
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.
Krok 3: Smażymy nachos
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia meksykańska to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Komentarze (23)
539 dni temu
Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.
odpowiedz
771 dni temu
Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.
odpowiedz
714 dni temu
Tak to jest jak sie nie umie gotowac
710 dni temu
i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
820 dni temu
Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???
odpowiedz
818 dni temu
Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
853 dni temu
Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?
odpowiedz
853 dni temu
Oczywiście, można :)
1022 dni temu
mniam
odpowiedz
1022 dni temu
kocham naciosy
odpowiedz
1094 dni temu
Super smak
odpowiedz
1118 dni temu
Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?
odpowiedz
1118 dni temu
Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
1101 dni temu
Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
1142 dni temu
Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)
odpowiedz
1156 dni temu
można zrobić dzień wcześniej?
odpowiedz
1154 dni temu
Można :)
1152 dni temu
Nie wolno
1163 dni temu
Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??
odpowiedz
1162 dni temu
moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
1160 dni temu
Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
1253 dni temu
Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?
odpowiedz
1252 dni temu
Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.
zobacz wszystkie