zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • nóż do pizzy

Krok 1: Wyrabiamy ciasto 

Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.

Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.

Krok 3: Smażymy nachos

Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    294 dni temu
    Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    238 dni temu
    Tak to jest jak sie nie umie gotowac
  • fanka fanka
    234 dni temu
    i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
  • Gość Gość
    343 dni temu
    Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    342 dni temu
    Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
  • Gość Gość
    376 dni temu
    Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    376 dni temu
    Oczywiście, można :)
  • Gość Gość
    546 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    546 dni temu
    kocham naciosy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    618 dni temu
    Super smak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    642 dni temu
    Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    642 dni temu
    Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
  • pozytywna pozytywna
    625 dni temu
    Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
  • Józia Józia
    666 dni temu
    Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    680 dni temu
    można zrobić dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    678 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    676 dni temu
    Nie wolno
  • Gość Gość
    686 dni temu
    Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    686 dni temu
    moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    684 dni temu
    Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
  • Gość Gość
    777 dni temu
    Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    776 dni temu
    Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram