Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
Posiekaną szalotkę podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem na oliwie, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy posiekany tymianek, przecier pomidorowy oraz drobno pokrojone oliwki. Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, posypujemy startym na tarce serem grana padano i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Faszerowane bataty
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Masło orzechowe
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Palia w cytrynach
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Miniomlety pomidorowe
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (71)
1354 dni temu
Danie ciekawe, zrobiłem żonie z okazji dnia Kobiet. Szkoda, że bakłażan mimo obrobki cieplnej był twardy i w zasadzie bez smaku. Spróbuję kiedyś zastąpić go cukinią. Ale danie smakowało i spełniło pokładany cel.
odpowiedz
1552 dni temu
Robilam już parokrotnie, wystarczy zwykla mozarrella z Lidla smakuje świetnie również w wersji greckiej z feta i odrobiną cynamonu w farszu. Gorąco polecam :) <3
odpowiedz
1846 dni temu
Skąd wziąć mozzarellę z bawolego mleka😱
odpowiedz
1844 dni temu
Taka mozzarella dostępna jest w tygodniach Deluxe.
1610 dni temu
Można kupić w Lidlu w dziale z serami
2317 dni temu
a nie trzeba wczesniej bakłażana posypać solą i odstawić na 30min przed pieczeniem? tak pytam, bo robie pierwszy raz, a nie chciałbym, żeby byl gorzki :)
odpowiedz
2317 dni temu
Oczywiście, by mieć pewność co do właściwego smaku bakłażana, warto posolić go przed pieczeniem. Gdy wydzieli gorycz (po ok. 20 minutach), możesz opłukać go wodą i osuszyć za pomocą kuchennego ręcznika.
2796 dni temu
Tyle przecieru sprawia, że całość jest zbyt kwaśna
odpowiedz
3157 dni temu
Ile mięsa mielonego należy dodać? Nie mam blisko siebie lidla więc ciężko określić ile to opakowanie.
odpowiedz
3157 dni temu
Potrzebujemy 500 g mięsa :)
3128 dni temu
Tez mialem ten problem, dodalem 20dag i bylo za duzo. Ciezko pomiescic calosc w tych ludeczkach :)
3123 dni temu
500 gram
3075 dni temu
500 gram ma opakowanie z lidla
3003 dni temu
Standardowe opakowanie w Lidlu i każdym innym sklepie to 0,5 kg, więc przypuszczam, że właśnie tyle :)
2897 dni temu
ja miałam 30 dkg i to było akurat!
3445 dni temu
Drogi Gościu, bardzo nas cieszy Twój pozytywny komentarz :)
odpowiedz
3445 dni temu
najlepszy przepis na faszerowanego bakłażana!
odpowiedz
3488 dni temu
Widzę że jest problem z czytaniem ze zrozumieniem u ludzi skoro z przepisu "pisanego" nie są w stanie odtworzyć dania. Może zacznijcie czytać książki a nie tylko filmy oglądać bo jak widać czytanie ze zrozumieniem jest w codziennym życiu przydatne :D
odpowiedz
3569 dni temu
Drogi Gościu, możesz poeksperymentować :) Koniecznie daj nam znać, jak smakowało :)
odpowiedz
3569 dni temu
Czy dobrym pomysłem jest dodanie trochę pomidorów z puszki? (a dać trochę mniej przecieru pomidorowego?)
odpowiedz
3601 dni temu
Wspaniałe danie. Dzieci, mąż i znajomi zachwyceni.
odpowiedz
3602 dni temu
fajnie podane, robi wrażenie na gosciach
odpowiedz
3608 dni temu
przepyszne.przepyszne.boskie danie.bede robic często.
odpowiedz
3644 dni temu
Znowu robię. Super smakuje!
odpowiedz
3653 dni temu
Pyszne !!!!
odpowiedz
3654 dni temu
Przepyszne i łatwe w wykonaniu! A aromat tymianku, przebijający się w każdym kęsie - pychota!
odpowiedz
3661 dni temu
Moniko, jeśli pieczesz bez termoobiegu, podnieć temperaturę o około 10 stopni i piecz tyle samo czasu, co zalecane z termoobiegiem.
odpowiedz
3661 dni temu
Ile piec samego bakłażana a pózniej faszerowanego bez termoobiegu?
odpowiedz
3662 dni temu
Europa 112, jedno opakowanie to 500 g mięsa.
odpowiedz
3662 dni temu
1 opakowanie mięsa mielonego to jest 250 gram czy 500 g ?
odpowiedz
3663 dni temu
Zdobiłam! Smakuje dużo bardziej od faszerowanej cukinii. Polecam!
odpowiedz
3668 dni temu
Przepis bardzo pomocny. Super nowinką było dla mnie nacinanie bakłażana i pierwsze jego zapieczenie. Genialne! Nie trzymałam się jednak sztywno wskazówek Pascala. Zamiast przecieru pomidorowego dodałam pomidorów z puszki (w ziołach), kolorowy pieprz (bardzo zdrowy), zamiast szalotki dodałam cebuli żółtej i czerwonej i ziół dalmatyńskich. Danie musiałam podzielić na mięsne i wege. Przy czym dla wege dodałam startą marchew, cukinię (pokrojoną w kostkę), brokuł, fasolkę szparagową żółtą i zieloną, no i oczywiście pomidory w puszcze. Przyprawy takie same. Marchew i cukinię poddusiłam na patelni z pomidorami, bakłażana i fasolkę obgotowałam na parze. Wszystko razem wymieszałam z mozzarellą (1 kulka). Na koniec posypałam startym serem typu Gouda. Danie wege wyszło jak najbardziej w smaku włoskim, przy zachowaniu minimalnej proporcji fasolki szparagowej i brokuła. Do mięsnych bakłażanów dodałam też odrobinę farszu warzywnego (bez oliwek). Wyszło tanio, smacznie i przede wszystkim zdrowo! Przepisy super, dla tych początkujących i dla tych z doświadczeniem w celu inspiracji. Dziękuję.
odpowiedz
3674 dni temu
Wspaniały przepis, polecam. Dodałam do farszu chilli i trochę wędzonej papryki. Lubię bardziej przyprawione potrawy. Mniam
odpowiedz
3676 dni temu
Drodzy Użytkownicy, dziękujemy za miłe słowa, jakie kierujecie pod adresem Pascala i Okrasy :) Cieszymy się, że nasi kucharze zachęcają Was do wspólnego przygotowywania potraw. Nie do wszystkich przepisów mamy filmiki, jednak każda receptura jest sprawdzona i warta wypróbowania! Pozdrawiamy!
odpowiedz
3676 dni temu
nam nadzieję, że wypadek przy pracy, który się Wam przytrafił ( brak filmów) będzie jednorazowym incydentem. Lubię jak panowie Okrasa i Pascal opowiadają podczas gotowania, Pozdrawiam
odpowiedz
3676 dni temu
gdzie się podział film wideo? Dlaczego jest tylko tekst jak zrobić potrawę?
odpowiedz
3677 dni temu
Ja zrobiłam przepis wyszedł mi dobrze bardzo smaczna potrawa polecam ja zrobić każdemu bardzo proste w przygotowaniu wystarczy się trzymać przepisu
odpowiedz
3679 dni temu
Ludzie!!! Widzę, ze brak filmiku spowodował wielkie poruszenie, skoro nie potraficie gotować z przepisu to serdecznie współczuje Waszego kulinarnego niedorozwoju! Zamiast przeżywać, brak filmiku i doszukiwać się powodów i wysnuwać takie idiotycznie teorie, trzeba było napsiać jakie były Wasze doznania kulinarne gotując to. No chyba, że sobie nie poradziliście.....
odpowiedz
3679 dni temu
Anka: Nie w lidlu, ale w PR Lidla? :P Szkoda gadać. Wiadomo, że każdemu brakuje filmów - a jak ktoś uważa inaczej, jest podstawiony albo zwyczajnie nie mówi pełnej prawdy.
odpowiedz
3679 dni temu
Bez filmów juz nie umiecie gotowac? Weźcie się za kotlety schabowe skoro taki prosty przepis bez filmu was przerasta.
odpowiedz
3679 dni temu
Smakuje jak spagetti zamiast makaronu baklazan.
odpowiedz
3679 dni temu
Anka nie kłam widziałem jak stoisz na kasie:)
odpowiedz
3680 dni temu
Zrobiłam to danie i wyszło bardzo smaczne. Jest banalnie proste i nie potrzeba do tego filmu. Współczuję ludziom, którzy nie potrafią nic zrobić bez filmu. PS. Nie pracuję w Lidlu.
odpowiedz
3681 dni temu
ponawiam swoje pytanie - GDZIE SĄ FILMY !!!!!!!!!!?????????? !
odpowiedz
3682 dni temu
Drogi Gościu, potwierdzamy! Grana padano to rodzaj twardego, włoskiego sera.
odpowiedz
3682 dni temu
Mam wrażenie, że osoby piszące posty "anty" filmikowe, czyli próbujące niejako tłumaczyć Lidla - są podstawione albo to sam Lidl pisze. Nikt normalny raczej bym nie stawał bezsensownie murem za Lidlem, bo to nie o to w tym chodzi . Tłumaczyć się może ewentualnie sam zainteresowany, ewentualnie napisać jakieś NORMALNE oświadczenie - a nie jakieś takie - niedomówienia bezsensowne. Prosta sprawa, są filmiki? Nie ma? Kucharze jeszcze będą coś nagrywać czy już nie przedłużacie umowy? Może ewentualnie ktoś inny ich zastąpi?
odpowiedz
3682 dni temu
grana padano to rodzaj sera :)
odpowiedz
3682 dni temu
co to jest 60 g grana padano, startego
odpowiedz
3682 dni temu
Git majonez. Proste i smaczne.
odpowiedz
3682 dni temu
o matko! o co chodzi z tą fazą na filmiki? czy nie potraficie nic ugotować nie patrząc się tempo w ekran? przecież te przepisy nie są skomplikowane. dramat jak się czyta te komentarze ''nie ma filmu, nie będę kupować w lidlu'' "bez filmu to nie to samo" Polacy! trochę fantazji i wiary we własne możliwości. tylko jedną myśl mam w głowie po czytaniu Waszych komentarzy, że poważnie większość z Was nie potrafi nie zrobić, tylko narzekanie Wam wychodzi perfekcyjnie. Weźcie się w końcu w garść albo przestańcie gotować - proste. Powodzenia wytrwałym i tym co bez filmów potrafią przygotować te dania! zdruzgotana maruzeniem klientka.
odpowiedz
3683 dni temu
Drodzy Użytkownicy, cieszy nas, że Pascal i Okrasa wpisali się już w Waszą codzienność :) Zachęcamy do spróbowania przepisu Pascala, bo naprawdę na to zasługuje! W razie problemów z przygotowaniem dania - odpowiemy na nurtujące Was pytania!
odpowiedz
3683 dni temu
cofamy się w rozwoju?
odpowiedz
3683 dni temu
Bez filmów , to naprawdę teraz jak na każdym portalu !!!!!
odpowiedz
3683 dni temu
Tragedia...
odpowiedz
3684 dni temu
Rzeczywiście bez filmu lipa......:(
odpowiedz
3684 dni temu
z filmem przepis robi się całkiem inaczej niż tylko czytając. Brak kolejnego filmu wskazuje na to że umowa podpisana między lidlem a kucharzami wygasła albo wygasa i nie mogą się dogadać odnośnie ceny. Z tego co kiedyś pisali dostali po milionie za rok gotowania dla lidla
odpowiedz
3684 dni temu
Dziś przepis zrobiłem i wart przyrządzenia - bez filmu również się da zrobić. Filmy...na początku filmów nie było i jakoś każdy sobie radził, a teraz z powodu braku filmów ludzie będą bojkotować Lidla? śmieszne to. Wydawało mi się, że komentarze pod przepisami powinny dotyczyć potrwa a nie zbiorowe rozpaczanie o braku filmów...
odpowiedz
3684 dni temu
Te przepisy są naprawdę łatwe i dziwię się że bez filmu rady nie dajecie... czy jak kupujecie książkę kucharską to płytę z filmem dostajcie?
odpowiedz
3684 dni temu
bez filmikow to juz nawet sie nie chce zagladac na tą strone. Jesli robicie jakis ekperyment to macie odpowiedz ze opini publicznej to sie nie podoba i mozecie stracic duzo klientow.
odpowiedz
3684 dni temu
czy będą jeszcze filmy czy co czy jak ? Bo bez filmów jak mam być szczera to kicha...
odpowiedz
3684 dni temu
Ja też gotowałem co tydzień, a to jedno, a to drugie danie - co mi bardziej przypadło do gustu. Filmy o tyle były potrzebne, że mogliśmy zobaczyć kolejne etapy przygotowania dania i jak może się prezentować w rzeczywistości, bo te cukierkowe zdjęcia nie oddają charakteru potrawy. I tyle.
odpowiedz
3684 dni temu
No to pojechaliście po całości... oglądałem co tydzień i zawsze coś fajnego ugotowałem z waszych przepisów. Przepisy ze zdjęciami mam w książce kucharskiej nie muszę wchodzić na stronę lidla sorry
odpowiedz
3685 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, bardzo się cieszymy, że darzycie naszych kucharzy tak dużą sympatią! Pomimo braku filmu, gorąco zachęcamy do wypróbowania dań według ich przepisów. W przypadku wszelkich pytań dotyczących przygotowania potrawy - służymy pomocą!
odpowiedz
3685 dni temu
Wg mnie już obroty spadają - ostatnio jakoś tak kampania mniej zachęca do robienia zakupów w Lidlu. Okazuje się że, że dość często bywam w Bierdronce - o dziwo, niż wcześniej to miało miejsce. Lidl ostatnio nie zachwyca. No cóż, jak się przyzwyczaiło do "wysokiego" poziomu, to trzeba ten poziom trzymać. Brak filmików tylko to potwierdza, że zaczęły się "cięcia".
odpowiedz
3685 dni temu
Ale wy ludzie macie problemy. To jest tak prosty przepis, że dziecko dałoby radę ugotować tą potrawę. Nie przesadzajcie, że kolejny rok gotowania z Pascalem nie potraficie usmażyć mięsa i pokroić warzyw w kostkę. Faktycznie, bez filmu nie da rady tego zrobić. Współczuję.
odpowiedz
3685 dni temu
Jak spadną obroty w sklepie Lidl to może ktoś pójdzie po rozum do głowy, ja i kilkoro moich znajomych próbujemy te przepisy właśnie z filmików i zakupy robimy w tym sklepie, teraz to ja pójdę do Biedrony bo bliżej. I proszę mi nie odpowiadać że mi pomożecie z przepisem skoro najlepszą pomoc właśnie czerpałem z tych filmów.
odpowiedz
3686 dni temu
zwolnijcie tego idiotę który jest odpowiedzialny za brak filmików, to znajdzie się kasa na ich nakręcenie ;)
odpowiedz
3686 dni temu
Polecam pascalu na TVP. Szkoda ze Lidl żałuje kasy na nagranie krótkich filmików które były bardzo pomocne.
odpowiedz
3686 dni temu
Szkoda, że to kolejny przepis, którego nie można obejrzeć na żywo jak się go robi. Te filmiki pana Pascala bardzo mi pomagały wykonać przepisy samemu w domu.
odpowiedz
3686 dni temu
Beznadzieja. Szkoda czasu.
odpowiedz
3686 dni temu
To teraz już zawsze przepisy będą bez filmów???
odpowiedz
zobacz wszystkie