Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.
Krok 3: Smażymy nachos
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.
Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?
2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
1059 dni temu
Trochę ubogi ten przepis
odpowiedz
1913 dni temu
Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.
odpowiedz
1165 dni temu
Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
2145 dni temu
Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.
odpowiedz
2088 dni temu
Tak to jest jak sie nie umie gotowac
2084 dni temu
i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
1312 dni temu
Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
2194 dni temu
Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???
odpowiedz
2193 dni temu
Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
2227 dni temu
Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?
odpowiedz
2227 dni temu
Oczywiście, można :)
2397 dni temu
mniam
odpowiedz
2397 dni temu
kocham naciosy
odpowiedz
2469 dni temu
Super smak
odpowiedz
2493 dni temu
Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?
odpowiedz
2493 dni temu
Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
2476 dni temu
Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
2517 dni temu
Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)
odpowiedz
2531 dni temu
można zrobić dzień wcześniej?
odpowiedz
2529 dni temu
Można :)
2527 dni temu
Nie wolno
2537 dni temu
Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??
odpowiedz
2536 dni temu
moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
2534 dni temu
Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
2628 dni temu
Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?
odpowiedz
2626 dni temu
Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.
zobacz wszystkie