Bakłażany zapiekane z parmezanem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żaroodporną formę o wymiarach 24 x 20 cm
  • piekarnik nagrzany do 200°C

Sposób przygotowania:

Krok 1: Rozdrabnianie składników

Parmezan włożyć do pojemnika, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do innego naczynia. Do pojemnika włożyć bułkę, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do miski. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki, włożyć je do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8, następnie przełożyć do innego naczynia.

Mozzarellę dokładnie osączyć, porwać na kawałki, włożyć do pojemnika i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Przełożyć mozzarellę do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.

Krok 2: Przygotowanie bakłażanów i sosu pomidorowego

Bakłażany oczyścić i umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, włożyć do obu wkładów do gotowania na parze i posypać łącznie 1 łyżeczką soli.

Szalotki obrać, przepołowić. Czosnek obrać. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (bez miarki) szalotkę z czosnkiem, ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty.

Do składników w pojemniku dodać pomidory, 200 ml wody, 1 łyżeczkę soli, cukier oraz pieprz. Zestaw do gotowania na parze umieścić na pojemniku miksującym i gotować bakłażany na parze 20 minut/prędkość 1/120°C. Zdjąć oba wkłady, bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku, przykryć kawałkiem ręcznika i obciążyć deseczką do krojenia.

Do sosu pomidorowego dodać bazylię i gotować (bez miarki) sos 15 minut/prędkość 1/100°C.

Krok 3: Zapiekanie bakłażanów

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Natłuścić żaroodporną formę (24 × 20 cm).

Wnętrze formy posypać 1/3 bułki tartej, na dnie kolejno ułożyć warstwy z 1/3 bakłażanów, 1/3 parmezanu, połowy mozzarelli, 1/3 bułki tartej i 1/3 sosu pomidorowego. Na tym w tej samej kolejności ułożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, polać wszystko sosem pomidorowym i posypać resztą parmezanu. Zapiekać 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i podać na ciepło.

RADA

Do tej potrawy pasuje sałata z lekkim winegretem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!