Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Tosty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1/2 cm. Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, mieszamy z jajkami i polewamy nim kostki chleba. Czosnek obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i drobno siekamy.

Mielone mięso wieprzowe dobrze mieszamy z masą chlebowo-jajeczną, czosnkiem, pietruszką, sosem sojowym, startą skórką z limonki i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Z masy mięsnej można ulepić ok. 36 klopsików. Kawałki masy najlepiej odrywamy łyżką i w wilgotnych dłoniach formujemy z nich małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej.

Marchew na sałatkę dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew można oczywiście pokroić również za pomocą krajalnicy do warzyw lub po prostu nożem na paski. Dymki myjemy, oczyszczamy i kroimy pod kątem w cienkie krążki. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Imbir obieramy i kroimy na jak najmniejsze kawałki. Kolendrę myjemy, osuszamy, listki obrywamy i grubo siekamy.

Paski marchewki mieszamy z dymką, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 80°C.

Olej do smażenia podgrzewamy w wysokim garnku lub frytkownicy (około 160°C) i smażymy w nim porcjami przygotowane klopsiki mniej więcej przez 4 minuty na złotobrązowy kolor. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i trzymamy w rozgrzanym piekarniku aż do momentu podania. Chrupiące klopsiki układamy na surówce z marchwi i podajemy.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    3628 dni temu
    No pewnie. Nie ma takiego produktu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3713 dni temu
    Jedno pytanie... Kupić 6 tostów z masłem? Jakim cudem? Chodzi o posmarowanie chleba tostowego masłem?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!