
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.
KROK 2: SMAŻYMY KLOPSIKI
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Komentarze (0)