Kurczak curry z ananasem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski, mniej więcej równej wielkości. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

Podsmaż

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.

Wskazówka: Możesz użyć ananasa i soku z ananasa z puszki.

Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Możemy też zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).

Podaj

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (44)

Avatar
  • MeMari MeMari
    758 dni temu
    Przesadziłem z imbirem.. Bo ta łyżeczka w opisie pewnie chodziło starty. Poza tym uważam że niepotrzebnie odparowałam przed dodaniem śmietany bo takie dziwnie piaszczyste wyszlo6

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    756 dni temu
    MeMari, na liście składników podajemy, jaki imbir można wykorzystać w przepisie i ile należy go dodać. Tutaj sprawdzi się zarówno świeży starty, jak i mielony, ale proporcje są różne w zależności od tego, który wybierzesz.
  • Gość Gość
    1032 dni temu
    Mniam, proste i smaczne. Moje dzieci uwielbiają😉

    odpowiedz

  • Gaelle Gaelle
    1041 dni temu
    To juz moj trzeci przepis z KuchniLidla. Za kazdym razem wychodzi swietnie. Dziekuje!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1040 dni temu
    Gaelle, to my dziękujemy za zaufanie i wspólne gotowanie! Życzymy sobie i Tobie kolejnych udanych spotkań w kuchni :)
  • Kindziorek_Potworek Kindziorek_Potworek
    1254 dni temu
    Bardzo dobre! Nie miałam wystarczającej ilości curry, więc dodałam przyprawę złocistą do kurczaka oraz paprykę ostrą. Również wrzuciłam całą puszkę ananasa w kawałkach. Taki miks również był pyszny ;)

    odpowiedz

  • Tamcia :) Tamcia :)
    1447 dni temu
    Pyszne danie:) Wszystkim bardzo smakowało, jednak zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe - pychotka :*

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1447 dni temu
    Brzmi dobrze! :)
  • benio benio
    1905 dni temu
    Wystarczy ścisnąć pięścią większy kawałek ananasa i będziemy mieli świeżutki soczek

    odpowiedz

  • Iza Iza
    2030 dni temu
    Trochę słabo ze niby bierzemy swierzego ananasa ale musimy dokupić puszkę żeby mieć z niej sok. Powinien byc inny sposób na sos.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2029 dni temu
    Izo, możesz wycisnąć sok ze świeżego ananasa :)
  • Asia Asia
    2401 dni temu
    Rewelacyjny kurczak curry z ananasem. Dodałam gruszkę i zamieniłam miód na musztardę miodową. Zmiana na plus. Serdecznie polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2400 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Lucy Lucy
    2448 dni temu
    Zasugerowałam się komentarzami i zrezygnowałam z miodu. Wyszło przepysznie, na pewno jeszcze nie raz wykonam tę potrawę!

    odpowiedz

  • Ja8777 Ja8777
    2483 dni temu
    A mi wyszło strasznie sproszkowane i nie wiem dlaczego, przez przyprawy? Robiłam wszystko jak w przepisie :(

    odpowiedz

  • Piotr 7713 Piotr 7713
    2583 dni temu
    Mojim zdaniem 2 łyżki miodu wystarczy ;) chyba że ktoś lubi bardzo słodko :)

    odpowiedz

  • experymentka experymentka
    2737 dni temu
    Zamiast miodu dodałam dwie łyżeczki MUSZTARDY miodowej Madero i wyszło przepyszne! :) spokojnie można zamieniać, polecam.

    odpowiedz

  • Kucharzynek Kucharzynek
    3131 dni temu
    Ja dodałam zamiast śmietany jogurt, smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3159 dni temu
    Zgadzam się, danie jest za słodkie, na drugi raz nie użyję miodu, ograniczę trochę sok z ananasa. Poza tym baaardzo dobre.

    odpowiedz

  • Teresa Teresa
    3283 dni temu
    Trochę za słodkie, może dodatek soku z cytryny rzeczywiście pomoże. Na 4 osoby wychodzi trochę za mało. Ale ogólnie b. dobre, rodzina się dopytuje, kiedy zrobię to jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Katarzyna. Katarzyna.
    3316 dni temu
    Dodałam do dania gruszki, wyszło przepysznie. Polecam przepis! :) Bon apettit!

    odpowiedz

  • lidkajch lidkajch
    3327 dni temu
    Danie będzie mniej słodkie, jeśli przyprawimy je większą ilością curry - wtedy słodycz zostanie przełamana ostrością przyprawy:) Ja dodałam jeszcze czarnuszki, bo lubię, a ponieważ nie miałam kolendry świeżej, to użyłam ziaren, które zmiażdżyłam (ok. 0,5 łyżeczki). Wszystkim bardzo smakowało:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3346 dni temu
    Ann, jogurt w tym przypadku się nie sprawdzi.

    odpowiedz

  • Ann Ann
    3346 dni temu
    Zapowiada się pysznie, już się zabieram za przygotowanie ;) jednak mam pytanie, czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym?

    odpowiedz

  • EmiliaGotuje EmiliaGotuje
    3348 dni temu
    Bardzo dobre danie - zarówno z samą śmietaną, jak i mleczkiem kokosowym (robiłam obie opcje). Dla urozmaicenia dodałam jeszcze orzechy nerkowca i pini prażone w miodzie, mleczku kokosowym i curry :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3414 dni temu
    Drogi Gościu - świetny pomysł :) Z pewnością mleczko kokosowe również świetnie się sprawdzi w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3415 dni temu
    Czy można zamiast śmietany dodać mleczko kokosowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3478 dni temu
    Magdo, możesz poeksperymentować z sosem sojowym, jednak należy pamiętać, że wówczas uzyskujemy zupełnie inny smak dania. Zostawilibyśmy jednak miód, gdyż dobrze się on komponuje zarówno z sosem sojowym, jak i ananasem.

    odpowiedz

  • Magda Macyra Magda Macyra
    3478 dni temu
    Szukam przepisu na ananasa z kurczakiem, ale w sosie sojowym. Myślicie że mogę go tutaj trochę dodać? Odejmę za to nieco curry i miodu. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3493 dni temu
    Pyszne danie. Ja nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam go w domu i prawdopodobnie dzięki temu nie wyszło za słodkie. Moim zdaniem słodycz z ananasa i soku wystarczy, zwłaszcza jeśli używa się owoców z puszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3516 dni temu
    Zrobiłam-nawet smaczne, mężowi baaardzo smakowało, dla mnie może być:) Przeczytałam komentarze i dodałam sok z cytryny i to był świetny pomysł. Następnym razem poszukam mleczka kokosowego do smaku:) Jednak zdjęcie nie ma nic wspólnego z potrawą jaką proponujecie...Radzę zmienić zdjęcie lub nie dodawać wcale...

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3542 dni temu
    Generalnie nawet dobre, ale o niebo lepsze jest po dodaniu soku z cytryny. Bez tego danie jest ZA słodkie niestety, a przez to mdławe, sok z cytryny dodaje mu charakteru i ładnie przełamuje słodycz ananasa i miodu :)

    odpowiedz

  • dziewczęta dziewczęta
    3558 dni temu
    pyszności :d

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3561 dni temu
    Jeżeli ktoś preferuje bardziej wytrawne smaki poleam curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3572 dni temu
    To moje popisowe danie, ja używam kłącza imbiru wielkości kciuka, oczywiście drobno pokrojonego, zamiast śmietanki daję mleczko kokosowe, rodzynki marchewkę i cukinię pokrojone w zapałki (dla koloru), żona podaną potrawę już na talerzu lekko słodzi brązowym cukrem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3610 dni temu
    Maćku, jeśli wolisz wytrawne smaki, może skusisz się na pieczonego kurczaka w ziołach prowansalskich? https://kuchnialidla.pl/product/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    3611 dni temu
    Nie da sie zjeść..niestety ale nie mój smak. Słodkie aż przez to niedobre.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3617 dni temu
    Kuchnia to wspaniałe miejsce do eksperymentów! Jeśli jesteś fanem mleczka kokosowego, wypróbuj przepis na krewetki: http://kuchnialidla.pl/product/Krewetki-w-mleku-kokosowym-Dla-Niej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3617 dni temu
    Ja śmietankę 18% zastąpiłam mleczkiem kokosowym po prostu "niebo w gębie":)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3618 dni temu
    pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3667 dni temu
    Bardzo udany przepis, przede wszystkim przepyszne i bardzo szybkie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3668 dni temu
    Zrobilam, zjadlam :-). Ale jak dla mnie za duzo curry...

    odpowiedz

  • a a
    3730 dni temu
    danie rzeczywiście proste, bo nawet mi się udało :P a co ważne, przy tym smaczne :)

    odpowiedz

  • DiAn DiAn
    3731 dni temu
    Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!