
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy mięso mielone
Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.
Krok 2: Łączymy składniki farszu
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.
Krok 3: Zawijamy sajgonki
Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Komentarze (10)
1239 dni temu
A gdyby ułożyć je na blaszce na papierze wysmarowanym olejem i z wierzchu też posmarować olejem to wyjdzie? Jeśli tak to w ilu stopniach i jak długo? I czy przygotowując większą ilość, to można to zrobić wcześniej, a tylko przed podaniem upiec?
odpowiedz
1239 dni temu
Możesz upiec sajgonki, ale konieczne będzie wcześniejsze nawilżenie papieru ryżowego, który wysychając w piekarniku, może popękać. Tuż przed zwijaniem sajgonek nawilż każdy płat papieru wodą i odłóż na chwilę, by nieco nasiąknął. Po zawinięciu sajgonek posmaruj je z wierzchu olejem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (który również warto natłuścić, by sajgonki nie przywarły). Pieczenie zacznij od ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Trudno nam przewidzieć dokładny czas, warto tu po prostu obserwować kolor i strukturę papieru ryżowego-docelowo powinien być złoty i chrupki. :) Ze względu na konieczność moczenia papieru ryżowego, nie polecamy zawijać sajgonek z wyprzedzeniem. Najlepsze będą zawinięte i upieczone na świeżo.
1238 dni temu
Dziękuję za rady, zrobię jak radzicie. Farsz przygotuję wcześniej, a samo zwijanie nie zajmie dużo czasu. Dam znać jak wyszło
1573 dni temu
Skoro smażymy je na głębokim tłuszczu, to możemy włożyć je do frytownicy? Nie rozpadną się wtedy?
odpowiedz
1573 dni temu
Można zaryzykować :) Nic nie powinno się stać :)
1572 dni temu
Mozna we frytownicy.
1775 dni temu
Olej lejemy na wysokość 2-3 palców na patelnie? Sama sajgonka ma wysokość ~2-3palców, czy aby na pewno chodziło o tak dużą ilość oleju? Smażymy jak np frytki na głębokim?
odpowiedz
1773 dni temu
Tak, sajgonki smażymy na głębokim, gorącym tłuszczu, by nie przywarły do patelni i nie rozpadły się w trakcie :)
1445 dni temu
Ja tak smażyłam i wszystko mi się rozpadło. Nie wypad ł!!!
1444 dni temu
Trzeba dobrze zwinąć sajgonki. Inaczej mogą się rozpadać.
zobacz wszystkie