Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
KROK 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
KROK 4: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Guacamole
- Kutia
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
8 dni temu
Przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki . W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.
Odpowiedz
356 dni temu
Tak jak poprzednicy, uważam że przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki by cokolwiek zrobić. W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.
Odpowiedz
389 dni temu
Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.
Odpowiedz
650 dni temu
Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?
Odpowiedz
649 dni temu
Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
772 dni temu
Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.
Odpowiedz
908 dni temu
Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.
Odpowiedz