
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
JAJKO W CHLEBIE
Przygotuj
- foremkę do wycinania ciasteczek w dowolnym kształcie
2 kromki chleba tostowego układamy jedna na drugiej na blacie. Foremką do wycinania ciasteczek, wykrawamy w środku chleba kształt. Środek chleba usuwamy. Tak samo postępujemy z resztą chleba. Szczypiorek siekamy, a pomidorki przekrawamy na pół. Na patelni roztapiamy masło. Chleb układamy na patelni, w środek wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż białko się zetnie. Gotowe grzanki dekorujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
ŚNIADANIOWE TACOS
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- formę do muffin
- pierścień do wycinania
Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka. W misce łączymy olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą. Powierchnię tortilli smarujemy mieszanką przypraw. Tortille składamy na pół i układamy je w szczelinach odróconej formy do muffin. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.
Na patelni roztapiamy masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulkę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane papryczki jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciagamy tacosy z piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem. Blachę wkładamy raz jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił. Na górze układamy salsę pomidorową. Dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zalewajka
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa pho z wołowiną
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1041 dni temu
nie popieram marnowania jedzenia w postaci wycinania tacos z wrapow.
odpowiedz
2636 dni temu
Mozna najpierw podpiec chleb z 1.strony a nast. odwrócic i wlac jajo: mozna posypać przyprawami ew. posmarowac przekrojonym zabkiem czosnku zaraz po usmażeniu SMACZNEGO
odpowiedz