Zapiekany makaron sycylijski

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota kuchennego MC Smart
  • duże naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA

Do pojemnika miksującego wkładamy bakłażana pokrojonego na kawałki o boku ok. 2 cm. Siekamy go, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana, aż nabierze złotego koloru.

KROK 2: ROZDRABNIAMY SERY I KROIMY SZYNKĘ

W pojemniku miksującym umieszczamy parmezan i rozdrabniamy go, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Gotowy ser przekładamy do osobnej miseczki. Mozzarellę rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 4. Ten ser również przekładamy do miseczki. Na koniec rozdrabniamy ser provola, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.

KROK 3: ROZDRABNIAMY WARZYWA

Do pojemnika miksującego przekładamy marchew, seler naciowy i cebulę pokrojone na mniejsze kawałki. Warzywa rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Tak przygotowane składniki zgarniamy ze ścianek naczynia.

KROK 4: PODSMAŻAMY WARZYWA I MIĘSO

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy je, bez górnej miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Do tak przygotowanych składników dodajemy mielone mięso i ponownie smażymy, tak samo długo i z tymi samymi ustawieniami, co warzywa.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych składników dolewamy wino i całość gotujemy, bez górnej miarki, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość według uznania doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, bez górnej miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 50 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Na ostatnie 10 minut gotowania do sosu dodajemy mrożony groszek. Gotowy sos przelewamy do innej miski.

KROK 6: ZAPIEKAMY MAKARON

Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. W dużej misce łączymy ugotowany wcześniej makaron z sosem, ¾ rozdrobnionych serów i szynką. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy pozostałymi serami. Makaron zapiekamy przez ok. 30 minut, aż ser nabierze złotobrązowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!