
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- airfryer o pojemności min. 2,2 l
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Oliwę, czosnek granulowany, oregano i sól mieszamy dokładnie w większej misce i przekładamy do niej cukinię, starannie pokrywając ją marynatą.
KROK 2: OBTACZAMY CUKINIĘ W PECORINO
Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zamarynowanej cukinii. Całość ponownie mieszamy, aby ser znalazł się na każdym plastrze.
KROK 3: PIECZEMY CUKINIĘ
Plastry cukinii układamy w wyłożonym papierem do pieczenia koszu airfryera. Pieczemy je przez ok. 8 minut lub aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru w temp. 200°C. Przed podaniem oprószamy je posiekaną natką pietruszki.
WSKAZÓWKA! Plastry cukinii możemy oprószyć dodatkową porcją sera bezpośrednio przed pieczeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!

Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.

Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)