
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
KROK 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
KROK 4: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.


Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
55 dni temu
Tak jak poprzednicy, uważam że przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki by cokolwiek zrobić. W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.
odpowiedz
88 dni temu
Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.
odpowiedz
349 dni temu
Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?
odpowiedz
348 dni temu
Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
471 dni temu
Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.
odpowiedz
606 dni temu
Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.
odpowiedz