zobacz film Bakłażanowe rollsy z makaronem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie. Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu, będzie potrzebna do przygotowania sosu.

Przygotuj:

  • chochlę
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę z drobnymi oczkami
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Plastry obsmażamy z dwóch stron.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy drugą patelnię, na którą wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Gdy zrobi się przezroczysta, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dajemy pomidory z bazylią oraz pastę pomidorową.

WSKAZÓWKA! Aby nasz sos miał jeszcze więcej smaku, możemy dodać pasty pomidorowej z papryką i czosnkiem marki Italiamo.

KROK 3: ZAGĘSZCZAMY SOS

Ugotowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ricottę, ponownie mieszamy i zdejmujemy sos z ognia. Część sosu odlewamy – zostawiamy do polania dania.

WSKAZÓWKA: Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wody po gotowaniu makaronu.

KROK 4: FORMUJEMY ROLLSY

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na czystej desce układamy podsmażone plastry bakłażana. Makaron z sosem nawijamy na widelec i wykładamy porcjami na plastry. Zwijamy je, tworząc bakłażanowe rollsy.

KROK 5: PIECZEMY ROLLSY

Bakłażanowe zawijasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zwiniętych bakłażanów polewamy odlanym wcześniej sosem i posypujemy obficie startym serem pecorino. Naczynie żaroodporne na 15 minut umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

Danie dekorujemy świeżą bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!