Sznycel z halloumi

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • airfryera

Przygotuj wcześniej:

Halloumi przetnij wzdłuż na pół i namocz w ciepłej wodzie przez ok. 20 minut.

Sposób przygotowania:
Krok 1: przygotowujemy składniki do panierowania

Jajko bełtamy w głębokim talerzu i mieszamy je z suszonym oregano. Do dwóch innych talerzy przesypujemy kolejno panko i mąkę.

Wskazówka! Panko można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub bułką tartą.

Krok 2: smażymy ziemniaczki

Ziemniaczki z papryką przekładamy do airfryera i smażymy je beztłuszczowo przez ok. 10 minut w 200°C.

Krok 3: panierujemy I smażymy ser

Każdy z namoczonych kawałków sera dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i delikatnie wałkujemy, aby były cieńsze. Następnie halloumi obtaczamy w mące, jajku z oregano i na koniec w panko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej tak, aby pokrył jej całe dno. Sznycle z halloumi smażymy z każdej strony, na niewielkim ogniu, na złoty kolor.

Krok 4: przygotowujemy sałatkę

Mix sałat przekładamy do dużej miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w półtalarki. W ten sam sposób kroimy czerwoną cebulę, a pomidorki przekrawamy na pół. Tak przygotowane składniki, wraz z oliwkami, dodajemy do miski z sałatą. Na koniec do sałatki dodajemy dość grubo posiekane orzechy włoskie.

Krok 5: przygotowujemy sos

Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w niewielkim słoiczku, zamykamy go i energicznie potrząsamy. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 6: podajemy danie

Gotowe sznycle przekładamy na talerze z usmażonymi w airfryerze ziemniaczkami i sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl