Kluski z kaszy manny ze skwarkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • folię spożywczą

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ

Mleko i wodę wlewamy do garnka, doprawiamy obficie solą i mieszamy. Całość zagotowujemy i doprawiamy gałką muszkatołową. Do gotującego się płynu wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę. Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu w mleku i wodzie, co jakiś czas mieszając, aż powstanie dość gęsta masa. Po ok. 5 minutach gotowania dodajemy kawałki masła, wyłączamy ogień i energicznie mieszamy.

KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Kiedy masa delikatnie wystygnie, dodajemy do niej pierwsze żółtko, dokładnie mieszamy i to samo robimy z drugim żółtkiem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciepłej masy. Całość mieszamy. Jeszcze ciepłą masę formujemy w rulon o średnicy ok. 3 cm i zawijamy go w folię spożywczą. Masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aż lekko stężeje.

KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.

KROK 4: FORMUJEMY GNOCCHI 

Schłodzone ciasto kroimy w plastry i w razie potrzeby formujemy ponownie w kluski, pomagając sobie widelcem.

KROK 5: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI

Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • A A
    5 dni temu
    Beznadziejny przepis. Myślałam, że po tylu komentarzach został poprawiony, ale tak nie jest. Pewnie już nie poprawią, więc odradzam komukolwiek próbować.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4 dni temu
    W końcu poprawiliśmy! Dziękujemy za wszystkie komentarze. Możecie spróbować przyrządzić go ponownie! :)
  • A A
    22 godzin temu
    No to dobrze, że moja nieudana kolacja na coś się przydała!
  • Gość Gość
    22 dni temu
    Przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki . W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    370 dni temu
    Tak jak poprzednicy, uważam że przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki by cokolwiek zrobić. W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    403 dni temu
    Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    664 dni temu
    Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    664 dni temu
    Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
  • Magda Magda
    786 dni temu
    Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.

    Odpowiedz

  • Damian Damian
    922 dni temu
    Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.

    Odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl