
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię
- miseczkę
- miskę
- drewnianą lub silikonową łopatkę
- talerz
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Wyciągamy składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Krok 1: moczymy bułkę
Bułkę dzielimy w rękach na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 2: przygotowujemy cebulę i czosnek
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy go. Wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy dalej razem jeszcze przez chwilę. Zostawiamy do przestudzenia.
Krok 3: siekamy koper i odciskamy bułkę
Koperek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go drobno. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu.
Krok 4: łączymy składniki
Do miski przekładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, majeranek, koperek, bułkę, jajko i cebulę wraz z czosnkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 5: formujemy i smażymy kotlety
Na patelnię wlewamy połowę pozostałego oleju i rozgrzewamy go. W tym czasie formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Wkładamy pierwszą partię kotletów na patelnię i smażymy je na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Sprawdzamy za pomocą łopatki, czy kotlety są odpowiednio zrumienione i przekładamy na drugą stronę. Powtarzamy smażenie. Kotlety odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Na patelnię wkładamy drugą partię kotletów i smażymy w ten sam sposób.
Zobacz podobne przepisy
Kotlety mielone z indyka - alternatywa dla tradycyjnych kotletów
Kotlety mielone z indyka to świetny sposób na urozmaicenie domowego menu i odmianę wobec klasycznych kotletów z wieprzowiny czy wołowiny. W ostatnich latach mielone z indyka zyskało ogromną popularność w polskich kuchniach, głównie dzięki swojej uniwersalności i delikatnemu smakowi.
Tradycyjnie w polskiej kuchni królowały kotlety schabowe czy mielone kotlety z indyka przygotowywane z wieprzowiny. Jednak współczesne trendy kulinarne sprawiły, że coraz częściej sięgamy po mięso drobiowe. Kotlety z mielonego indyka idealnie wpisują się w nowoczesny styl gotowania - są lżejsze, delikatniejsze, a przy tym równie sycące co ich tradycyjne odpowiedniki.
Ciekawostką jest fakt, że mięso z indyka mielone było cenione w kuchniach amerykańskich od dziesięcioleci, a do Polski dotarło stosunkowo niedawno. Dziś jednak kotlety z mięsa mielonego z indyka znajdziemy w menu restauracji i na stołach w polskich domach na równi z innymi klasycznymi daniami.
Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka krok po kroku
Przygotowanie soczystych kotletów mielonych z indyka wcale nie jest trudne, choć jak to zwykle przy gotowaniu bywa, warto znać kilka sprawdzonych trików dla jak najlepszego efektu.
Najważniejszy element to oczywiście samo mięso mielone z piersi indyka - najlepiej wybrać świeże mięso o jasnoróżowej barwie. W sklepach Lidl znajdziesz idealne do tej potrawy mięso mielone na kotlety. Do tego potrzebujemy namoczonej w mleku bułki, która sprawi, że kotlet mielony z indyka będzie miększy i bardziej puszysty. Kajzerkę moczoną w mleku można zastąpić suchą bułką tartą, ale trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić, bo kotlety wyjdą twarde. Bardzo ważnym składnikiem jest podsmażona cebula z czosnkiem - to właśnie one nadają kotletom charakterystyczny aromat. Aby uprościć sobie pracę, cebulę można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na części przeznaczonej do tarcia ziemniaków na placki), czosnek przepuścić przez praskę i dodać te składniki na surowo do masy na kotlety. Będzie szybciej, ale szczerze polecamy jednak je przesmażyć. Dodatkowa porcja tłuszczu bardzo przyda się temu bardzo chudemu mięsu, dodając do niego więcej smaku i wilgotności. No i ten aromat, który wydobywa się pod wpływem smażenia…
Co z jajkiem? Standardowo dodajemy go do masy na kotlety, ale w jakiej ilości? Na 400 g mięsa jedno małe jajko będzie wystarczające. Wydaje Ci się, że to za mało? Bez obaw, nie potrzebujemy tutaj bardzo mocnego spajania. Dzięki temu kotlety będą delikatniejsze.
Smażenie to kolejny istotny etap. Przepis na kotlety mielone z indyka zakłada średni ogień i cierpliwość… ale tylko trochę! Kotleciki nie smażą się b 4-5 minut z jednej strony. Warto jednak pamiętać, by nie formować z surowej masy zbyt dużych i pękatych kotletów, bo wtedy będą potrzebować więcej czasu smażenia. Zwróć też uwagę na temperaturę smażenia. Zbyt wysoki ogień sprawi, że kotlety przypieką się z zewnątrz, dając złudne wrażenie, że są gotowe. Na talerzu może nas zaskoczyć przykra niespodzianka w postaci surowego środka.
Kotleciki z indyka - jak przygotować je w różnych wariantach?
Kotleciki z indyka można przygotować na wiele sposobów, dodając różne składniki i zmieniając technikę przygotowania. Jedną z popularnych wariacji są kotleciki mielone z indyka z dodatkiem startego sera - taka masa jest jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna.
Ciekawą opcją są kotleciki z mielonego indyka z dodatkiem drobno pokrojonego koperku (jak w naszym przepisie) lub natki pietruszki. Świeże zioła nadają kotletom wiosennego charakteru i świeżości. Można też eksperymentować z przyprawami - szczyptą curry, słodkiej papryki czy oregano.
Mięso mielone z indyka z ryżem to kolejny wariant, który sprawdzi się szczególnie dobrze jako danie jednogarnkowe. Ugotowany ryż dodany do masy sprawia, że kotlety są bardziej sycące, a przy tym oszczędzamy na składnikach.
A kotlety mielone z indyka dla dzieci? Tak naprawdę już samo mięso indycze jest dzieciom bardzo przyjazne dzięki swojej delikatnej strukturze i łagodnemu smakowi. Z całego serca rekomendujemy więc serwowanie dzieciom dokładnie takich kotletów, jak z naszego przepisu. Można je też przygotować z dodatkiem drobno startej marchewki czy cukinii. Kotleciki z piersi indyka przygotowane w ten sposób będą kolorowe i smakowite. Alternatywą dla tradycyjnego smażenia jest pieczenie w piekarniku. Kotleciki z mięsa mielonego z indyka można ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
Z czym podawać mielone kotlety z indyka?
Mielone kotlety z indyka doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Klasycznym wyborem są ziemniaki - gotowane, tłuczone na purée czy pieczone w kawałkach. Przepis na mielone z indyka świetnie współgra też z ryżem, kaszą gryczaną czy bulgur.
Jeśli chodzi o warzywa, mielony z indyka pasuje praktycznie do wszystkiego. Surówka z kiszonej kapusty, mizeria, sałatka z pomidorów czy gotowane warzywa - wszystko będzie smakowało wyśmienicie. Szczególnie polecana jest surówka z białej kapusty z marchewką i majonezem.
Warto pamiętać o sosach. Mielony indyk ma delikatny smak, dlatego można go podkreślić łagodnym sosem grzybowym, koperkowym czy klasycznym sosem pomidorowym.
Jeśli szukasz inspiracji na inne pyszne dania drobiowe, koniecznie sprawdź inne przepisy na KuchniaLidla.pl. Polecamy szczególnie łatwą saltimboccę z kurczaka autorstwa Karola Okrasy - soczysty filet zapieczony z szynką i serem. Równie smakowita jest pierś w panierce serowej z sosem pesto, również przygotowana przez Karola Okrasę. Dla miłośników klasyki idealny będzie tradycyjny devolay czy sprawdzone kotlety mielone z purée - wszystkie przepisy sygnowane przez Karola Okrasę. Od teraz możesz mieć wrażenie, że to nasz ekspert od kotletów!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)