Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota kuchennego MC Smart
- duże naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA
Do pojemnika miksującego wkładamy bakłażana pokrojonego na kawałki o boku ok. 2 cm. Siekamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana, aż nabierze złotego koloru.
KROK 2: ROZDRABNIAMY SERY I KROIMY SZYNKĘ
W pojemniku miksującym umieszczamy parmezan i rozdrabniamy go, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Gotowy ser przekładamy do osobnej miseczki. Mozzarellę rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 4. Ten ser również przekładamy do miseczki. Na koniec rozdrabniamy ser provola, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
KROK 3: ROZDRABNIAMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy marchew, seler naciowy i cebulę pokrojone na mniejsze kawałki. Warzywa rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Tak przygotowane składniki zgarniamy ze ścianek naczynia.
KROK 4: PODSMAŻAMY WARZYWA I MIĘSO
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy je, bez górnej miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Do tak przygotowanych składników dodajemy mielone mięso i ponownie smażymy, tak samo długo i z tymi samymi ustawieniami, co warzywa.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dolewamy wino i całość gotujemy, bez górnej miarki, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość według uznania doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, bez górnej miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 50 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Na ostatnie 10 minut gotowania do sosu dodajemy mrożony groszek. Gotowy sos przelewamy do innej miski.
KROK 6: ZAPIEKAMY MAKARON
Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. W dużej misce łączymy ugotowany wcześniej makaron z sosem, ¾ rozdrobnionych serów i szynką. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy pozostałymi serami. Makaron zapiekamy przez ok. 30 minut, aż ser nabierze złotobrązowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!
Mac and cheese na dwa sposoby
W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!
Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Prosta zupa w stylu azjatyckim
- EKSPRESOWY BIGOS
- Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
- Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
- Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
- Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
- Babka na parze
- Ciasto mascarpone z owocami
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
- Frittata keto
- Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)