Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- folię spożywczą
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ
Mleko i wodę wlewamy do garnka, doprawiamy obficie solą i mieszamy. Całość zagotowujemy i doprawiamy gałką muszkatołową. Do gotującego się płynu wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę. Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu w mleku i wodzie, co jakiś czas mieszając, aż powstanie dość gęsta masa. Po ok. 5 minutach gotowania dodajemy kawałki masła, wyłączamy ogień i energicznie mieszamy.
KROK 2: ŁĄCZYMY KASZĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Kiedy masa delikatnie wystygnie, dodajemy do niej pierwsze żółtko, dokładnie mieszamy i to samo robimy z drugim żółtkiem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciepłej masy. Całość mieszamy. Jeszcze ciepłą masę formujemy w rulon o średnicy ok. 3 cm i zawijamy go w folię spożywczą. Masę przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aż lekko stężeje.
KROK 3: PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
KROK 4: FORMUJEMY GNOCCHI
Schłodzone ciasto kroimy w plastry i w razie potrzeby formujemy ponownie w kluski, pomagając sobie widelcem.
KROK 5: PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
5 dni temu
Beznadziejny przepis. Myślałam, że po tylu komentarzach został poprawiony, ale tak nie jest. Pewnie już nie poprawią, więc odradzam komukolwiek próbować.
Odpowiedz
4 dni temu
W końcu poprawiliśmy! Dziękujemy za wszystkie komentarze. Możecie spróbować przyrządzić go ponownie! :)
22 godzin temu
No to dobrze, że moja nieudana kolacja na coś się przydała!
22 dni temu
Przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki . W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.
Odpowiedz
370 dni temu
Tak jak poprzednicy, uważam że przepis nie nadaję się do zrobienia. Ciasto lejące i trzeba dodać mąki by cokolwiek zrobić. W smaku też nie zachwyca. Da się zjeść, ale nie zrobię tego nigdy więcej. Nie polecam.
Odpowiedz
403 dni temu
Bezsensowny przepis. I to kolejny na tej stronie. Już nie będę z niej korzystać, bo szkoda składników. Ciasto było lejące - nie dało się z niego nic uformować. Uratowałam te kluski dodając sporo mąki - do momentu, aż wreszcie ciasto zgęstniało.
Odpowiedz
664 dni temu
Dzień dobry, czy kaszę dodajemy surową czy już ugotowaną?
Odpowiedz
664 dni temu
Dzień dobry! W tym przepisie wykorzystujemy surową kaszę.
786 dni temu
Ciasto nie da się zagnieść na kluski - szkoda składników.
Odpowiedz
922 dni temu
Bardzo nieprecyzyjny i niejasny przepis. Składniki, które swoją drogą są drogie, poszły na marne. Proszę o poprawę przepisu. Jestem zły.
Odpowiedz