
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- airfryera
Przygotuj wcześniej:
Halloumi przetnij wzdłuż na pół i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 20 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: przygotowujemy składniki do panierowania
Jajko bełtamy w głębokim talerzu i mieszamy je z suszonym oregano. Do dwóch innych talerzy przesypujemy kolejno panko i mąkę.
Wskazówka! Panko można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub bułką tartą.
Krok 2: smażymy ziemniaczki
Ziemniaczki z papryką przekładamy do airfryera i smażymy je beztłuszczowo przez ok. 10 minut w 200°C.
Krok 3: panierujemy I smażymy ser
Każdy z namoczonych kawałków sera dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i delikatnie wałkujemy, aby były cieńsze. Następnie halloumi obtaczamy w mące, jajku z oregano i na koniec w panko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej tak, aby pokrył jej całe dno. Sznycle z halloumi smażymy z każdej strony, na niewielkim ogniu, na złoty kolor.
Krok 4: przygotowujemy sałatkę
Mix sałat przekładamy do dużej miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w półtalarki. W ten sam sposób kroimy czerwoną cebulę, a pomidorki przekrawamy na pół. Tak przygotowane składniki, wraz z oliwkami, dodajemy do miski z sałatą. Na koniec do sałatki dodajemy dość grubo posiekane orzechy włoskie.
Krok 5: przygotowujemy sos
Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w niewielkim słoiczku, zamykamy go i energicznie potrząsamy. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 6: podajemy danie
Gotowe sznycle przekładamy na talerze z usmażonymi w airfryerze ziemniaczkami i sałatką.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)