Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.
KROK 2: SMAŻYMY KLOPSIKI
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybka pasta alla siracusana
- Faszerowany makaron lumaconi
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Spaghetti à la carbonara
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Kawa z imbirem
- Miniomlety pomidorowe
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Tiramisu ze śliwkami
- Babka marmurkowa
- Panini z grillowanymi warzywami
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
220 dni temu
dobrych pomidorów ze 100% pomidorów nie trzeba słodzić, kwasić i solić, no ale u was i w biedrze cena skoczyła o 10%
odpowiedz
585 dni temu
5ml ziół włoskich? Wydaje się że są lepsze sposoby podawania ilości takich składników. Czosnek główka- jeden ząbek, chyba wystarczyłoby napisać że 1 ząbek.
odpowiedz