Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill lub patelnię grillową
- szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki namoczone w wodzie
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
KROK 2: FORMUJEMY KLOPSIKI
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
KROK 4: SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
KROK 5: PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Łazanki
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)