Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- naczynie żaroodporne

- rękaw cukierniczy

- piekarnik rozgrzany do 180°C

Krok 1: Przygotowujemy sos

Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy przyprawy, pomidory, odcedzoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 2: Układamy warstwy

W żaroodpornym naczyniu rozkładamy nachosy z niebieskiej kukurydzy. Na wierzch nakładamy przygotowany sos mięsno-pomidorowy i posypujemy startym serem.

Krok 3: Pieczemy

Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się roztopił.

Krok 4: Tworzymy pajęczynę

Kwaśną śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nią spiralę na wierzchu zapiekanki. Za pomocą wykałaczki przeciągamy linie od środka na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny.

Krok 5: Dekorujemy

Na środku dodajemy kleks śmietany i układamy plasterki jalapeño.

UWAGA: Zamiast jalapeño możesz użyć papryczki chili.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl