Katsudon

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- folię spożywczą

- tłuczek do mięsa

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy składniki na sałatkę

Wodorosty wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Marchew kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Imbir również siekamy w cienkie paseczki.

Krok 2: Przygotowujemy sałatkę

Wodorosty odsączamy z wody ręcznie i przekładamy do miski. Dodajemy marchew, imbir i kolendrę. Wlewamy odrobinę zalewy ze słoika z marynowanym imbirem oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.

Krok 3: Przygotowujemy schab w panko

Schab kroimy na grube plastry. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy z obu stron. Pastę miso rozprowadzamy na talerzu i nacieramy nią plastry schabu z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.

Schab panierujemy w mące, jajku i panko. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na deskę. Po przestygnięciu kroimy je w paski.

Krok 4: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5: Przygotowujemy sos

Z patelni odlewamy większą część tłuszczu, do pozostałego dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Dolewamy sos yakitori, sok z połowy limonki i dodajemy odrobinę startej z niej skórki. Następnie wsypujemy posiekaną kolendrę.

Krok 6: Podajemy danie

Makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do miski. Na makaronie układamy pokrojony kotlet, a na nim sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl