Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboką patelnię
  • drewnianą łyżkę
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zachowaj ok. 80 ml wody po gotowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, czosnek i bazylię siekamy, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

KROK 2: PODSMAŻAMY POMIDORY

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory, solimy je i smażymy przez ok. 3 minuty, rozgniatając drewnianą łyżką.

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych pomidorów dodajemy przecier brzoskwiniowy i płatki chili. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż delikatnie zmniejszy swoją objętość.

KROK 4: BLENDUJEMY SOS

Do gotowego sosu dodajemy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i dokładnie blendujemy, aż będzie gładki. W razie potrzeby sos jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniał.

KROK 5: PODAJEMY MAKARON

Do zblendowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, masło i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Makaron podajemy oprószony tartym parmezanem i posiekaną bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Heniek Heniek
    450 dni temu
    Super smaczne polecam

    odpowiedz

  • Jadwiga Jadwiga
    450 dni temu
    Bardzol dobry przpis

    odpowiedz


Makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy klasyk! Takie danie możesz wzbogacić praktycznie dowolnymi dodatkami, w zależności od własnych upodobań. Przyrządzisz je z różnego rodzaju makaronem, w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Dziś przychodzimy do Ciebie z całkiem nową propozycją – makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym to idealne połączenie wytrawnej potrawy z oryginalnym, owocowym akcentem!

Makaron z sosem pomidorowym i soczystym dodatkiem

Makaron z sosem pomidorowym to właściwie danie na każdą okazję. Ze względu na swoją uniwersalność powinno zasmakować każdemu, a przyrządzenie go nie jest niczym trudnym. Już w 1790 roku w książce „L’Apicio moderno” Francesco Leonardi, rzymski podróżnik i niegdysiejszy kucharz carycy Katarzyny, opisał właśnie makaron w sosie pomidorowym. Po raz pierwszy potrawę stworzyli prawdopodobnie mieszkańcy Bolonii lub Neapolu. W tych miastach króluje popularne danie z przecierem pomidorowym – lasagne w różnych wariantach.

Istnieje wiele strategii przygotowywania tej włoskiej potrawy – większość z nich obejmuje wykorzystanie mięsa. W wariancie bolognese nie może zabraknąć wieprzowiny i wołowiny, uniwersalną opcją na co dzień może natomiast być makaron z koncentratem pomidorowym i kurczakiem. Kolejny niezbędny składnik to oczywiście ser. Niezależnie od tego, czy preferujesz twardy i wyrazisty parmezan, charakterystyczną w smaku goudę czy delikatną i rozpływającą się w ustach mozzarellę, będziesz w stanie znaleźć przepis dla siebie.

Aby urozmaicić danie, zdecyduj się na wzbogacenie smaku samego sosu. Makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym cieszy się od lat dużą popularnością, jednak co, jeśli wytrawny smak przełamie soczysty sos brzoskwiniowy? Korzystając z naszego przepisu przyrządzisz ciekawą alternatywę dla słynnej potrawy i z pewnością zaskoczysz gości. Makaron z przecierem pomidorowym i brzoskwiniowym zachwyci zarówno smakiem, jak i konsystencją. Rekomendujemy wykorzystanie makaronu rigatoni, jednak bez problemu możesz użyć też innego rodzaju pasty. Jeśli proponowane przez nas połączenie przypadnie Ci do gustu, z powodzeniem posłuży Ci też jako baza do przyrządzenia innych potraw, takich jak kurczak w sosie brzoskwiniowym.

Makaron z sosem pomidorowym – użyj passaty!

Makaron z passatą to opcja godna rozważenia, jeśli nie masz wiele czasu na gotowanie lub chcesz przygotować makaron poza najlepszym sezonem na świeże pomidory. Nie musisz przygotowywać sosu od podstaw samodzielnie ze świeżych pomidorów. Passata, dostępna powszechnie w sklepach, zachwyca smakiem i aromatem, które wydobywają to, co najlepsze z soczystych, czerwonych owoców. Produkowana jest przecież w szczycie pomidorowego sezonu, kiedy warzywa te są po prostu najlepsze!  Makaron z sosem pomidorowym i serem nie musi być nudny. Wzbogacisz go dowolnymi dodatkami, ale najpierw zadbaj o prawidłowy sposób przygotowania. Aby makaron z passatą pomidorową był smaczny, warto zastosować się do kilku najważniejszych wskazówek. Używaj raczej wysokiego rondla lub garnka o wysokich bokach. Wtedy makaron będzie miał odpowiednią ilość wody. Gdy zacznie ona wrzeć, dodaj sól kuchenną. Wtedy możesz wrzucić sam makaron i zamieszać, by nie przywarł do dna. Nie łam długich nitek, zanurzaj je stopniowo. Serwując makaron z passatą pomidorową możesz wcześniej dodatkowo ogrzać talerz przy pomocy wrzątku. Wymieszaj pastę z sosem na samym końcu, nałóż i podawaj.

Chcesz przygotować i zjeść makaron pomidorowy dokładnie tak, jak we Włoszech? Podczas jedzenia używaj wyłącznie widelca – nie tnij makaronu nożem i nie owijaj go wokół łyżki! Sos wymieszaj dokładnie z całością potrawy, nie polewaj nim wierzchu makaronu. Nie płucz też makaronu zimną wodą przed podaniem – to praktyka, która we Włochach wywołuje dreszcze przerażenia! Włosi używają najczęściej serów takich jak parmezan, grana padano czy pecorino.Oczywiście to jedynie inspiracje – przygotuj potrawę z czym tylko chcesz, wedle swoich upodobań. Makaron z pastą pomidorową nie wymaga użycia wielu składników ani zaawansowanych sprzętów kuchennych. Nie musisz być też mistrzem kuchni – przepis na makaron z sosem pomidorowym, z którym do Ciebie przychodzimy, jest naprawdę prosty. Nadasz mu jeszcze więcej włoskiego charakteru, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystasz produkty marki Italiamo, dostępne w naszych sklepach podczas tematycznego, włoskiego tygodnia.

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym? Dodaj oryginalny składnik!

Zastanawiasz się, jak zrobić makaron z sosem pomidorowym? Oczywiście możesz posiłkować się jednym z tradycyjnych przepisów. My jednak rekomendujemy spróbowanie czegoś nowego i wykonanie małego eksperymentu. Passata z makaronem łączy się świetnie z przecierem brzoskwiniowym! Przed zabraniem się do samego przygotowania potrawy, zaopatrz się w niezbędne sprzęty kuchenne. Makaron z serem i sosem pomidorowym przyrządzisz korzystając z tarki o drobnych oczkach, głębokiej patelni, drewnianej łyżki i ręcznego blendera. Zachowaj nieco wody, gdy ugotujesz makaron. Sos pomidorowy przyrządzisz właśnie z jej dodatkiem. Jeśli chcesz stworzyć sos od podstaw ze świeżych pomidorów, pokrój je na mniejsze kawałki, posiekaj czosnek i bazylię, zetrzyj parmezan na tarce na drobnych oczkach. Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj pomidory, posól je, dodaj przecier brzoskwiniowy i płatki chilli. Na końcu dolej wodę pozostałą z gotowania makaronu i zblenduj sos, aż będzie gładki. Dodaj makaron, masło i pieprz, wymieszaj sos pomidorowy z makaronem i przełóż na talerze. Oprósz całość parmezanem i posiekaną bazylią.

Oczywiście to tylko jedna z możliwych opcji. Makaron z passatą i serem smakuje równie dobrze, co ten ze świeżymi pomidorami. Sos z passaty do makaronu przygotujesz jeszcze szybciej, dlatego to dobra opcja, gdy cierpisz na brak czasu. Jednocześnie nie zrezygnujesz ze swojej ulubionej potrawy. Niezależnie od wybranego wariantu, dodatek przecieru brzoskwiniowego odświeży dobrze znany smak. Passata pomidorowa z makaronem doskonale współgra z delikatnym, lecz wyraźnym smakiem brzoskwini.

Makaron z sosem pomidorowym – łatwy przepis dla zabieganych

Szybki sos do makaronu z przecieru pomidorowego to żadna filozofia. Tak naprawdę wystarczy wymieszać ze sobą passatę, oliwę, cebulę, czosnek, oregano, cukier, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Sos pomidorowy do makaronu z passaty przygotujesz z wyprzedzeniem, gdy wiesz, że nie będziesz mieć dużo czasu na gotowanie. Potrawę zabierzesz ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż, bardzo szybko ją odgrzejesz. Sos pomidorowy z passaty do makaronu najlepiej jest na samym końcu zblendować, by nadać całości gładką konsystencję. W krótkim czasie stworzysz potrawę, która zachwyci Twoje kubki smakowe tak, jakby pochodziła z najlepszej restauracji! To tylko jeden sposób, za pomocą którego przyrządzisz smakowity makaron. Passata dobrze łączy się z innymi składnikami, dlatego możesz zrobić np. sos pomidorowo-śmietanowy, pomidorowo-grzybowy, pomidorowo-orzechowy czy wspomniany pomidorowo-brzoskwiniowy. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy wzbogacisz całość dużymi kawałkami składników – przykładowo właśnie grzybami, orzechami czy brzoskwiniami lub innymi owocami.

Sos do makaronu z passaty to jedna z szybszych opcji – jeśli masz ochotę, możesz oczywiście wykorzystać bazowy przepis na stworzenie sosu ze świeżych pomidorów, tak jak w naszym głównym przepisie. Tak naprawdę obie wersje dają możliwość szybkiego wyczarowania potrawy z dowolnymi dodatkami. Jeśli masz dzieci, zaproś je do pomocy w kuchni. Przepis na makaron w sosie pomidorowym jest na tyle łatwy, że mogą one bez problemu towarzyszyć przy wykonywaniu części czynności. Pozwól małemu kucharzowi przygotować sprzęty kuchenne i przy okazji opowiedz o nich – maluch z pewnością ucieszy się, że jest częścią tak ważnej czynności jak gotowanie ulubionego posiłku!

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, bez problemu bardzo szybko zamienisz tradycyjny wariant potrawy w bardziej wyszukany. Wystarczy, że do klasycznego sosu dodasz wyróżniający się dodatek. Może to być właśnie wspominany przez nas owocowy akcent, lecz zmiany nie muszą być duże, by wpłynąć na smak całej potrawy. Różnicę poczujesz nawet zmieniając za każdym razem rodzaj wykorzystanego sera. Zupełnie inaczej będzie smakowało danie z mozzarellą, a inaczej z grana padano. Po pewnym czasie z pewnością znajdziesz swój ulubiony sposób, w który będziesz przyrządzać sos pomidorowy. Makaron to niezwykle uniwersalny składnik, który jednak za każdym razem potrafi zachwycić!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!