Domowe nachosy wg Lacha
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia 
  • papier do pieczenia 
  • 2 naczynia żaroodporne o wymiarach 30 x 20 cm
  • sitko
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (góra-dół)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY TORTILLE

Placki tortilli kroimy na 8 małych trójkątów (najpierw na pół, potem znowu na pół i jeszcze raz na pół).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Fasolę odcedzamy na sitku (można też przepłukać ją wodą). Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy miąższ w kostkę. Papryczkę jalapeño również kroimy w kostkę. Kolendrę grubo siekamy. 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NACHOSY

Pokrojone tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy je w piekarniku przez około 5 minut, aż lekko się zarumienią. 

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do naczyń żaroodpornych wkładamy fasolę, awokado i papryczkę jalapeño. Następnie wtykamy w nie podpieczone nachosy i całość posypujemy wiórkami mozzarelli. 

KROK 5: PIECZEMY DANIE

Całość pieczemy przez około 3 minut, do momentu, gdy mozzarella się rozpuści. 

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Wyciągamy danie z piekarnika i posypujemy posiekaną kolendrą. 

WSKAZÓWKA: W tym daniu sprawdzi się zarówno surowa papryczka jalapeño, jak i ta z zalewy.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!