie z fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1440 dni temu
Przepis z błędami. Przy takim czasie i ilości mleka nie ma szans, żeby pudding się udał. Dodałam połowę mleka z przepisu i gotowałam jeszcze 20 min. I wyszło jako tako.
odpowiedz
1484 dni temu
nie wyszedł pudding, a rzadka zupa mleczna. Nawet po odlaniu mleka nie jest tak jak na załączonym obrazku.
odpowiedz