Azjatyckie klopsiki à la tsukune

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

  • drewniane patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie przez min. 10 minut

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TARE

Cebule dymki kroimy na mniejsze kawałki, imbir w plastry, a czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do rondelka i dodajemy do nich: sok jabłkowy, sos sojowy, wino i brązowy cukier. Całość gotujemy przez ok. 20 minut lub aż delikatnie zgęstnieje.

WSKAZÓWKA! Zamiast gotować do zgęstnienia sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody.

KROK 2: DOPRAWIAMY MIĘSO

Szczypior cebuli i czosnek dość drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z olejem sezamowym, sosem sojowym, jajkiem, mąką ziemniaczaną i panko do mięsa. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki i nadziewamy je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Wyłączamy ogień i jeszcze na patelni, uważając na gorący tłuszcz, klopsiki smarujemy sosem tare.

WSKAZÓWKA! Ewentualnie klopsiki możemy posmarować sosem poza patelnią.

KROK 4: PODAJEMY KLOPSIKI

Klopsiki podajemy od razu, oprószone dymką i sezamem, np. z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!