zobacz film Lasagne z bakłażanem i cukinią

Janusz Pacelt

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • patelnię grillową
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-210°C

Krok 1: Przygotowujemy mięso

Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy beszamel

Przygotowujemy beszamel

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

 

 

Krok 3: Grillujemy plastry cukinii i bakłażana

Grillujemy plastry cukinii i bakłażana

Cukinie i bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.

 

 

Krok 4: Układamy warstwy lasagne

Układamy warstwy lasagne

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego bakłażana (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-210°C.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Jola Jola
    1897 dni temu
    Ciekawe gdzie on upchnął te 2cukinie I dużego bakłażana? 🤔 Zdecydowanie chyba lepiej aby warstw warzyw było więcej, tak jak w prawdziwej lasagne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1896 dni temu
    Oczywiście, warstw można robić więcej i zrobić zapiekankę w głębszym naczyniu :)
  • Gość Gość
    2365 dni temu
    Super przepis! Nawet bez pomidorów;) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3049 dni temu
    Czy bakłażan i cukinię można ugrillowac w piekarniku na pergaminie jeśli nie mamy odpowiedniej patelni? I jeśli tak, to ile powinno to trwać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3047 dni temu
    Można podsmażyć plastry na zwykłej patelni. Można wykorzystać w tym celu również piekarnik - wówczas musisz doglądać stanu upieczenia cukinii i bakłażana. Powinno to zając około 15 minut.

Lasagne z cukinii – sekret sosu beszamelowego

Choć lasagne z cukinią to dość łatwa potrawa, poszczególne etapy jej przygotowania wymagają skupienia i dokładności. Dotyczy to w szczególności sosu beszamelowego. Wiele osób ma problem z tym pozornie banalnym punktem. Co zatem zrobić, aby lazania z cukinią i sosem beszamelowym okazała się strzałem w dziesiątkę?

  1. Po pierwsze zadbaj o właściwe proporcje podstawowych składników, czyli masła, mąki i mleka. Równe proporcje pomogą Ci uzyskać idealną konsystencję sosu.
  2. Kolejna kwestia to odpowiedni stopień rozpuszczenia masła i mąki. Podgrzewaj masło na średnim ogniu, a następnie dodaj mąkę, mieszając cały czas, aby powstała gładka, jednolita masa. Nie pozwól, aby mąka się przypaliła lub stała się brązowa, ponieważ z pewnością wpłynie to na smak beszamelu!
  3. Wszystko uda się pod warunkiem, że będziesz cały czas mieszać sos. Użyj w tym celu trzepaczki, która najlepiej zapobiega powstawaniu grudek.
  4. Pamiętaj, żeby wlewać mleko stopniowo, małymi porcjami, a następnie dobrze je wymieszać, zanim dodasz kolejną porcję.
  5. Jak sprawdzić, czy sos ma już pożądaną konsystencję? Zanurz w nim łyżkę i obserwuj, jak szybko spływa z niej sos. Powinien on spływać powoli oraz równomiernie. To znak, że nie jest zbyt gęsty ani za rzadki.
  6. Jeśli sos wydaje Ci się za gęsty, dodaj więcej mleka, jeśli zbyt rzadki, gotuj go dłużej, aby się zagęścił.
  7. Gotuj beszamel na małym lub średnim ogniu, stale mieszając, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Nie pozostawiaj go bez opieki, aby uniknąć przypalenia. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza, dlatego im częściej będziesz go robić, tym lepiej opanujesz tę umiejętność!

Jak zrobić lasagne z cukinią?

Zastanawiasz się, dlaczego stworzyliśmy przepis na lasagne z cukinią zamiast makaronu? Otóż cukinia to warzywo często wykorzystywane w jego zastępstwie, choćby w daniach bezglutenowych. Dodatkowo użycie tego lekkiego warzywa to sprytny sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw. Zapewniamy, że lasagne z cukinii z naszego przepisu jest równie sycąca i pyszna, jak wariant klasyczny.

Musisz jednak wiedzieć, jak postępować z kabaczkiem, aby zachwycał smakiem oraz konsystencją. Choć warzywo wydaje się banalnie proste w przygotowaniu, warto znać triki, które wydobędą z niego maksimum smaku. Przede wszystkim przed smażeniem, warto posolić plastry cukinii. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody oraz w pełni wydobędziesz jej smak. Wyeliminujesz też ryzyko, że płyn zakłóci strukturę dania. Jak zebrać wodę? Zrób to za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczki kuchennej.

Jak wiesz, kolejny krok według powyższego przepisu to smażenie warzyw. Polecamy Ci użycie patelni grillowej, która ogranicza wchłanianie tłuszczu przez smażone produkty, a przy tym nadaje im piękny wygląd. Jeśli jednak nie posiadasz tego typu patelni, wykorzystaj standardowy model. Po prostu opiekaj plastry cukinii przez kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały lekko złocistego, apetycznego koloru.

Lasagne z bakłażanem i cukinią bez makaronu

Z bakłażanem postępuj tak samo, jak z cukinią. Oberżyna zachwyca smakiem, ale bywa dość kapryśna! Zatem przygotowując lasagne z bakłażanem, pamiętaj, aby wcześniej naciąć każdy plaster, a następnie posypać go solą. Dzięki temu straci on charakterystyczną, niezbyt przyjemną goryczkę, a przy okazji pozbędziesz się z niego nadmiaru wody – odsącz ją tak, jak opisywaliśmy powyżej. Co ważne, lasagne z bakłażana najlepiej uda się ze świeżymi, ale w pełni dojrzałymi warzywami.

Uwaga – aby, lasagne z cukinią smakowała idealnie, postaw na wysokiej jakości mięso wieprzowe. Dobry wybór to np. łopatka. Możesz również wymieszać ze sobą mieloną wieprzowinę i kurczaka, jeśli takie połączenie odpowiada Ci bardziej od wieprzowiny w wydaniu solo. Mamy też wskazówkę dla osób lubiących eksperymenty kulinarne. Lasagne z cukinii i mięsa mielonego z dodatkiem bakłażana jest potrawą, którą możesz dowolnie modyfikować. Z łatwością dopasujesz ją do indywidualnych preferencji smakowych, dodając różne warstwy warzyw, mięsa lub grzybów. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni!

 

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!