Nazwa „ziemniak” odnosi się do całej rośliny, jednak jadalne są jedynie jej bulwy, poddane wcześniej obróbce termicznej. Młode ziemniaki można jadać wraz z cienką, delikatną skórką, natomiast te bardziej dojrzałe należy przed spożyciem obrać. Młode ziemniaki należy obierać cienko, ponieważ tuż pod skórką znajduje się najwięcej substancji odżywczych: białka, witaminy C, potasu oraz skrobi. Pod skórką ziemniaka znajduje się także niacyna, która odpowiedzialna jest za regulację trawienia tłuszczów i białek w organizmie. Dzięki zawartości potasu ziemniaki obniżają ciśnienie krwi.
Jakie są odmiany ziemniaków?
W Polsce znanych jest ponad 100 odmian ziemniaków i jest to najczęściej spożywane warzywo w kraju. Ziemniaki dzielą się na cztery typy:
- Typ A to ziemniaki o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. Mają zwięzłą konsystencję i nie rozpadają się podczas gotowania, dzięki czemu świetnie nadają się do sałatek.
- Typ B to ziemniaki o średniozwięzłym miąższu, które podczas gotowania nie pękają i mają najszersze zastosowanie kulinarne.
- Typ C to ziemniaki zawierające najwięcej skrobi. Ich miąższ jest kruchy i sypki, łatwo się rozpadają, dlatego najlepiej nadają się do przygotowania pyz, placków i purée.
- Typ D to ziemniaki najrzadziej spotykane w kuchni, wykorzystywane są raczej do karmienia zwierząt.
Prostym testem na sprawdzenie typu ziemniaka jest przekrojenie go i potarcie o siebie połówek – jeśli obie połówki ziemniaka sklejają się, jest to odmiana bogata w skrobię.
Jak wybierać?
Przy zakupie ziemniaków należy wybierać twarde, zdrowe, kształtne, bez pustych przestrzeni wewnątrz, o przyjemnym aromacie i nieuszkodzone mechanicznie.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna –77 kcal
• Białko – 1,9 g
• Węglowodany –18,3 g
• Tłuszcz – 0,1 g