
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.
Krok 3: Smażymy nachos
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Komentarze (26)
168 dni temu
Trochę ubogi ten przepis
odpowiedz
1022 dni temu
Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.
odpowiedz
274 dni temu
Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
1254 dni temu
Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.
odpowiedz
1197 dni temu
Tak to jest jak sie nie umie gotowac
1193 dni temu
i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
421 dni temu
Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
1303 dni temu
Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???
odpowiedz
1301 dni temu
Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
1336 dni temu
Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?
odpowiedz
1336 dni temu
Oczywiście, można :)
1506 dni temu
mniam
odpowiedz
1506 dni temu
kocham naciosy
odpowiedz
1578 dni temu
Super smak
odpowiedz
1602 dni temu
Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?
odpowiedz
1601 dni temu
Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
1585 dni temu
Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
1626 dni temu
Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)
odpowiedz
1640 dni temu
można zrobić dzień wcześniej?
odpowiedz
1637 dni temu
Można :)
1636 dni temu
Nie wolno
1646 dni temu
Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??
odpowiedz
1645 dni temu
moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
1643 dni temu
Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
1737 dni temu
Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?
odpowiedz
1735 dni temu
Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.
zobacz wszystkie