Kluski z kaszy manny ze skwarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • tarkę o drobnych oczkach
  • silikonową szpatułkę
  • łyżkę cedzakową

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.

KROK 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI

Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.

KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.

KROK 4: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI

Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    27 dni temu
    Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    288 dni temu
    Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    287 dni temu
    Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
  • Magda Magda
    410 dni temu
    Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    546 dni temu
    Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!