zobacz film Sajgonki z pieczoną kaczką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Pierś z kaczki natnij, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 45 minut pod przykryciem.

Krok 1: Kroimy warzywa

Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.

Krok 2: Smażymy farsz

Sajgonki z pieczoną kaczką - Smażymy farsz

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.

Krok 3: Zwijamy sajgonki

Sajgonki z pieczoną kaczką - Zwijamy sajgonki

Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.

Gotowe sajgonki obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

 

Krok 4: Łączymy składniki sosu

Sajgonki z pieczoną kaczką - Łączymy składniki sosu

Łączymy składniki sosu, mieszamy.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Małgonia Małgonia
    266 dni temu
    Wydaje mi się że tu kaloryczność się nie zgadza :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    265 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy :)
  • Gość Gość
    2877 dni temu
    świetnie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2877 dni temu
    dobre

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!