
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szpikulce do szaszłyków
- pędzelek
- patelnię grillową lub rozgrzany grill
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Kroimy składniki
Kiełbasę śląską kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, cukinię w plastry o grubości ok. 1 cm. Paprykę i ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę, która wielkością będzie odpowiadać plastrom kiełbasy i cukinii.
Krok 2: Składamy szaszłyki
Na szpikulec nadziewamy na przemian wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Przed grillowaniem smarujemy szaszłyki oliwą.
Krok 3: Grillujemy i podajemy szaszłyki
Gotowe szaszłyki grillujemy ok. 3-4 minut z każdej strony lub do momentu, aż składniki się zarumienią.
Szaszłyki podajemy z ulubionymi ziołami, np. ze świeżym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Grillowanie – 4 zasady, dzięki którym będzie naprawdę udane!
Jak sprawić, by grillowanie w gronie najbliższych było naprawdę przyjemną formą spędzania wolnego czasu?

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Klasyczne grillowe mięso w niecodziennej odsłonie. Aromatyczne szaszłyki i wyborne dodatki tworzą oryginalną kompozycję.

Kiełbasa pieczona w piwie
Piwo jest nie tylko smacznym napojem, ale doskonałym dodatkiem do pieczeni, nadającym mięsu delikatność i wyśmienity smak. Spróbuj!

Komentarze (0)