Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Tosty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 cm. Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba. Czosnek obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy.
Mielone mięso wieprzowe dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Z masy mięsnej można ulepić ok. 36 klopsików. Kawałki masy najlepiej odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej.
Marchew na sałatkę dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew można oczywiście pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski. Dymki myjemy, oczyszczamy i kroimy pod kątem w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Imbir obieramy i kroimy na jak najmniejsze kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i grubo siekamy.
Paski marchewki mieszamy z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C.
Olej do smażenia podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania. Chrupiące klopsiki układamy na surówce z marchwi i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!
Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Kutia
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3648 dni temu
No pewnie. Nie ma takiego produktu.
odpowiedz
3732 dni temu
Jedno pytanie... Kupić 6 tostów z masłem? Jakim cudem? Chodzi o posmarowanie chleba tostowego masłem?
odpowiedz