![Kluski z kaszy manny ze skwarkami Kluski z kaszy manny ze skwarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/32b09259ccf5-f4dfeac970c8-lidl-kluski-z-kaszy-manny-ze-skwarkami_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
KROK 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
KROK 4: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.
![Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/66c473590c4d-fd98643dfb8f-kw49-2022-kluski-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
![Kluski leniwe z tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0553c69ebee4-0150d9a1e59d-16_Kluski_leniwe_z_tofu_104_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!
![Pyzy ziemniaczane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/745ba5c20d75-afcd86727bcb-Klassische-Kartoffelkl.webp)
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
![Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a042d17d544c-c8dd3ed6f366-13 ZIEMNIAK_kluski_slaskie_z_jarmuzem_i_pstragiem_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Gulasz z jelenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Trufle z wróżbą
- Leniwe pierogi
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Zupa fasolowa
- Ciasto styropian z malinami
- Kluski kładzione
- Białe bolognese
- Kaszotto z młodą kapustą
- Kalarepa faszerowana grochem
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Tarta z wiśniami
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Szaszłyki z dipem z melona
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Halloweenowa panna cotta
- Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Czekoladowe friands
Komentarze (4)
149 dni temu
Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?
odpowiedz
148 dni temu
Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
271 dni temu
Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.
odpowiedz
407 dni temu
Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.
odpowiedz