Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- tarkę o drobnych oczkach
- silikonową szpatułkę
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
KROK 2: FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
KROK 4: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.
Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!
Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Gulasz z jelenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Trufle z wróżbą
- Leniwe pierogi
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Zupa fasolowa
- Ciasto styropian z malinami
- Kluski kładzione
- Białe bolognese
- Kaszotto z młodą kapustą
- Kalarepa faszerowana grochem
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Tarta z wiśniami
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Szaszłyki z dipem z melona
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Halloweenowa panna cotta
- Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Czekoladowe friands
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
5 dni temu
Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.
odpowiedz
266 dni temu
Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?
odpowiedz
266 dni temu
Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
388 dni temu
Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.
odpowiedz
524 dni temu
Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.
odpowiedz