
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię
- miskę
- tłuczek do mięsa
- 3 talerze
- widelec
- duży nóż
- ręcznik papierowy
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy mięso
Mięso kroimy na 6 plastrów i cienko rozbijamy tłuczkiem, aby uzyskać równomierną grubość.
Krok 2: Doprawiamy mięso
Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą.
Krok 3: Przygotowujemy farsz
Na patelni rozgrzewamy masło. Obieramy i siekamy drobno czosnek. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż straci objętość i całkowicie odparuje z niego woda. W międzyczasie lekko solimy i dodajemy trochę pieprzu. Po usmażeniu farsz przekładamy do miski do przestudzenia, a patelnię myjemy. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odsączamy z nadmiaru oleju.
Krok 4: Faszerujemy mięso
Na brzeg każdego plastra mięsa nakładamy po ok. 2 łyżki szpinaku oraz po jednym kawałku suszonego pomidora. Zwijamy ciasno, zakładając do środka boki plastrów.
Krok 5: Panierujemy roladki
Jajka roztrzepujemy widelcem i delikatnie je solimy. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na patelnię wlewamy olej, tak, aby pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go. Panierujemy roladki: najpierw zanurzamy je w jajku, następnie obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
Krok 6: Smażymy roladki
Roladki układamy na patelni i jeśli są raczej płaskie, smażymy je przez ok. 8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 8 minut. Jeśli roladki wyszły bardziej pękate, smażymy je z czterech stron, po ok. 4 minuty na każdą z nich. Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Zobacz podobne przepisy
Roladki schabowe - eleganckie danie na każdą okazję
Roladki schabowe to prawdziwy hit polskich stołów! Czy szukasz pomysłu na niedzielny obiad, czy może planujesz coś wyjątkowego na uroczystość taką jak urodziny czy jubileusz? Te smakowite rolady ze schabu będą strzałem w dziesiątkę. W przeciwieństwie do zwykłego kotleta schabowego, roladka ze schabu prezentuje się o wiele bardziej elegancko i zachwyca gości swoim wyszukanym wyglądem. Choć danie oparte jest na znanych składnikach, postać, jaką przyjmuje, daje ciekawy efekt i odświeżenie wobec standardowo serwowanych na takie okazje kotletów.
Roladki ze schabu znane są pod różnymi nazwami - niektórzy mówią na nie zwijki, inni zawijasy, a jeszcze inni po prostu rolady, pożyczając nazwę od duszonych w sosie zrazów wołowych. Bez względu na nazwę, jedno jest pewne: to danie nigdy nie zawodzi! Dzięki możliwości faszerowania różnymi składnikami, możesz dostosować je do preferencji całej rodziny.
Jak zrobić roladki schabowe - przepis krok po kroku
Przygotowanie roladek schabowych wcale nie jest takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Nasz przepis na roladki schabowe opiera się na soczystym schabie faszerowanym aromatycznym szpinakiem i suszonymi pomidorami - to połączenie smaków robi prawdziwą furorę!
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Schab należy pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem, żeby uzyskać równomierną grubość. Następnie mięso przyprawiamy i smarujemy musztardą - to da nam doskonałą bazę pod farsz.
Po rozbiciu mięsa Twoje kotlety są naprawdę okazałe? Bez obaw - jeśli roladki wyjdą wyjątkowo duże, możesz każdą po usmażeniu przekroić w poprzek i podawać połowę na porcję. Takie podanie eksponuje efektowny farsz!
Czym faszerować roladki schabowe? Możliwości jest mnóstwo! W naszym przepisie wykorzystujemy duszony szpinak z czosnkiem oraz suszone pomidory. Taki farsz nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Gdy farsz jest gotowy, nakładamy go na brzeg każdego plastra i ciasno zwijamy - tak powstają nasze zawijane schabowe.
Na tym oczywiście nie kończą się możliwości nadziewania! W roladkach ze schabu można zamknąć także pokrojone w słupki ogórki kiszone, paprykę, słupki żółtego sera, kawałek masła, natkę pietruszki, ser feta… Wybór konkretnych składników najlepiej podyktować swoim aktualnym preferencjom smakowym!
Kluczowym momentem jest panierowanie. Zwijki ze schabu należy najpierw obtaczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Dzięki temu powstanie chrupiąca, złocista skorupka, która doskonale kontrastuje z soczystym wnętrzem.
Roladki schabowe w piekarniku - alternatywny sposób przygotowania
Choć tradycyjnie roladki schabowe smaży się na patelni, coraz więcej osób odkrywa uroki pieczenia w piekarniku. Roladki schabowe z piekarnika to doskonała opcja dla tych, którzy chcą uniknąć smażenia na głębokim oleju czy po prostu przygotować większą ilość porcji jednocześnie.
Roladki schabowe w piekarniku należy piec w temperaturze około 180°C przez 25-30 minut. Można je również przygotować w sosie - wtedy mówimy o roladkach schabowych duszonych. Taki sposób przygotowania gwarantuje jeszcze większą soczystość mięsa.
Ciekawą opcją są roladki schabowe w sosie - możesz przygotować je na patelni pod przykryciem lub w garnku, w sosie pomidorowym, śmietanowym czy nawet we własnym sosie z dodatkiem warzyw. Roladki schabowe z papryką i ogórkiem w piekarniku to kolejna propozycja, która wprowadza świeże, kolorowe akcenty do dania.
Jak zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Porady
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce przygotować idealne danie. Pierwszy sekret to odpowiedni wybór mięsa - schab powinien mieć delikatną marmurkowatość, która gwarantuje soczystość.
Kolejnym sposobem jest uważne pilnowanie mięsa na patelni. Zawijańce ze schabu powinny być smażone co najwyżej na średnim ogniu, żeby wnętrze zdążyło się usmażyć, a zewnętrzna warstwa nie się spaliła. Choć może nas kusić, by trzymać roladki na patelni dłużej niż zalecane w przepisie 8 minut na stronę, lepiej tej pokusie nadmiernie nie ulegać. Wyznaczony czas powinien być wystarczający, by mięso w środku doszło, a jednocześnie nie przesuszyło się. Jeśli nasze roladki są grubsze, możemy je dopiec w piekarniku, jednak koniecznie pod przykryciem.
Eksperymentuj z farszem! Roladki schabowe z papryką ogórkiem i serem to kombinacja, która nie tylko smacznie się prezentuje, ale też dodaje soczystości. Roladki schabowe z ogórkiem kiszonym i serem wprowadzają kwaskowy akcent, który doskonale równoważy tłustość mięsa.
Pamiętaj też o odpowiednim odpoczynku po smażeniu - pozwól mięsu odleżeć kilka minut przed krojeniem. To pozwoli sokom równomiernie rozprowadzić się w całej roladce.
Jeśli roladki schabowe przypadły Ci do gustu, koniecznie sprawdź inne nasze pomysły na schab! Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta z intensywnymi smakami. Miłośnicy bardziej wyrafinowanych połączeń powinni sięgnąć po schab ze szpinakiem i serem gorgonzola przygotowany przez Karola Okrasę. A dla fanów dziczyzny polecamy stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem - propozycję, w której to dziczyzna, a nie wieprzowina, gra pierwsze skrzypce!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)