Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboką patelnię
  • drewnianą łyżkę
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zachowaj ok. 80 ml wody po gotowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, czosnek i bazylię siekamy, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

KROK 2: PODSMAŻAMY POMIDORY

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory, solimy je i smażymy przez ok. 3 minuty, rozgniatając drewnianą łyżką.

KROK 3: GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych pomidorów dodajemy przecier brzoskwiniowy i płatki chili. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż delikatnie zmniejszy swoją objętość.

KROK 4: BLENDUJEMY SOS

Do gotowego sosu dodajemy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i dokładnie blendujemy, aż będzie gładki. W razie potrzeby sos jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniał.

KROK 5: PODAJEMY MAKARON

Do zblendowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, masło i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Makaron podajemy oprószony tartym parmezanem i posiekaną bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Heniek Heniek
    8 dni temu
    Super smaczne polecam

    odpowiedz

  • Jadwiga Jadwiga
    8 dni temu
    Bardzol dobry przpis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!