Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.
Krok 2: Formujemy pyzy
Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.
Krok 3: Gotujemy pyzy
Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.
Wskazówka:
Ilość mąki i skrobi potrzebnej do przygotowania pyz zależy od rodzaju ziemniaków. Najlepiej, gdy użyjemy mączystych ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy użyliśmy wystarczającej ilości, można sprawdzić to, wrzucając do wody jedną pyzę na próbę. Pyzy powinny być dość luźne, lecz nie rozpadać się podczas gotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!
Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Placuszki ziemniaczane
- Kimchi
- Indyjskie chlebki chapatti
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Sos pieczarkowy
- Jabłkowy chutney z piwem
- Sos czosnkowy
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Stek wołowy z grilla
- Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Świąteczny talerz obfitości
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Pizza capriciosa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1979 dni temu
To nie są pyzy drodzy Warszawiacy tylko knedle.
odpowiedz