Domowe nachos

Darek Gutkowski


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • nóż do pizzy

Krok 1: Wyrabiamy ciasto 

Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.

Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.

Krok 3: Smażymy nachos

Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Tortilla z krewetkami

Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Tortilla z krewetkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tacos z tuńczykiem

Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Tacos z tuńczykiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów

Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:55 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (28)

Avatar
  • Gość Gość
    167 dni temu
    Zrobiłem nachosy dokładnie wg tego przepisu. Jedną partię smażyłem na głębokim tłuszczu, a drugą piekłem w piekarniku. W obu przypadkach wyszły bardzo twarde, nie nadawały się do jedzenia! Wydaje mi się, że ten przepis jest sknocony. Tak jakby Pan Darek skądś go przepisał, ale niedokładnie. Czy w tym przepisie wyraźnie brakuje jakiegoś składnika? Może trzeba dodać proszku do pieczenia albo żółtka jajek? W każdym razie nie polecam, chyba że ktoś chce sobie zęby połamać !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    166 dni temu
    Darek w swoim przepisie nie użył ani proszku do pieczenia, ani żółtka. Ciasto mogło stwardnieć od zbyt długiego wyrabiania lub smażenia.
  • Gość Gość
    1261 dni temu
    Trochę ubogi ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2116 dni temu
    Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1368 dni temu
    Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
  • Gość Gość
    2348 dni temu
    Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2291 dni temu
    Tak to jest jak sie nie umie gotowac
  • fanka fanka
    2287 dni temu
    i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
  • Gość Gość
    1515 dni temu
    Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
  • Gość Gość
    2397 dni temu
    Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2395 dni temu
    Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
  • Gość Gość
    2430 dni temu
    Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2430 dni temu
    Oczywiście, można :)
  • Gość Gość
    2599 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2600 dni temu
    kocham naciosy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2672 dni temu
    Super smak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2695 dni temu
    Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2695 dni temu
    Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
  • pozytywna pozytywna
    2678 dni temu
    Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
  • Józia Józia
    2720 dni temu
    Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2734 dni temu
    można zrobić dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2731 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    2730 dni temu
    Nie wolno
  • Gość Gość
    2740 dni temu
    Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2739 dni temu
    moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2737 dni temu
    Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
  • Gość Gość
    2830 dni temu
    Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2829 dni temu
    Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!