Sajgonki z mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy mięso mielone

Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.

Krok 3: Zawijamy sajgonki

Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1239 dni temu
    A gdyby ułożyć je na blaszce na papierze wysmarowanym olejem i z wierzchu też posmarować olejem to wyjdzie? Jeśli tak to w ilu stopniach i jak długo? I czy przygotowując większą ilość, to można to zrobić wcześniej, a tylko przed podaniem upiec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1239 dni temu
    Możesz upiec sajgonki, ale konieczne będzie wcześniejsze nawilżenie papieru ryżowego, który wysychając w piekarniku, może popękać. Tuż przed zwijaniem sajgonek nawilż każdy płat papieru wodą i odłóż na chwilę, by nieco nasiąknął. Po zawinięciu sajgonek posmaruj je z wierzchu olejem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (który również warto natłuścić, by sajgonki nie przywarły). Pieczenie zacznij od ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Trudno nam przewidzieć dokładny czas, warto tu po prostu obserwować kolor i strukturę papieru ryżowego-docelowo powinien być złoty i chrupki. :) Ze względu na konieczność moczenia papieru ryżowego, nie polecamy zawijać sajgonek z wyprzedzeniem. Najlepsze będą zawinięte i upieczone na świeżo.
  • Gość Gość
    1238 dni temu
    Dziękuję za rady, zrobię jak radzicie. Farsz przygotuję wcześniej, a samo zwijanie nie zajmie dużo czasu. Dam znać jak wyszło
  • Gość Gość
    1573 dni temu
    Skoro smażymy je na głębokim tłuszczu, to możemy włożyć je do frytownicy? Nie rozpadną się wtedy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1573 dni temu
    Można zaryzykować :) Nic nie powinno się stać :)
  • Iwona. Iwona.
    1572 dni temu
    Mozna we frytownicy.
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Olej lejemy na wysokość 2-3 palców na patelnie? Sama sajgonka ma wysokość ~2-3palców, czy aby na pewno chodziło o tak dużą ilość oleju? Smażymy jak np frytki na głębokim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1773 dni temu
    Tak, sajgonki smażymy na głębokim, gorącym tłuszczu, by nie przywarły do patelni i nie rozpadły się w trakcie :)
  • Gość Gość
    1445 dni temu
    Ja tak smażyłam i wszystko mi się rozpadło. Nie wypad ł!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1444 dni temu
    Trzeba dobrze zwinąć sajgonki. Inaczej mogą się rozpadać.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!