Klopsiki zapiekane z serem provolone

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwną patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Przygotuj wcześniej:

Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.

KROK 2: SMAŻYMY KLOPSIKI

Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY

Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    dobrych pomidorów ze 100% pomidorów nie trzeba słodzić, kwasić i solić, no ale u was i w biedrze cena skoczyła o 10%

    odpowiedz

  • Karol Wojtyła Karol Wojtyła
    375 dni temu
    5ml ziół włoskich? Wydaje się że są lepsze sposoby podawania ilości takich składników. Czosnek główka- jeden ząbek, chyba wystarczyłoby napisać że 1 ząbek.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!