
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
Krok 2: Wykrawamy trójkąty z ciasta
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy trójkąty nożem do pizzy.
Krok 3: Smażymy nachos
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (28)
245 dni temu
Zrobiłem nachosy dokładnie wg tego przepisu. Jedną partię smażyłem na głębokim tłuszczu, a drugą piekłem w piekarniku. W obu przypadkach wyszły bardzo twarde, nie nadawały się do jedzenia! Wydaje mi się, że ten przepis jest sknocony. Tak jakby Pan Darek skądś go przepisał, ale niedokładnie. Czy w tym przepisie wyraźnie brakuje jakiegoś składnika? Może trzeba dodać proszku do pieczenia albo żółtka jajek? W każdym razie nie polecam, chyba że ktoś chce sobie zęby połamać !!!
Odpowiedz
244 dni temu
Darek w swoim przepisie nie użył ani proszku do pieczenia, ani żółtka. Ciasto mogło stwardnieć od zbyt długiego wyrabiania lub smażenia.
1339 dni temu
Trochę ubogi ten przepis
Odpowiedz
2194 dni temu
Czy można zrezygnować z maki pszennej? Właśnie zrobiłam wg przepisu i niestety nie jest to „ten” smak.
Odpowiedz
1446 dni temu
Możesz użyć mąki ziemniaczanej, jest trochę można powiedzieć słodsza i może być dobrym zamiennikiem pszennej
2426 dni temu
Próbowałem wyszło okropnie nie umywa się to do nachosów z kina.
Odpowiedz
2369 dni temu
Tak to jest jak sie nie umie gotowac
2365 dni temu
i co z tego?! to jest super pyszne i lepsze bo zrobione samemu
1593 dni temu
Fanka zgadzam sie z tobą jest bardzo dobre w szczególności gdy niedoda sie papryki a zrobi sos typu guacamole
2475 dni temu
Jaką mąkę można dać zamiast mąki kukurydzianej???
Odpowiedz
2473 dni temu
Nachos klasyczne robi się z mąki kukurydzanej i ciężko tu znaleźć zamiennik :) Możesz spróbować z innymi mąkami bezglutenowymi :)
2508 dni temu
Czy można zamiast oleju roślinnego użyć rzepakowego?
Odpowiedz
2508 dni temu
Oczywiście, można :)
2677 dni temu
mniam
Odpowiedz
2678 dni temu
kocham naciosy
Odpowiedz
2750 dni temu
Super smak
Odpowiedz
2773 dni temu
Może dziwne pytanie, ale chciałabym od czegoś zacząć, a nie jestem w kuchni szczególnie doświadczona. Po co do garnka nalewa się tyle oleju i czy można dać go mniej?
Odpowiedz
2773 dni temu
Na tym polega smażenie w głębokim tłuszczu :) Olej rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce termicznej nachosy są chrupiące. W podobny sposób smaży się chrusty czy pączki :)
2756 dni temu
Olej wlewasz żeby go podgrzać. Oczywiście możesz go dać mniej, ale wtedy daj trochę więcej wody, lub równomiernie zmniejsz ilość składników.
2798 dni temu
Jak się udadzą, to nigdy już nie kupię nachosów! :)
Odpowiedz
2812 dni temu
można zrobić dzień wcześniej?
Odpowiedz
2809 dni temu
Można :)
2808 dni temu
Nie wolno
2818 dni temu
Koniecznie muszą być smażone ?! Można w piekarniku ??
Odpowiedz
2817 dni temu
moim zdaniem jeśli zrobi pan/i w piekarniku nie będą miały tego smaku i nie zrobią się te bąbelki charakterystyczne dla nachos
2815 dni temu
Nie polecamy przygotowywania nachosów w piekarniku :)
2908 dni temu
Jakiej innej mąki można użyć zamiast pszennej ?
Odpowiedz
2907 dni temu
Mąka pszenna sprawia, że nachosy delikatnie rosną. Możesz spróbować zamienić ją na np. mąkę orkiszową.
zobacz wszystkie