• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • praskę do ziemniaków

Krok 1: Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupka. Studzimy.

Krok 2: Formujemy pyzy

Ziemniaki odcedzamy i czekamy przez chwilę, aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z oboma rodzajami mąki, jajkiem i doprawiamy solą. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy rękoma posypanymi mąką. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.

Krok 3: Gotujemy pyzy

Pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i osączamy.

Wskazówka:

Ilość mąki i skrobi potrzebnej do przygotowania pyz zależy od rodzaju ziemniaków. Najlepiej, gdy użyjemy mączystych ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy użyliśmy wystarczającej ilości, można sprawdzić to, wrzucając do wody jedną pyzę na próbę. Pyzy powinny być dość luźne, lecz nie rozpadać się podczas gotowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram