zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • nóż do pizzy

Krok 1: Wyrabiamy ciasto 

Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.

Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.

Krok 3: Smażymy nachos

Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    5 dni temu
    Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    5 dni temu
    Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
  • Józia Józia
    29 dni temu
    Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    43 dni temu
    można zrobić dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    41 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    39 dni temu
    Nie wolno
  • Gość Gość
    49 dni temu
    Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    49 dni temu
    moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    47 dni temu
    Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
  • Gość Gość
    140 dni temu
    Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    139 dni temu
    Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram