Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski, mniej więcej równej wielkości. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
Podsmaż
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.
Wskazówka: Możesz użyć ananasa i soku z ananasa z puszki.
Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Możemy też zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).
Podaj
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak curry – klasyczny przepis
Kurczak curry to danie kuchni indyjskiej, które ewoluowało na przestrzeni wieków, zdobywając międzynarodową popularność. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na curry z kurczakiem, a w każdym domu danie to przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z gustem i preferencjami. Istnieje wiele przepisów na curry z kurczakiem, w których wykorzystuje się pastę curry, własne mieszanki warzyw albo wersję sproszkowaną tej przyprawy.
W klasycznym przepisie na curry z kurczaka znajdziesz pastę curry lub własnoręcznie przygotowaną mieszankę, mleczko kokosowe oraz sporą ilość przypraw i ziół, a w zależności od użytej pasty danie to ma różny stopień ostrości. Klasyczny przepis na curry to doskonała baza do eksperymentów kulinarnych! Do prostego curry dodaje się różne warzywa, owoce, przyprawy, a nawet owoce morza, zmieniając całkowicie oblicze tego dania.
Nasz przepis na curry to ciekawa interpretacja klasyki. Aromatyczne mięso kurczaka solidnie przyprawione curry z dodatkiem miodu, ananasa i śmietanki to prawdziwa uczta smaków. Ta kombinacja pikantności, delikatności i słodyczy doskonale podkreśla smak mięsa, wydobywając z niego to, co najlepsze. Nasz kurczak w sosie curry na bazie sypkiej przyprawy to prosty przepis na udany obiad.
Jak zrobić kurczaka w sosie curry?
Zależy Ci na tym, aby poznać tajniki przygotowywania kurczaka w sosie curry? Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszne curry? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym Twój kurczak w curry będzie smakował jeszcze lepiej! Przyrządzanie dobrego kurczaka wymaga nieco uwagi oraz staranności, a także wykorzystania bardzo konkretnych, choć prostych technik kulinarnych.
Cały proces powinieneś zacząć od wyboru mięsa, które powinno cechować się wysoką jakością i świeżością. Jeśli przyrządzasz curry z piersi z kurczaka, wybierz tę mniej przerośniętą. Do curry idealnie sprawdzą się także udka z kurczaka ugotowane w całości. Jeśli chcesz, aby Twój kurczak był soczysty, zamarynuj go przed usmażeniem w oliwie, curry oraz soku z cytryny lub innego cytrusa. Marynata ochroni mięso przed utratą wody.
Jeśli przyrządzasz curry z naszego przepisu z dodatkiem sypkiej przyprawy, przesmaż ją na oleju przed przejściem do przygotowywania całej potrawy. Aktywujesz w ten sposób wszystkie aromaty zawarte w przyprawie. Miód oraz śmietanę dodaj pod koniec gotowania — będziesz mieć wtedy większą kontrolę nad poziomem słodyczy całego dania, a miód zachowa swoje odżywcze właściwości. Śmietanę zahartuj przed dodaniem do kurczaka, aby uniknąć jej zważenia.
Aby Twoje curry z kurczakiem było jeszcze smaczniejsze, pozwól mu się gotować na małym ogniu przez długi czas, a po ugotowaniu odłóż je na bok (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Smak tak przygotowanego curry po prostu zwali Cię z nóg!
Curry z kurczaka z ananasem — z czym je podawać?
Curry z kurczaka z ananasem to niezwykle smaczne danie, które można serwować nie tylko z ryżem, ale także wieloma innymi dodatkami. Co pasuje do kurczaka curry z ananasem? Doskonałym dodatkiem do tego dania są wszelkiego rodzaju kasze — lekki kuskus, quinoa lub kasza bulgur mogą stanowić pyszna alterntatywę dla ryżu.
Curry z ananasem równie genialnie smakuje w towarzystwie indyjskiego pieczywa naan lub chapati. Połączenie pieczywa z intensywnym smakiem curry powoli wydobyć z dania jeszcze więcej smaku i aromatu. Chciałbyś zjeść curry w lekkiej wersji? Podaj je solo z dodatkiem ugotowanych na parze warzyw oraz kiszonek. Taka forma podania idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni, kiedy lekkie posiłki są na wagę złota.
Kurczak curry z warzywami – popularny wariant
Nasz przepis na kurczaka w sosie curry to tylko jeden z wielu pysznych wariantów tego dania. W jaki sposób można przygotować kurczaka w sosie curry z warzywami? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smacznych propozycji, spośród których z pewnością wyłonisz te najsmaczniejszą!
Jednym z bardziej popularnych wariantów curry z kurczakiem i warzywami jest wersja z dodatkiem dyni. Dynia dodaje potrawie nie tylko koloru, ale także pysznego, orzechowego smaku. Równie chętnie wykorzystywanym dodatkiem warzywnym jest bakłażan oraz cukinia. Jeśli chcesz, aby Twoje curry z kurczakiem i warzywami było bardziej kremowe, upiecz składniki przed dodaniem ich do sosu.
Chciałbyś dodać potrawie nieco świeżości i chrupkości? Wykorzystaj do curry świeżą paprykę, brokuły i marchewkę. Warzywa pokrojone w duże kawałki zachowają swoją chrupkość, o ile dodasz je pod koniec gotowania. Jeśli chcesz, aby curry było jeszcze bardziej kolorowe i sycące, dodaj do niego różyczki z kalafiora. Smak tego warzywa idealnie współgra z aromatycznymi sosami na bazie egzotycznych przypraw.
Przepadasz za pomidorami? Przygotuj czerwoną wersję curry z ich dodatkiem. Do curry możesz dodać pomidory w postaci kawałków, jak i przecieru. Dodanie do curry pomidorów pogłębi smak całego dania i zagęści sos. Do pomidorów doskonale pasuje cukinia, szparagi oraz szpinak, a także świeże zioła. Wykorzystaj je w swoim curry, a z łatwością odmienisz jego smak. Masz inne pomysły, ale boisz się je zrealizować? Curry to wdzięczna baza dla wielu składników — eksperymenty na pewno zakończą się czymś pysznym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (45)
402 dni temu
Bardzo dobry przepis
odpowiedz
1196 dni temu
Przesadziłem z imbirem.. Bo ta łyżeczka w opisie pewnie chodziło starty. Poza tym uważam że niepotrzebnie odparowałam przed dodaniem śmietany bo takie dziwnie piaszczyste wyszlo6
odpowiedz
1194 dni temu
MeMari, na liście składników podajemy, jaki imbir można wykorzystać w przepisie i ile należy go dodać. Tutaj sprawdzi się zarówno świeży starty, jak i mielony, ale proporcje są różne w zależności od tego, który wybierzesz.
1470 dni temu
Mniam, proste i smaczne. Moje dzieci uwielbiają😉
odpowiedz
1479 dni temu
To juz moj trzeci przepis z KuchniLidla. Za kazdym razem wychodzi swietnie. Dziekuje!
odpowiedz
1478 dni temu
Gaelle, to my dziękujemy za zaufanie i wspólne gotowanie! Życzymy sobie i Tobie kolejnych udanych spotkań w kuchni :)
1692 dni temu
Bardzo dobre! Nie miałam wystarczającej ilości curry, więc dodałam przyprawę złocistą do kurczaka oraz paprykę ostrą. Również wrzuciłam całą puszkę ananasa w kawałkach. Taki miks również był pyszny ;)
odpowiedz
1885 dni temu
Pyszne danie:) Wszystkim bardzo smakowało, jednak zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe - pychotka :*
odpowiedz
1885 dni temu
Brzmi dobrze! :)
2343 dni temu
Wystarczy ścisnąć pięścią większy kawałek ananasa i będziemy mieli świeżutki soczek
odpowiedz
2468 dni temu
Trochę słabo ze niby bierzemy swierzego ananasa ale musimy dokupić puszkę żeby mieć z niej sok. Powinien byc inny sposób na sos.
odpowiedz
2467 dni temu
Izo, możesz wycisnąć sok ze świeżego ananasa :)
2839 dni temu
Rewelacyjny kurczak curry z ananasem. Dodałam gruszkę i zamieniłam miód na musztardę miodową. Zmiana na plus. Serdecznie polecam!
odpowiedz
2838 dni temu
Brzmi pysznie! :)
2887 dni temu
Zasugerowałam się komentarzami i zrezygnowałam z miodu. Wyszło przepysznie, na pewno jeszcze nie raz wykonam tę potrawę!
odpowiedz
2921 dni temu
A mi wyszło strasznie sproszkowane i nie wiem dlaczego, przez przyprawy? Robiłam wszystko jak w przepisie :(
odpowiedz
3021 dni temu
Mojim zdaniem 2 łyżki miodu wystarczy ;) chyba że ktoś lubi bardzo słodko :)
odpowiedz
3175 dni temu
Zamiast miodu dodałam dwie łyżeczki MUSZTARDY miodowej Madero i wyszło przepyszne! :) spokojnie można zamieniać, polecam.
odpowiedz
3569 dni temu
Ja dodałam zamiast śmietany jogurt, smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam
odpowiedz
3597 dni temu
Zgadzam się, danie jest za słodkie, na drugi raz nie użyję miodu, ograniczę trochę sok z ananasa. Poza tym baaardzo dobre.
odpowiedz
3721 dni temu
Trochę za słodkie, może dodatek soku z cytryny rzeczywiście pomoże. Na 4 osoby wychodzi trochę za mało. Ale ogólnie b. dobre, rodzina się dopytuje, kiedy zrobię to jeszcze raz.
odpowiedz
3754 dni temu
Dodałam do dania gruszki, wyszło przepysznie. Polecam przepis! :) Bon apettit!
odpowiedz
3765 dni temu
Danie będzie mniej słodkie, jeśli przyprawimy je większą ilością curry - wtedy słodycz zostanie przełamana ostrością przyprawy:) Ja dodałam jeszcze czarnuszki, bo lubię, a ponieważ nie miałam kolendry świeżej, to użyłam ziaren, które zmiażdżyłam (ok. 0,5 łyżeczki). Wszystkim bardzo smakowało:)
odpowiedz
3784 dni temu
Ann, jogurt w tym przypadku się nie sprawdzi.
odpowiedz
3784 dni temu
Zapowiada się pysznie, już się zabieram za przygotowanie ;) jednak mam pytanie, czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym?
odpowiedz
3786 dni temu
Bardzo dobre danie - zarówno z samą śmietaną, jak i mleczkiem kokosowym (robiłam obie opcje). Dla urozmaicenia dodałam jeszcze orzechy nerkowca i pini prażone w miodzie, mleczku kokosowym i curry :)
odpowiedz
3852 dni temu
Drogi Gościu - świetny pomysł :) Z pewnością mleczko kokosowe również świetnie się sprawdzi w tym przepisie.
odpowiedz
3853 dni temu
Czy można zamiast śmietany dodać mleczko kokosowe ?
odpowiedz
3916 dni temu
Magdo, możesz poeksperymentować z sosem sojowym, jednak należy pamiętać, że wówczas uzyskujemy zupełnie inny smak dania. Zostawilibyśmy jednak miód, gdyż dobrze się on komponuje zarówno z sosem sojowym, jak i ananasem.
odpowiedz
3916 dni temu
Szukam przepisu na ananasa z kurczakiem, ale w sosie sojowym. Myślicie że mogę go tutaj trochę dodać? Odejmę za to nieco curry i miodu. :)
odpowiedz
3931 dni temu
Pyszne danie. Ja nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam go w domu i prawdopodobnie dzięki temu nie wyszło za słodkie. Moim zdaniem słodycz z ananasa i soku wystarczy, zwłaszcza jeśli używa się owoców z puszki.
odpowiedz
3954 dni temu
Zrobiłam-nawet smaczne, mężowi baaardzo smakowało, dla mnie może być:) Przeczytałam komentarze i dodałam sok z cytryny i to był świetny pomysł. Następnym razem poszukam mleczka kokosowego do smaku:) Jednak zdjęcie nie ma nic wspólnego z potrawą jaką proponujecie...Radzę zmienić zdjęcie lub nie dodawać wcale...
odpowiedz
3980 dni temu
Generalnie nawet dobre, ale o niebo lepsze jest po dodaniu soku z cytryny. Bez tego danie jest ZA słodkie niestety, a przez to mdławe, sok z cytryny dodaje mu charakteru i ładnie przełamuje słodycz ananasa i miodu :)
odpowiedz
3996 dni temu
pyszności :d
odpowiedz
3999 dni temu
Jeżeli ktoś preferuje bardziej wytrawne smaki poleam curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/
odpowiedz
4010 dni temu
To moje popisowe danie, ja używam kłącza imbiru wielkości kciuka, oczywiście drobno pokrojonego, zamiast śmietanki daję mleczko kokosowe, rodzynki marchewkę i cukinię pokrojone w zapałki (dla koloru), żona podaną potrawę już na talerzu lekko słodzi brązowym cukrem.
odpowiedz
4048 dni temu
Maćku, jeśli wolisz wytrawne smaki, może skusisz się na pieczonego kurczaka w ziołach prowansalskich? https://kuchnialidla.pl/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna
odpowiedz
4049 dni temu
Nie da sie zjeść..niestety ale nie mój smak. Słodkie aż przez to niedobre.
odpowiedz
4055 dni temu
Kuchnia to wspaniałe miejsce do eksperymentów! Jeśli jesteś fanem mleczka kokosowego, wypróbuj przepis na krewetki: https://kuchnialidla.pl/Krewetki-w-mleku-kokosowym-Dla-Niej
odpowiedz
4055 dni temu
Ja śmietankę 18% zastąpiłam mleczkiem kokosowym po prostu "niebo w gębie":)
odpowiedz
4056 dni temu
pycha :)
odpowiedz
4105 dni temu
Bardzo udany przepis, przede wszystkim przepyszne i bardzo szybkie!
odpowiedz
4106 dni temu
Zrobilam, zjadlam :-). Ale jak dla mnie za duzo curry...
odpowiedz
4168 dni temu
danie rzeczywiście proste, bo nawet mi się udało :P a co ważne, przy tym smaczne :)
odpowiedz
4169 dni temu
Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie