
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.
Krok 3: Smażymy nachos
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
76 dni temu
Zrobiłem nachosy dokładnie wg tego przepisu. Jedną partię smażyłem na głębokim tłuszczu, a drugą piekłem w piekarniku. W obu przypadkach wyszły bardzo twarde, nie nadawały się do jedzenia! Wydaje mi się, że ten przepis jest sknocony. Tak jakby Pan Darek skądś go przepisał, ale niedokładnie. Czy w tym przepisie wyraźnie brakuje jakiegoś składnika? Może trzeba dodać proszku do pieczenia albo żółtka jajek? W każdym razie nie polecam, chyba że ktoś chce sobie zęby połamać !!!
odpowiedz
75 dni temu
Darek w swoim przepisie nie użył ani proszku do pieczenia, ani żółtka. Ciasto mogło stwardnieć od zbyt długiego wyrabiania lub smażenia.
1171 dni temu
Trochę ubogi ten przepis
odpowiedz
2025 dni temu
Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.
odpowiedz
1277 dni temu
Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
2257 dni temu
Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.
odpowiedz
2200 dni temu
Tak to jest jak sie nie umie gotowac
2196 dni temu
i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
1424 dni temu
Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
2306 dni temu
Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???
odpowiedz
2304 dni temu
Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
2339 dni temu
Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?
odpowiedz
2339 dni temu
Oczywiście, można :)
2509 dni temu
mniam
odpowiedz
2509 dni temu
kocham naciosy
odpowiedz
2581 dni temu
Super smak
odpowiedz
2605 dni temu
Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?
odpowiedz
2605 dni temu
Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
2588 dni temu
Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
2629 dni temu
Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)
odpowiedz
2643 dni temu
można zrobić dzień wcześniej?
odpowiedz
2640 dni temu
Można :)
2639 dni temu
Nie wolno
2649 dni temu
Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??
odpowiedz
2648 dni temu
moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
2646 dni temu
Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
2740 dni temu
Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?
odpowiedz
2738 dni temu
Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.
zobacz wszystkie