Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
 - papier do pieczenia
 - 2 naczynia żaroodporne o wymiarach 30 x 20 cm
 - sitko
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY TORTILLE
Placki tortilli kroimy na 8 małych trójkątów (najpierw na pół, potem znowu na pół i jeszcze raz na pół).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Fasolę odcedzamy na sitku (można też przepłukać ją wodą). Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy miąższ w kostkę. Papryczkę jalapeño również kroimy w kostkę. Kolendrę grubo siekamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NACHOSY
Pokrojone tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy je w piekarniku przez około 5 minut, aż lekko się zarumienią.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do naczyń żaroodpornych wkładamy fasolę, awokado i papryczkę jalapeño. Następnie wtykamy w nie podpieczone nachosy i całość posypujemy wiórkami mozzarelli.
KROK 5: PIECZEMY DANIE
Całość pieczemy przez około 3 minut, do momentu, gdy mozzarella się rozpuści.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Wyciągamy danie z piekarnika i posypujemy posiekaną kolendrą.
WSKAZÓWKA: W tym daniu sprawdzi się zarówno surowa papryczka jalapeño, jak i ta z zalewy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Przekąski sylwestrowe
 - Makowiec japoński
 - Pierniki
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Boczek pieczony
 - Spaghetti carbonara
 - Ryba po japońsku
 - Świąteczne pierniczki
 - Piernik świąteczny
 - Domek z piernika
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Mini burgery
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)