
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.
Krok 2: Formujemy pyzy
Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.
Krok 3: Gotujemy pyzy
Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.
Wskazówka:
Ilość mąki i skrobi potrzebnej do przygotowania pyz zależy od rodzaju ziemniaków. Najlepiej, gdy użyjemy mączystych ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy użyliśmy wystarczającej ilości, można sprawdzić to, wrzucając do wody jedną pyzę na próbę. Pyzy powinny być dość luźne, lecz nie rozpadać się podczas gotowania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2356 dni temu
To nie są pyzy drodzy Warszawiacy tylko knedle.
Odpowiedz