![Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/27fcf9e81def-3c202c0a8e7e-KW46_KAROL_OKRASA_29263_191015_MA_2385_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- garnek do gotowania na parze
- keksówkę lub blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- sitko o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Przygotuj wcześniej
- Marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, cebulę i por pokrój na mniejsze części. Wszystkie warzywa (poza porem) skrop olejem, oprósz pieprzem, wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru. Przełóż do garnka wypełnionego 2 litrami wody, dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin.
- Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
KLOPSIKI NA PARZE
W dużej misce łączymy mielone mięso, marchew startą na tarce o drobnych oczkach i ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane zioła: natkę pietruszki i tymianek. Wyrabiamy masę. Natłuszczamy ręce olejem i formujemy klopsiki.
Klopsiki gotujemy na parze ok. 15 minut.
PIECZONY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, oprószamy posiekaną pietruszką, szczyptą pieprzu, dodajemy drobno posiekany czosnek i tymianek. Mieszamy. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
SOS CEBULOWY
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i po 10 sekundach dolewamy odrobinę zimnej wody. Przykrywamy patelnię i dusimy cebulę, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę (ok. 2-3 łyżki).
Gdy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, przekładamy ją na deskę, lekko studzimy i drobno siekamy, a następnie łączymy w misce z posiekanymi kiszonymi ogórkami i posiekanym czosnkiem.
Dodajemy jogurt i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.
Sos nakładamy na talerz. Obok układamy upieczone różyczki kalafiora i ugotowane na parze klopsiki.
SOLIANKA
1 szklankę wywaru z pieczonych warzyw przelewamy do garnka. Dodajemy marchewkę i seler pokrojone w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dusimy pod przykryciem. Małymi porcjami dodajemy mięso. Całość podduszamy przez ok. 10-15 minut.
Do podduszonych warzyw dodajemy ogórki starte na tarce o drobnych oczkach. Całość zalewamy wywarem z pieczonych warzyw, który przecedzamy do garnka przez sitko.
Dodajemy kaszę, chwilę gotujemy. Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki. Zupę doprawiamy majerankiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
![Krem z gotowanym indykiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b8308effec3e-4bad2503dc28-1250x700_KW_16_KAROL_krem_z_indykiem_RGB_OK.webp)
Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!
![Sałatkowe wrapy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/01f7fb55bcdb-1c9dbe8ed8f5-KW_33_KAROL_TYDZIEN_DZIECKA_WRAPY_rgb_ok_1250x700.webp)
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
![Omlet białkowy z łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d85f70d405c-3dae5ea2668b-BS_ONLINE_KW2_Omlet_7986.webp)
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
![Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d708eaa36e3-bb0d2771a87c-kw35-kotleciki-z-ciecierzycy-i-mlodej-kapusty-okrasa-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
- Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Koktajle na detoks
- Jadłospis malucha: 4 przepisy
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Antipasti
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Omlety na parze z łososiem i warzywami
- Sernikowe brownie w słoiku
- Omlet sojowy z warzywami
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Konfitura borówkowa z limonką
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Pieczona kaczka z cykorią
- Pascha wielkanocna
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Lemoniada arbuzowa
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Komentarze (2)
1705 dni temu
Przeszkadza mi to gadanie w skupieniu nad wykonywanymi potrawami :(((
odpowiedz
1704 dni temu
Dlatego pod każdym filmem mamy przepis w wersji tekstowej - żeby wszystkie etapy przygotowania posiłku był jasny :)