Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Tosty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 cm. Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba. Czosnek obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy.
Mielone mięso wieprzowe dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Z masy mięsnej można ulepić ok. 36 klopsików. Kawałki masy najlepiej odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej.
Marchew na sałatkę dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew można oczywiście pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski. Dymki myjemy, oczyszczamy i kroimy pod kątem w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Imbir obieramy i kroimy na jak najmniejsze kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i grubo siekamy.
Paski marchewki mieszamy z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C.
Olej do smażenia podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania. Chrupiące klopsiki układamy na surówce z marchwi i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!
Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pasztet z ryby z pieczarkami
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Grillowane kebabczety wołowe
- Żeberka ostro pikantne
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Makaron chow mein z wołowiną
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Chili z indykiem
- Makaron z sosem grzybowym
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Spaghetti z sosem z awokado
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Sałatka z soczewicy i winogron
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Shot z kurkumy i imbiru
- Gyros warzywny
- Zupa krem z topinamburu
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
- Ciasto migdałowe z morelami
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Kawa po kozacku
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3628 dni temu
No pewnie. Nie ma takiego produktu.
odpowiedz
3713 dni temu
Jedno pytanie... Kupić 6 tostów z masłem? Jakim cudem? Chodzi o posmarowanie chleba tostowego masłem?
odpowiedz