Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- garnek do gotowania na parze
- keksówkę lub blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotuj wcześniej
- Marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, cebulę i por pokrój na mniejsze części. Wszystkie warzywa (poza porem) skrop olejem, oprósz pieprzem, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru. Przełóż do garnka wypełnionego 2 litrami wody, dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin.
- Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
KLOPSIKI NA PARZE
W dużej misce łączymy mielone mięso, marchew startą na tarce o drobnych oczkach i ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i tymianek. Wyrabiamy masę. Natłuszczamy ręce olejem i formujemy klopsiki.
Klopsiki gotujemy na parze ok. 15 minut.
PIECZONY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, oprószamy posiekaną pietruszką, szczyptą pieprzu, dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek. Mieszamy. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
SOS CEBULOWY
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i po 10 sekundach dolewamy odrobinę zimnej wody. Przykrywamy patelnię i dusimy cebulę, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę (ok. 2-3 łyżki).
Gdy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, przekładamy ją na deskę, lekko studzimy i drobno siekamy, a następnie łączymy w misce z posiekanymi kiszonymi ogórkami i posiekanym czosnkiem.
Dodajemy jogurt i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.
Sos nakładamy na talerz. Obok układamy upieczone różyczki kalafiora i ugotowane na parze klopsiki.
SOLIANKA
1 szklankę wywaru z pieczonych warzyw przelewamy do garnka. Dodajemy marchewkę i seler pokrojone w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dusimy pod przykryciem. Małymi porcjami dodajemy mięso. Całość podduszamy przez ok. 10-15 minut.
Do podduszonych warzyw dodajemy ogórki starte na tarce o drobnych oczkach. Całość zalewamy wywarem z pieczonych warzyw, który przecedzamy do garnka przez sitko.
Dodajemy kaszę, chwilę gotujemy. Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki. Zupę doprawiamy majerankiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1845 dni temu
Przeszkadza mi to gadanie w skupieniu nad wykonywanymi potrawami :(((
odpowiedz
1844 dni temu
Dlatego pod każdym filmem mamy przepis w wersji tekstowej - żeby wszystkie etapy przygotowania posiłku był jasny :)