Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tłuczek do mięsa
  • kratkę do studzenia
  • sitko
  • patelnię
  • garnek

Krok 1: Panierujemy schab

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i nakłuwamy widelcem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Jajka łączymy z wodą. Schab panierujemy kolejno w mące, jajkach z wodą i panierce panko.

Krok 2: Smażymy kotlety

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 6 minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe odkładamy na kratkę, posypujemy solą i pozostawiamy na kilka minut.

Krok 3: Łączymy składniki sosu

W misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

Krok 4: Gotujemy ryż

Ryż kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy na sitku, a następnie przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i przykrywamy. Ryż zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 11 minut pod przykryciem. Ugotowany ryż odstawiamy na 5 minut.

Krok 5: Doprawiamy ryż

Po tym czasie dodajemy mrożoną fasolkę edamame, garść posiekanej dymki i sok z połowy limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 2-3 minuty.

Krok 6: Podajemy danie

Kotlety podajemy z ryżem i sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!