
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
- drewniane patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie przez min. 10 minut
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS TARE
Cebule dymki kroimy na mniejsze kawałki, imbir w plastry, a czosnek rozgniatamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do rondelka i dodajemy do nich: sok jabłkowy, sos sojowy, wino i brązowy cukier. Całość gotujemy przez ok. 20 minut lub aż delikatnie zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Zamiast gotować do zgęstnienia sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody.
KROK 2: DOPRAWIAMY MIĘSO
Szczypior cebuli i czosnek dość drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z olejem sezamowym, sosem sojowym, jajkiem, mąką ziemniaczaną i panko do mięsa. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
KROK 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki i nadziewamy je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Wyłączamy ogień i jeszcze na patelni, uważając na gorący tłuszcz, klopsiki smarujemy sosem tare.
WSKAZÓWKA! Ewentualnie klopsiki możemy posmarować sosem poza patelnią.
KROK 4: PODAJEMY KLOPSIKI
Klopsiki podajemy od razu, oprószone dymką i sezamem, np. z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)