
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Tosty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 cm. Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba. Czosnek obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy.
Mielone mięso wieprzowe dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Z masy mięsnej można ulepić ok. 36 klopsików. Kawałki masy najlepiej odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej.
Marchew na sałatkę dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew można oczywiście pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski. Dymki myjemy, oczyszczamy i kroimy pod kątem w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Imbir obieramy i kroimy na jak najmniejsze kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i grubo siekamy.
Paski marchewki mieszamy z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C.
Olej do smażenia podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania. Chrupiące klopsiki układamy na surówce z marchwi i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3715 dni temu
No pewnie. Nie ma takiego produktu.
odpowiedz
3799 dni temu
Jedno pytanie... Kupić 6 tostów z masłem? Jakim cudem? Chodzi o posmarowanie chleba tostowego masłem?
odpowiedz