Sajgonki z mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy mięso mielone

Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.

Krok 3: Zawijamy sajgonki

Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1553 dni temu
    A gdyby ułożyć je na blaszce na papierze wysmarowanym olejem i z wierzchu też posmarować olejem to wyjdzie? Jeśli tak to w ilu stopniach i jak długo? I czy przygotowując większą ilość, to można to zrobić wcześniej, a tylko przed podaniem upiec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1553 dni temu
    Możesz upiec sajgonki, ale konieczne będzie wcześniejsze nawilżenie papieru ryżowego, który wysychając w piekarniku, może popękać. Tuż przed zwijaniem sajgonek nawilż każdy płat papieru wodą i odłóż na chwilę, by nieco nasiąknął. Po zawinięciu sajgonek posmaruj je z wierzchu olejem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (który również warto natłuścić, by sajgonki nie przywarły). Pieczenie zacznij od ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Trudno nam przewidzieć dokładny czas, warto tu po prostu obserwować kolor i strukturę papieru ryżowego-docelowo powinien być złoty i chrupki. :) Ze względu na konieczność moczenia papieru ryżowego, nie polecamy zawijać sajgonek z wyprzedzeniem. Najlepsze będą zawinięte i upieczone na świeżo.
  • Gość Gość
    1553 dni temu
    Dziękuję za rady, zrobię jak radzicie. Farsz przygotuję wcześniej, a samo zwijanie nie zajmie dużo czasu. Dam znać jak wyszło
  • Gość Gość
    1887 dni temu
    Skoro smażymy je na głębokim tłuszczu, to możemy włożyć je do frytownicy? Nie rozpadną się wtedy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1887 dni temu
    Można zaryzykować :) Nic nie powinno się stać :)
  • Iwona. Iwona.
    1887 dni temu
    Mozna we frytownicy.
  • Gość Gość
    2089 dni temu
    Olej lejemy na wysokość 2-3 palców na patelnie? Sama sajgonka ma wysokość ~2-3palców, czy aby na pewno chodziło o tak dużą ilość oleju? Smażymy jak np frytki na głębokim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2087 dni temu
    Tak, sajgonki smażymy na głębokim, gorącym tłuszczu, by nie przywarły do patelni i nie rozpadły się w trakcie :)
  • Gość Gość
    1760 dni temu
    Ja tak smażyłam i wszystko mi się rozpadło. Nie wypad ł!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1758 dni temu
    Trzeba dobrze zwinąć sajgonki. Inaczej mogą się rozpadać.

Sajgonki z mięsem mielonym — krótka historia wietnamskiego przysmaku

Sajgonki to danie kuchni azjatyckiej, które wywodzi się z Wietnamu. Delikatne, aromatyczne roladki z papieru ryżowego wypełnione różnymi składnikami skradły serca smakoszy z wielu krajów. Jednym z najbardziej lubianych wariantów tego dania są sajgonki z mięsem mielonym. Jak zrobić takie sajgonki? Zanim zdradzimy Ci triki na chrupiące sajgonki z mięsem mielonym i warzywami warto, żeby poznał nieco historię tej fascynującej przekąski.

Tradycyjne wietnamskie sajgonki z papieru ryżowego przygotowywane są od wieków, a ich pierwotna nazwa to „goi cuon”. Klasyczna wersja podawana była na zimno, bez obróbki cieplnej, podczas różnych ważnych świąt i uroczystości. Czasem sajgonki były gotowane na parze. Wraz z upływem lat na Północy Wietnamu zaczęto przyrządzać wersję smażoną na głębokim tłuszczu nazywaną „nem”. Po jakimś czasie wersja smażona („cha gio”) rozprzestrzeniła się na cały kraj oraz inne azjatyckie państwa. Technikę smażenia sajgonek zapożyczono bezpośrednio tradycji chińskiej, w której przyrządza się znacznie mniejsze spring rollsy. Z racji podobnego wyglądu, przekąski te są często ze sobą mylone.

Co wchodzi w skład przepisu na sajgonki z mięsem mielonym i warzywami? W tradycyjnej wersji tego dania znajdziesz papier ryżowy w formie cienkiego arkusza oraz farsz składający się z gotowanych na parze mięs lub krewetek i cienko pokrojonych warzyw oraz makaronu ryżowego lub sojowego. Farsz do sajgonek z mięsem mielonym często wzbogacany jest także o jajko, które lepiej związuje ze sobą wszystkie składniki.

Jak się robi sajgonki? Arkusz z papieru ryżowego zwilż, a potem ułóż w nim wszystkie składniki i ostrożnie zawiń. Arkusze są bardzo delikatne, dlatego warto robić to lekko zwilżonymi palcami. Sajgonki zawiń jak tortillę i zaserwuj z dodatkiem dipów (np. sosu orzechowego) albo wrzuć je do gorącego tłuszczu i delikatnie usmaż. My przygotowaliśmy dla Ciebie wersję smażoną, którą po brzegi wypełniliśmy aromatycznym mięsem mielonym, słodkim ananasem, marchewką i kiełkami. Taka ciepła przekąska z powodzeniem zastąpi Ci obiad!

Przepis na sajgonki z mięsem mielonym

Jak zrobić sajgonki w domu? W pierwszej części tekstu zdradziliśmy Ci przepis na niezwykle pyszne, choć mało tradycyjne sajgonki z farszem z mięsa mielonego i kilku innych składników, a na zakończenie mamy dla Ciebie także kilka trików stosowanych przez najlepszych szefów kuchni, dzięki którym Twoje sajgonki z mięsem nie rozpadną się w trakcie przygotowywania.

Kluczem do uzyskania idealnego farszu do sajgonek, który nie będzie się wypadał z ich wnętrza, jest odpowiednie przygotowanie składników. Każdy świeży składnik powinien być drobno pokrojony, co ułatwi znacznie zwijanie sajgonek. Mięso mielone, które dodasz do farszu, powinno być lekko wilgotne, aby lepiej połączyło się z resztą składników. Dodaj do mięsa trochę oleju, aby zabezpieczyć je przed wyschnięciem. Trik ten dotyczy zarówno wersji na ciepło, jak i sajgonek na zimno.

Jeśli chcesz, aby sajgonki się nie rozpadały, nie zostawiaj arkuszy papieru ryżowego zbyt długo zanurzonych w wodzie. Papier powinien być elastyczny, ale niezbyt miękki. Najlepszym rozwiązaniem dla początkujących jest wyłożenie papieru na talerz i delikatne zwilżanie go mokrymi palcami — w ten sposób zachowasz większą kontrolę nad jego zmiękczaniem i unikniesz rozpadnięcia się sajgonek.

Sajgonki zwinięte i co teraz? Jak smażyć sajgonki, żeby się nie rozwalały? Jest kilka elementów, o które trzeba zadbać, jeśli chce się wyciągnąć z tłuszczu idealnie wysmażone sajgonki. Jednym z tych elementów jest dbałość o dokładne sklejenie sajgonek — wystarczy wsadzić farsz do dwóch, sklejonych ze sobą arkuszy, a będą one lepiej utrzymywać go na miejscu. Na pierwsze sajgonki nałóż niewielką ilość farszu na środku arkusza, tak aby łatwo było go zwinąć. Gdy nabierzesz wprawy i wyrobisz sobie technikę zawijania, zwiększ ilość nakładanego farszu do sajgonek.

Jeśli nie chcesz wyciągać sajgonek z oleju w kawałkach, dobrze go rozgrzej. Odpowiednia temperatura do smażenia sajgonek, przy której unikniesz spalonego papieru ryżowego, to 170-180 stopni C. Ważna jest także technika smażenia — sajgonki delikatnie obracaj, aby równomiernie się zarumieniły. Gotowe, rumiane sajgonki odłóż na kratkę do odsączania albo ręcznik papierowy.

Sajgonki świetnie smakują solo, ale najlepiej w towarzystwie sosów! Przygotuj łatwy sos do sajgonek na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, cukru oraz chili albo stwórz własną, pyszną kompozycję. Własnoręcznie przyrządzone sajgonki zanurzone w aromatycznym sosie na pewno zachwycą Twoje podniebienie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!