Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill lub patelnię grillową
  • szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki namoczone w wodzie

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.

KROK 2: FORMUJEMY KLOPSIKI

Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.

KROK 4: SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI

Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.

KROK 5: PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!