Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie i smażymy przez 30 sekund.
KROK 2: SMAŻYMY KLOPSIKI
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy podsmażone składniki oraz pozostałe z listy, mieszamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oliwie na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na żeliwnej patelni na oliwie z masłem podsmażamy pomidory z puszki wraz z octem balsamicznym i syropem klonowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą bazylią.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I CAŁOŚĆ ZAPIEKAMY
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron oraz podsmażone klopsiki. Całość obficie posypujemy kawałkami sera provolone. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.
Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
244 dni temu
dobrych pomidorów ze 100% pomidorów nie trzeba słodzić, kwasić i solić, no ale u was i w biedrze cena skoczyła o 10%
odpowiedz
609 dni temu
5ml ziół włoskich? Wydaje się że są lepsze sposoby podawania ilości takich składników. Czosnek główka- jeden ząbek, chyba wystarczyłoby napisać że 1 ząbek.
odpowiedz