Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu, będzie potrzebna do przygotowania sosu.
Przygotuj:
- chochlę
- naczynie żaroodporne
- tarkę z drobnymi oczkami
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Plastry obsmażamy z dwóch stron.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy drugą patelnię, na którą wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Gdy zrobi się przezroczysta, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dajemy pomidory z bazylią oraz pastę pomidorową.
WSKAZÓWKA! Aby nasz sos miał jeszcze więcej smaku, możemy dodać pasty pomidorowej z papryką i czosnkiem marki Italiamo.
KROK 3: ZAGĘSZCZAMY SOS
Ugotowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ricottę, ponownie mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Część sosu odlewamy – zostawiamy do polania dania.
WSKAZÓWKA: Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wody po gotowaniu makaronu.
KROK 4: FORMUJEMY ROLLSY
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na czystej desce układamy podsmażone plastry bakłażana. Makaron z sosem nawijamy na widelec i wykładamy porcjami na plastry. Zwijamy je, tworząc bakłażanowe rollsy.
KROK 5: PIECZEMY ROLLSY
Bakłażanowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zwiniętych bakłażanów polewamy odlanym wcześniej sosem i posypujemy obficie startym serem pecorino. Naczynie żaroodporne na 15 minut umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Danie dekorujemy świeżą bazylią.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)