Kurczak curry z ananasem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski, mniej więcej równej wielkości. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

Podsmaż

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.

Wskazówka: Możesz użyć ananasa i soku z ananasa z puszki.

Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Możemy też zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).

Podaj

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • Amatorka Amatorka
    161 dni temu
    Bardzo dobry przepis

    odpowiedz

  • MeMari MeMari
    956 dni temu
    Przesadziłem z imbirem.. Bo ta łyżeczka w opisie pewnie chodziło starty. Poza tym uważam że niepotrzebnie odparowałam przed dodaniem śmietany bo takie dziwnie piaszczyste wyszlo6

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    953 dni temu
    MeMari, na liście składników podajemy, jaki imbir można wykorzystać w przepisie i ile należy go dodać. Tutaj sprawdzi się zarówno świeży starty, jak i mielony, ale proporcje są różne w zależności od tego, który wybierzesz.
  • Gość Gość
    1229 dni temu
    Mniam, proste i smaczne. Moje dzieci uwielbiają😉

    odpowiedz

  • Gaelle Gaelle
    1238 dni temu
    To juz moj trzeci przepis z KuchniLidla. Za kazdym razem wychodzi swietnie. Dziekuje!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1237 dni temu
    Gaelle, to my dziękujemy za zaufanie i wspólne gotowanie! Życzymy sobie i Tobie kolejnych udanych spotkań w kuchni :)
  • Kindziorek_Potworek Kindziorek_Potworek
    1451 dni temu
    Bardzo dobre! Nie miałam wystarczającej ilości curry, więc dodałam przyprawę złocistą do kurczaka oraz paprykę ostrą. Również wrzuciłam całą puszkę ananasa w kawałkach. Taki miks również był pyszny ;)

    odpowiedz

  • Tamcia :) Tamcia :)
    1644 dni temu
    Pyszne danie:) Wszystkim bardzo smakowało, jednak zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe - pychotka :*

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1644 dni temu
    Brzmi dobrze! :)
  • benio benio
    2102 dni temu
    Wystarczy ścisnąć pięścią większy kawałek ananasa i będziemy mieli świeżutki soczek

    odpowiedz

  • Iza Iza
    2227 dni temu
    Trochę słabo ze niby bierzemy swierzego ananasa ale musimy dokupić puszkę żeby mieć z niej sok. Powinien byc inny sposób na sos.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2226 dni temu
    Izo, możesz wycisnąć sok ze świeżego ananasa :)
  • Asia Asia
    2598 dni temu
    Rewelacyjny kurczak curry z ananasem. Dodałam gruszkę i zamieniłam miód na musztardę miodową. Zmiana na plus. Serdecznie polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2597 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Lucy Lucy
    2646 dni temu
    Zasugerowałam się komentarzami i zrezygnowałam z miodu. Wyszło przepysznie, na pewno jeszcze nie raz wykonam tę potrawę!

    odpowiedz

  • Ja8777 Ja8777
    2680 dni temu
    A mi wyszło strasznie sproszkowane i nie wiem dlaczego, przez przyprawy? Robiłam wszystko jak w przepisie :(

    odpowiedz

  • Piotr 7713 Piotr 7713
    2780 dni temu
    Mojim zdaniem 2 łyżki miodu wystarczy ;) chyba że ktoś lubi bardzo słodko :)

    odpowiedz

  • experymentka experymentka
    2934 dni temu
    Zamiast miodu dodałam dwie łyżeczki MUSZTARDY miodowej Madero i wyszło przepyszne! :) spokojnie można zamieniać, polecam.

    odpowiedz

  • Kucharzynek Kucharzynek
    3328 dni temu
    Ja dodałam zamiast śmietany jogurt, smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3356 dni temu
    Zgadzam się, danie jest za słodkie, na drugi raz nie użyję miodu, ograniczę trochę sok z ananasa. Poza tym baaardzo dobre.

    odpowiedz

  • Teresa Teresa
    3480 dni temu
    Trochę za słodkie, może dodatek soku z cytryny rzeczywiście pomoże. Na 4 osoby wychodzi trochę za mało. Ale ogólnie b. dobre, rodzina się dopytuje, kiedy zrobię to jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Katarzyna. Katarzyna.
    3513 dni temu
    Dodałam do dania gruszki, wyszło przepysznie. Polecam przepis! :) Bon apettit!

    odpowiedz

  • lidkajch lidkajch
    3524 dni temu
    Danie będzie mniej słodkie, jeśli przyprawimy je większą ilością curry - wtedy słodycz zostanie przełamana ostrością przyprawy:) Ja dodałam jeszcze czarnuszki, bo lubię, a ponieważ nie miałam kolendry świeżej, to użyłam ziaren, które zmiażdżyłam (ok. 0,5 łyżeczki). Wszystkim bardzo smakowało:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3543 dni temu
    Ann, jogurt w tym przypadku się nie sprawdzi.

    odpowiedz

  • Ann Ann
    3543 dni temu
    Zapowiada się pysznie, już się zabieram za przygotowanie ;) jednak mam pytanie, czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym?

    odpowiedz

  • EmiliaGotuje EmiliaGotuje
    3545 dni temu
    Bardzo dobre danie - zarówno z samą śmietaną, jak i mleczkiem kokosowym (robiłam obie opcje). Dla urozmaicenia dodałam jeszcze orzechy nerkowca i pini prażone w miodzie, mleczku kokosowym i curry :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3611 dni temu
    Drogi Gościu - świetny pomysł :) Z pewnością mleczko kokosowe również świetnie się sprawdzi w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3612 dni temu
    Czy można zamiast śmietany dodać mleczko kokosowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3675 dni temu
    Magdo, możesz poeksperymentować z sosem sojowym, jednak należy pamiętać, że wówczas uzyskujemy zupełnie inny smak dania. Zostawilibyśmy jednak miód, gdyż dobrze się on komponuje zarówno z sosem sojowym, jak i ananasem.

    odpowiedz

  • Magda Macyra Magda Macyra
    3675 dni temu
    Szukam przepisu na ananasa z kurczakiem, ale w sosie sojowym. Myślicie że mogę go tutaj trochę dodać? Odejmę za to nieco curry i miodu. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3690 dni temu
    Pyszne danie. Ja nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam go w domu i prawdopodobnie dzięki temu nie wyszło za słodkie. Moim zdaniem słodycz z ananasa i soku wystarczy, zwłaszcza jeśli używa się owoców z puszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3713 dni temu
    Zrobiłam-nawet smaczne, mężowi baaardzo smakowało, dla mnie może być:) Przeczytałam komentarze i dodałam sok z cytryny i to był świetny pomysł. Następnym razem poszukam mleczka kokosowego do smaku:) Jednak zdjęcie nie ma nic wspólnego z potrawą jaką proponujecie...Radzę zmienić zdjęcie lub nie dodawać wcale...

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3739 dni temu
    Generalnie nawet dobre, ale o niebo lepsze jest po dodaniu soku z cytryny. Bez tego danie jest ZA słodkie niestety, a przez to mdławe, sok z cytryny dodaje mu charakteru i ładnie przełamuje słodycz ananasa i miodu :)

    odpowiedz

  • dziewczęta dziewczęta
    3755 dni temu
    pyszności :d

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3758 dni temu
    Jeżeli ktoś preferuje bardziej wytrawne smaki poleam curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3770 dni temu
    To moje popisowe danie, ja używam kłącza imbiru wielkości kciuka, oczywiście drobno pokrojonego, zamiast śmietanki daję mleczko kokosowe, rodzynki marchewkę i cukinię pokrojone w zapałki (dla koloru), żona podaną potrawę już na talerzu lekko słodzi brązowym cukrem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3807 dni temu
    Maćku, jeśli wolisz wytrawne smaki, może skusisz się na pieczonego kurczaka w ziołach prowansalskich? https://kuchnialidla.pl/product/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    3808 dni temu
    Nie da sie zjeść..niestety ale nie mój smak. Słodkie aż przez to niedobre.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3814 dni temu
    Kuchnia to wspaniałe miejsce do eksperymentów! Jeśli jesteś fanem mleczka kokosowego, wypróbuj przepis na krewetki: http://kuchnialidla.pl/product/Krewetki-w-mleku-kokosowym-Dla-Niej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3814 dni temu
    Ja śmietankę 18% zastąpiłam mleczkiem kokosowym po prostu "niebo w gębie":)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3815 dni temu
    pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3864 dni temu
    Bardzo udany przepis, przede wszystkim przepyszne i bardzo szybkie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3865 dni temu
    Zrobilam, zjadlam :-). Ale jak dla mnie za duzo curry...

    odpowiedz

  • a a
    3927 dni temu
    danie rzeczywiście proste, bo nawet mi się udało :P a co ważne, przy tym smaczne :)

    odpowiedz

  • DiAn DiAn
    3928 dni temu
    Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Kurczak curry – klasyczny przepis

Kurczak curry to danie kuchni indyjskiej, które ewoluowało na przestrzeni wieków, zdobywając międzynarodową popularność. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na curry z kurczakiem, a w każdym domu danie to przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z gustem i preferencjami. Istnieje wiele przepisów na curry z kurczakiem, w których wykorzystuje się pastę curry, własne mieszanki warzyw albo wersję sproszkowaną tej przyprawy.

W klasycznym przepisie na curry z kurczaka znajdziesz pastę curry lub własnoręcznie przygotowaną mieszankę, mleczko kokosowe oraz sporą ilość przypraw i ziół, a w zależności od użytej pasty danie to ma różny stopień ostrości. Klasyczny przepis na curry to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych!  Do prostego curry dodaje się różne warzywa, owoce, przyprawy, a nawet owoce morza, zmieniając całkowicie oblicze tego dania.

Nasz przepis na curry to ciekawa interpretacja klasyki. Aromatyczne mięso kurczaka solidnie przyprawione curry z dodatkiem miodu, ananasa i śmietanki to prawdziwa uczta smaków. Ta kombinacja pikantności, delikatności i słodyczy doskonale podkreśla smak mięsa, wydobywając z niego to, co najlepsze. Nasz kurczak w sosie curry na bazie sypkiej przyprawy to prosty przepis na udany obiad.

Jak zrobić kurczaka w sosie curry?

Zależy Ci na tym, aby poznać tajniki przygotowywania kurczaka w sosie curry? Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszne curry? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym Twój kurczak w curry będzie smakował jeszcze lepiej! Przyrządzanie dobrego kurczaka wymaga nieco uwagi oraz staranności, a także wykorzystania bardzo konkretnych, choć prostych technik kulinarnych.

Cały proces powinieneś zacząć od wyboru mięsa, które powinno cechować się wysoką jakością i świeżością. Jeśli przyrządzasz curry z piersi z kurczaka, wybierz tę mniej przerośniętą. Do curry idealnie sprawdzą się także udka z kurczaka ugotowane w całości. Jeśli chcesz, aby Twój kurczak był soczysty, zamarynuj go przed usmażeniem w oliwie, curry oraz soku z cytryny lub innego cytrusa. Marynata ochroni mięso przed utratą wody.

Jeśli przyrządzasz curry z naszego przepisu z dodatkiem sypkiej przyprawy, przesmaż ją na oleju przed przejściem do przygotowywania całej potrawy. Aktywujesz w ten sposób wszystkie aromaty zawarte w przyprawie. Miód oraz śmietanę dodaj pod koniec gotowania — będziesz mieć wtedy większą kontrolę nad poziomem słodyczy całego dania, a miód zachowa swoje odżywcze właściwości. Śmietanę zahartuj przed dodaniem do kurczaka, aby uniknąć jej zważenia.

Aby Twoje curry z kurczakiem było jeszcze smaczniejsze, pozwól mu się gotować na małym ogniu przez długi czas, a po ugotowaniu odłóż je na bok (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Smak tak przygotowanego curry po prostu zwali Cię z nóg!

Curry z kurczaka z ananasem — z czym je podawać?

Curry z kurczaka z ananasem to niezwykle smaczne danie, które można serwować nie tylko z ryżem, ale także wieloma innymi dodatkami. Co pasuje do kurczaka curry z ananasem? Doskonałym dodatkiem do tego dania są wszelkiego rodzaju kasze — lekki kuskus, quinoa lub kasza bulgur mogą stanowić pyszna alterntatywę dla ryżu.

Curry z ananasem równie genialnie smakuje w towarzystwie indyjskiego pieczywa naan lub chapati. Połączenie pieczywa z intensywnym smakiem curry powoli wydobyć z dania jeszcze więcej smaku i aromatu. Chciałbyś zjeść curry w lekkiej wersji? Podaj je solo z dodatkiem ugotowanych na parze warzyw oraz kiszonek. Taka forma podania idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni, kiedy lekkie posiłki są na wagę złota.

Kurczak curry z warzywami – popularny wariant

Nasz przepis na kurczaka w sosie curry to tylko jeden z wielu pysznych wariantów tego dania. W jaki sposób można przygotować kurczaka w sosie curry z warzywami? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smacznych propozycji, spośród których z pewnością wyłonisz te najsmaczniejszą!

Jednym z bardziej popularnych wariantów curry z kurczakiem i warzywami jest wersja z dodatkiem dyni. Dynia dodaje potrawie nie tylko koloru, ale także pysznego, orzechowego smaku. Równie chętnie wykorzystywanym dodatkiem warzywnym jest bakłażan oraz cukinia. Jeśli chcesz, aby Twoje curry z kurczakiem i warzywami było bardziej kremowe, upiecz składniki przed dodaniem ich do sosu.

Chciałbyś dodać potrawie nieco świeżości i chrupkości? Wykorzystaj do curry świeżą paprykę, brokuły i marchewkę. Warzywa pokrojone w duże kawałki zachowają swoją chrupkość, o ile dodasz je pod koniec gotowania. Jeśli chcesz, aby curry było jeszcze bardziej kolorowe i sycące, dodaj do niego różyczki z kalafiora. Smak tego warzywa idealnie współgra z aromatycznymi sosami na bazie egzotycznych przypraw.

Przepadasz za pomidorami? Przygotuj czerwoną wersję curry z ich dodatkiem. Do curry możesz dodać pomidory w postaci kawałków, jak i przecieru. Dodanie do curry pomidorów pogłębi smak całego dania i zagęści sos. Do pomidorów doskonale pasuje cukinia, szparagi oraz szpinak, a także świeże zioła. Wykorzystaj je w swoim curry, a z łatwością odmienisz jego smak. Masz inne pomysły, ale boisz się je zrealizować? Curry to wdzięczna baza dla wielu składników — eksperymenty na pewno zakończą się czymś pysznym!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!