Pieczony bakłażan w glazurze miso

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • słoik
  • airfryera z koszem o pojemności min. 2,2 l
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MARYNUJEMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w cienkie piórka i przekładamy do słoika. Wodę podgrzewamy i mieszamy z octem, cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą zalewamy cebulę i odstawiamy ją na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA W GLAZURZE

Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki i nacinamy miąższ w kratkę. Masło roztapiamy. Pastę miso, syrop klonowy, masło, olej sezamowy i sok z limonki dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną glazurą dokładnie smarujemy każdą ćwiartkę bakłażana.

KROK 3: PIECZEMY BAKŁAŻANA

Bakłażany układamy skórką do dołu w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie lubimy mocno przypieczonego bakłażana, możemy ocenić jego wygląd po ok. 10 minutach pieczenia; ważne, aby był miękki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWO-ZIOŁOWY

Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, a czosnek ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski wraz z jogurtem oraz oliwą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

KROK 5: PODAJEMY PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Jeszcze gorące kawałki bakłażana przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy marynowaną cebulą. Gotowe danie możemy skropić sokiem z cytryny i oprószyć dodatkową porcją ziół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!