![Bakłażany zapiekane z parmezanem Bakłażany zapiekane z parmezanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a2326efed5d1-ca25b67cfc13-kw32-Baklazany-zapiekane-z-parmezanem-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- żaroodporną formę o wymiarach 24 x 20 cm
- piekarnik nagrzany do 200°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozdrabnianie składników
Parmezan włożyć do pojemnika, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do innego naczynia. Do pojemnika włożyć bułkę, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do miski. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki, włożyć je do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8, następnie przełożyć do innego naczynia.
Mozzarellę dokładnie osączyć, porwać na kawałki, włożyć do pojemnika i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Przełożyć mozzarellę do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.
Krok 2: Przygotowanie bakłażanów i sosu pomidorowego
Bakłażany oczyścić i umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, włożyć do obu wkładów do gotowania na parze i posypać łącznie 1 łyżeczką soli.
Szalotki obrać, przepołowić. Czosnek obrać. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (bez miarki) szalotkę z czosnkiem, ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty.
Do składników w pojemniku dodać pomidory, 200 ml wody, 1 łyżeczkę soli, cukier oraz pieprz. Zestaw do gotowania na parze umieścić na pojemniku miksującym i gotować bakłażany na parze 20 minut/prędkość 1/120°C. Zdjąć oba wkłady, bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku, przykryć kawałkiem ręcznika i obciążyć deseczką do krojenia.
Do sosu pomidorowego dodać bazylię i gotować (bez miarki) sos 15 minut/prędkość 1/100°C.
Krok 3: Zapiekanie bakłażanów
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Natłuścić żaroodporną formę (24 × 20 cm).
Wnętrze formy posypać 1/3 bułki tartej, na dnie kolejno ułożyć warstwy z 1/3 bakłażanów, 1/3 parmezanu, połowy mozzarelli, 1/3 bułki tartej i 1/3 sosu pomidorowego. Na tym w tej samej kolejności ułożyć resztę składników. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, polać wszystko sosem pomidorowym i posypać resztą parmezanu. Zapiekać 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i podać na ciepło.
RADA
Do tej potrawy pasuje sałata z lekkim winegretem.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.
![Faszerowany bakłażan po włosku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8209a1a77251-98e988b683-Pascal_KW_43_15696_S_256922_rgb_got.webp)
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.
![Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83ab8def2263-84d2304771-KW_48_Pascal_Zapiekane-canelloni-z-cukinii-i-miesa-mielonego-w-sosie-beszamelowym_poziom_RGB_GOT.webp)
Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!
![Lasagne z bakłażanem i cukinią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f82e72810d65-4278da4cce6b-BSH_PL_20222_KW_25_KAROL_JANUSZ3320_RGB_ok_1250x700.webp)
Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!
![Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/91268a6e2aaf-5a3b24c10ea7-Parmigiana_2017.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Grillowane grzanki z serem
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Schab w sosie paprykowym
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Kurczak z chili
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Nadziewane daktyle z boczkiem
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Zupa pho z wołowiną
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Zupa solanka
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Ragoût z jajek z warzywami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- Świąteczny talerz obfitości
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Komentarze (0)