Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- obieraczkę do warzyw lub szatkownicę
- pergamin
- blachę do pieczenia
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY
Obieramy buraki, kroimy w plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej szatkownicy. Plasterki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez ok. 80 minut, aż będą wysuszone.
KROK 2: MIKSUJEMY MUS
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy czosnek. Fasolę razem z niewielką ilością wody z gotowania miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.
KROK 3: DOPRAWIAMY CHIPSY
Przed podaniem chipsy posypujemy solą i ostrą papryką, podajemy z musem z fasoli.
Zobacz podobne
przepisy
Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Chipsy z jabłek
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Pierogi z jagodami
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Carpaccio z buraka
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Chipsy z warzyw
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Krokiety z serem pavé
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Ciasto na pizzę we włoskim stylu
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Makaron z pesto z bobu
- Wegański sernik z owoców lasu
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
- Hummus grzybowy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2260 dni temu
Czy zamiast gotowanej fasoli można użyć tej z puszki? I co można zastosować zamiast oleju z pestek dyni? Nie używam na co dzień a szkoda kupować dla tej jednej potrawy.
odpowiedz
2260 dni temu
Droga Kasiu, oczywiście, możesz użyć gotowej fasoli z puszki. Olej z pestek dyni natomiast charakteryzuje się orzechowym smakiem i zapachem, dzięki czemu mus będzie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jeśli jednak nie masz takiego oleju, możesz dodać zwykłą oliwę lub po prostu go pominąć.