• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Podsmażamy mięso mielone

Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.

Krok 3: Zawijamy sajgonki

Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Olej lejemy na wysokość 2-3 palców na patelnie? Sama sajgonka ma wysokość ~2-3palców, czy aby na pewno chodziło o tak dużą ilość oleju? Smażymy jak np frytki na głębokim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    83 dni temu
    Tak, sajgonki smażymy na głębokim, gorącym tłuszczu, by nie przywarły do patelni i nie rozpadły się w trakcie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram