zobacz film Domowe nachos

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • nóż do pizzy

Krok 1: Wyrabiamy ciasto 

Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.

Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.

Krok 3: Smażymy nachos

Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    965 dni temu
    Trochę ubogi ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1819 dni temu
    Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1071 dni temu
    Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
  • Gość Gość
    2051 dni temu
    Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1994 dni temu
    Tak to jest jak sie nie umie gotowac
  • fanka fanka
    1990 dni temu
    i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
  • Gość Gość
    1218 dni temu
    Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
  • Gość Gość
    2100 dni temu
    Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2098 dni temu
    Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
  • Gość Gość
    2133 dni temu
    Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2133 dni temu
    Oczywiście, można :)
  • Gość Gość
    2303 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2303 dni temu
    kocham naciosy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2375 dni temu
    Super smak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2399 dni temu
    Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2398 dni temu
    Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
  • pozytywna pozytywna
    2382 dni temu
    Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
  • Józia Józia
    2423 dni temu
    Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2437 dni temu
    można zrobić dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2434 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    2433 dni temu
    Nie wolno
  • Gość Gość
    2443 dni temu
    Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2442 dni temu
    moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2440 dni temu
    Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
  • Gość Gość
    2534 dni temu
    Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2532 dni temu
    Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!