zobacz film Sajgonki z pieczoną kaczką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kroimy warzywa

Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.

Krok 2: Smażymy farsz

Sajgonki z pieczoną kaczką - Smażymy farsz

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.

Krok 3: Zwijamy sajgonki

Sajgonki z pieczoną kaczką - Zwijamy sajgonki

Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.

Gotowe sajgonki obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

 

Krok 4: Łączymy składniki sosu

Sajgonki z pieczoną kaczką - Łączymy składniki sosu

Łączymy składniki sosu, mieszamy.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    629 dni temu
    świetnie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    629 dni temu
    dobre

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram