Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- obieraczkę do warzyw lub szatkownicę
- pergamin
- blachę do pieczenia
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY
Obieramy buraki, kroimy w plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej szatkownicy. Plasterki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez ok. 80 minut, aż będą wysuszone.
KROK 2: MIKSUJEMY MUS
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy czosnek. Fasolę razem z niewielką ilością wody z gotowania miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej z pestek dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.
KROK 3: DOPRAWIAMY CHIPSY
Przed podaniem chipsy posypujemy solą i ostrą papryką, podajemy z musem z fasoli.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2650 dni temu
Czy zamiast gotowanej fasoli można użyć tej z puszki? I co można zastosować zamiast oleju z pestek dyni? Nie używam na co dzień a szkoda kupować dla tej jednej potrawy.
Odpowiedz
2650 dni temu
Droga Kasiu, oczywiście, możesz użyć gotowej fasoli z puszki. Olej z pestek dyni natomiast charakteryzuje się orzechowym smakiem i zapachem, dzięki czemu mus będzie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jeśli jednak nie masz takiego oleju, możesz dodać zwykłą oliwę lub po prostu go pominąć.