
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dopraw kaczkę solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C (termoobieg) przez około 1 godzinę.
Krok 1: Kroimy warzywa
Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.
Krok 2: Smażymy farsz
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.
Krok 3: Zwijamy sajgonki
Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.
Gotowe sajgonki obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Krok 4: Łączymy składniki sosu
Łączymy składniki sosu, mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Komentarze (2)
2432 dni temu
świetnie!
odpowiedz
2432 dni temu
dobre
odpowiedz
zobacz wszystkie