Świąteczny tort makowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 175°C
  • tortownicę o średnicy ok. 23 cm
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestygnięcia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA

W pojemniku miksującym umieszczamy nasadkę mieszającą, dodajemy białka (żółtka zostawiamy na później) i ubijamy je na sztywną pianę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.

KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do pojemnika miksującego (nadal z nasadką mieszającą) dodajemy żółtka i cukier. Całość ucieramy na puszystą i kremową masę, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temp. 37°C / czas 4 minuty / obroty 3.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE

Do żółtek dodajemy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Masę mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie masę makową przekładamy do większej miski i w trzech turach dodajemy do niej ubite białka, po każdej partii delikatnie i dokładnie mieszając.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO MAKOWE

Gotowe ciasto makowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 60 minut (lub aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy). Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM

W pojemniku miksującym (z nasadką mieszającą) ubijamy mascarpone ze śmietaną kremówką, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4. Następnie do kremu dodajemy cukier puder i ścieramy skórkę z pomarańczy. Krem ponownie ubijamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.

KROK 6: SKŁADAMY TORT

Wystudzone ciasto makowe dzielimy na trzy blaty. Na jeden z blatów nakładamy ⅓ kremu i przykrywamy go kolejnym blatem. Drugi blat smarujemy konfiturą (według uznania), nakładamy kolejną ⅓ kremu i przykrywamy go ostatnim blatem. Tak przygotowany tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem.

Tort możemy ozdobić ulubionymi piernikami i dekoracjami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!